Ştiri 23 februarie 2011
El a avut o discuţie moral-duhovnicească cu deţinuţii cu pedepse foarte mari.
Ierarhul nostru le-a vorbit acestora despre importanţa vieţii pământeşti şi despre pregătirea încă din viaţa aceasta a fiecărui om pentru viaţa veşnică.
La Penitenciarul Poarta-Albă mulţi dintre condamnaţi participă la viaţa liturgică de la capelă, iar unii deţinuţi musulmani s-au convertit la Ortodoxie.
Mânăstirea Sf. Ioan Casian îşi va sărbători hramul duminică.
Manifestările vor debuta de sâmbătă seara, odată cu oficierea de la ora 19 a slujbelor de priveghere şi a Sfântului Maslu.
La miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, un sobor de preoţi va oficia Sfânta Liturghie în Peştera Sf. Ioan Casian.
Duminică dimineaţa, de la ora 9, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească.
După slujbă, va fi lansat compact discul audio „Acatistul Sfântului Ioan Casian”, alcătuit de ieromonahul Ioan Bute.
Apoi va avea loc ceremonia de acordare a premiilor din cadrul Concursului naţional „Sfântul Ioan Casian”, în cadrul căruia au fost pictate aproximativ 1000 de icoane de către elevii claselor V-VIII, din toată ţara.
Evenimentele vor fi transmise pe postul de televiziune TVR 3, între orele 10 şi 12.
Părintele protosinghel Petroniu Tănase s-a mutat la Domnul.
Acesta a fost stareţ al Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos.
Părintele Petroniu Tănase s-a născut în anul 1914, în comuna Fărcaşa din judeţul Neamţ.
A fost călugărit şi format duhovniceşte în obştea Mănăstirii Neamţ, iar în anul 1978 a ajuns la Sfântul Munte Athos. Părintele Petroniu a fost duhovnic, bibliotecar şi stareţ al aşezământului românesc de la Sfântul Munte.
El se retrăsese, recent, de la conducerea schitului, iar în locul său a fost ales, pe 6 februarie, părintele ieromonah Atanasie Floroiu.
Slujba de înmormântare a părintelui Petroniu Tănase va avea loc mâine, conform rânduielilor monahale din Sfântul Munte.
Uniunea Europeană este preocupată de o creştere a intoleranţei religioase în lume.
Miniştrii europeni de externe au optat pentru un text care condamnă represaliile violente şi actele teroriste comise recent în diverse ţări împotriva creştinilor şi a locurilor de rugăciune pentru pelerinii musulmani şi ai altor comunităţi religioase.
Ţări ca Franţa, Ungaria, Polonia şi Italia, au insistat pentru o atitudine fermă a Uniunii Europene în această privinţă, mai ales ca urmare a atentatelor criminale de la sfârşitul lunii octombrie, împotriva Catedralei Catolice Siriace din Bagdad, şi din 31 decembrie, împotriva unei Biserici copte din Alexandria, în Egipt.
Comisia juridică a Senatului a respins ieri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind legalizarea prostituţiei.
Reprezentantul Ministerului Justiţiei, consilierul Viorica Matei, a declarat că ţara noastră este parte la convenţii internaţionale care constituie piedici pentru legalizarea prostituţiei în România. Ea a amintit că, în prezent, legislaţia penală sancţionează prostituţia şi proxenetismul.
De asemenea, reprezentantul Ministerului de Interne, chestorul Viorel Vasile, s-a pronunţat, la rândul său, pentru respingerea iniţiativei legislative, atât din motive morale şi juridice, cât şi pentru că legalizarea prostituţiei ar determina amplificarea traficului de femei şi turismul sexual.
Constanţa se află în topul oraşelor poluate fonic.
Astfel, harta poluării fonice arată că judeţul nostru se află pe locul al doilea, după Bucureşti, la acest capitol.
Potrivit clasificării realizate de specialişti, cea mai zgomotoasă urbe este Bucureştiul, cu 85% din populaţie afectată.
În Constanţa este afectată 76% din populaţie, urmată apoi de Cluj, cu 64% din populaţie afectată.
La polul opus, se află Iaşi, cu 16% din populaţie afectată de poluarea fonică.
Până la jumătatea anului viitor, 25 de oraşe din ţara noastră, toate cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, trebuie să prezinte Uniunii Europene hărţile de zgomot.
Cămătăria ar putea fi pedepsită de la şase luni la cinci ani.
Comisia juridică a Camerei a dat, ieri, raport favorabil unui proiect de lege care prevede că darea de bani cu dobândă, practicată ca îndeletnicire de către persoane neautorizate, este considerată infracţiune pedepsită cu închisoare de la şase luni la cinci ani.
De asemenea, proiectul prevede ca sumele de bani şi bunurile provenite din săvârşirea infracţiunii de camătă să fie confiscate. Legea este prevăzută să funcţioneze pe o perioadă limitată, până la data intrării în vigoare a noului Cod Penal, care incriminează în mod similar cămătăria.
Iniţiativa a fost respinsă de Senat şi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Dieta bogată în fibre combate bolile şi riscul morţii premature.
Descoperirea este bazată pe un studiu al Institutului Naţional al Sănătăţii în colaborare cu Asociaţia Americană a Pensionarilor.
Acest studiu s-a întins pe o perioadă de 9 ani, timp în care oamenii de ştiinţă au adunat date de la aproape 400.000 de oameni cu vârstele cuprinse între 50 şi 71 de ani.
Astfel, persoanele care au consumat cereale integrale, fructe şi legume prezintă un risc cu 22% mai mic să contracteze bolile comune vârstei lor.
Specialiştii au precizat că rezultatele studiului sugerează că fibrele ar fi extins beneficiile aduse sănătăţii mai mult decât se ştia deja.
Contribuţiile sociale vor fi reduse până la jumătatea anului.
Acesta a fost anunţul făcut de premierul Emil Boc, care a adăugat că este un obiectiv prioritar al Guvernului, după realizarea stabilităţii macroeconomice a ţării şi încheierea cu succes a acordului cu FMI.
El a mai precizat că decizia de reducere a fiscalităţii în domeniul forţei de muncă este o chestiune de luni.
Furnizorii de carburanţi care nu reduc emisiile pot primi amenzi de 50.000 de lei.
Un proiect de hotărâre privind promovarea şi utilizarea biocarburanţilor al Ministerului Mediului şi Economiei prevede sancţiuni dure pentru furnizorii de carburanţi care nu reduc emisiile.
Sancţiunile prevăzute de proiect sunt între 30.000 şi 50.000 de lei.
Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute şi pentru cei care obţin biocarburanţii şi biolichidele din materii prime care provin de pe terenurile bogate în biodiversitate.
Obligaţiile impuse companiilor furnizoare de carburanţi au ca scop reducerea cu 10% a emisiilor până la data de 31 decembrie 2020.
Specialiştii spun că măsurile vor avea urmări şi asupra populaţiei, prin scumpirea combustibililor la pompă.