Ştiri 23 aprilie 2012
Acesta s-a născut în ţinutul Capadocia, din Turcia de astăzi, într-o familie de buni creştini.
În timpul împăratului roman Diocleţian, tânărul Gheorghe s-a înrolat în armata romană, unde datorită calităţilor sale alese este ridicat în rangul de ofiţer în garda imperială.
În anul 303, împăratul emite un decret de persecuţie a creştinilor, iar sfântul Gheorghe merge de bună voie înaintea împăratului pentru a-l mărturisi pe Hristos.
Uimit de curajul acestuia, Diocleţian îl trimite în închisoare, unde este aspru chinuit.
Datorita răbdării cu tărie şi curaj a torturilor, soţia împăratului, Alexandra, se converteşte la creştinism, motiv pentru care împăratul o va martiriza, după care va dispune decapitarea Sfântului Gheorghe, la data de 23 aprilie a anului 303.
Datorită curajului şi bărbăţiei cu care l-a mărturisit pe Hristos, Sfântul a fost supranumit „purtătorul de biruinţă”.
În ţara noastră a fost ales ca ocrotitor al armatei, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Care a dispus ca pe steagul de luptă să fie pusă icoana sfântului în care este înfăţişat călare, purtând o suliţă şi ucigând un balaur.
În România există peste un milion de români care poartă numele Sf. Gheorghe sau derivate ale acestuia, dintre aceştia trei sferturi sunt bărbaţi.
Astăzi, în ziua praznicului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși, de la ora 9.00, Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia ce are acest hram.
Mănăstirea este situată în localitatea Râmnicul de Jos, comuna Cogealac.
65.000 de creştini au participat lala o manifestatie religioasă din Moscova.
Aceştia s au rugat pentru apărarea credinţei, a obiectelor sfinte si a Bisericii în contextul recentelor atacuri asupra simbolurilor creştine.
În această primăvară o biserică din sudul Rusiei a fost atacată de un necunoscut şi mai multe obiecte creştine au fost distruse.
Printre ele se afla un crucifix înalt de 3,5 metri dar şi 30 de icoane care au fost tăiate cu un topor.
Astfel de manifestaţii au fost ţinute si in restul tarii.
Mâine , Biserica Ortodoxă Română va cinsti pe Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul.
Cu acest prilej biserica „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Constanța îşi va sărbători cel de-al doilea hram.
Astfel, Înaltpreasfintitul Teodosie va oficia,în această noapte,de la ora 0 Sfânta Liturghie Arhierească şi va sfinţi noile clopote ale bisericii.
Biserica este situată pe str. Ștefăniță Vodă, nr. 11, în spatele Galeriilor Soveja.
Elevii încep astăzi şcoala, după două săptămâni de vacanţă.
Următoarea vacanţă de care elevii şi preşcolarii vor beneficia este cea de vară, care începe, în acest an şcolar, pe 23 iunie şi se va încheia pe 9 septembrie.
De asemenea elevii vor mai avea scurte vacanţe, cum ar fi cea de 1 Mai, când vor sta acasă patru zile, sau de Rusalii când toţi şcolarii vor avea alte trei libere.
Angajaţii la stat vor avea încă o zi liberă.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat ieri că ziua de luni, 30 aprilie, va fi liberă pentru a se lungi astfel minivacanţa de 1 Mai.
Acesta a mai adăugat că ziua liberă va fi recuperată ulterior, într-o sâmbătă din luna mai.
Brânza comercializată în ţara noastră nu conţine lapte.
Anunţul aparţine reprezentanţilor Protecţiei Consumatorului care au declarat că mâncăm fără să ştim brânză falsă.
Aceştia mai spun că potrivit analizelor de laborator, mai mult de jumătate dintre brânzeturile comercializate conţin doar 4% lapte.
Printre ingredientele principale pe care le conţin brânzeturile se găseşte soia, apa dar şi uleiul.
Specialiştii ANPC ne sfătuiesc să citim cu atenţie etichetele de pe produse dar să le şi cumpărăm numai din locuri autorizate.
Meteorologii anunţă vreme caldă şi însorită pentru următoarele zece zile.
Potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperaturile vor fi peste cele normale pentru această perioadă.
Pentru Dobrogea, meteorologii estimează că valorile termice se vor încadra în jurul a 20 de grade.
Şansele de ploaie vor fi reduse dar se vor semnala intensificări de scurtă durată ale vântului.
Astăzi este Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor.
Această zi este sărbătorită din anul 1995, la iniţiativa UNESCO de a promova libertatea lecturii, încurajarea şi stimularea lecturii, atragerea tinerilor spre instituţiile de cultură, spre bibliotecă, carte şi lectură.
De asemenea, tot astăzi, în România este celebrată şi Ziua Bibliotecarului.
Din anul 1998, Asociaţia Naţionala a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice, a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii această zi şi a considerat că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor.