Ştiri 17 mai 2012
Acesta se intitulează “La început a fost cuvântul” şi se află la cea de-a şasea ediţie.
La eveniment va participa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, academicienii Alexandru Surdu şi Teodor Dima, cercetători ştiinţifici, preoţi şi profesori universitari.
Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie a Universităţii Ovidius şi de Institutul de Filozofie şi Psihologie, din cadrul Academiei Române.
Sfântul Munte Athos dezminte informaţiile privitoare la ruperea relaţiilor cu statul grec.
Reprezentanţii celor 20 de mănăstiri athonite susţin că informaţiile apărute în presă conform cărora criza din Grecia ar agrava relaţiile statului cu Sf. Munte Athos sunt nefondate.
Aceştia au reamintit că „Sfântul Munte face parte integrantă din Statul elen şi doreşte să colaboreze într-o manieră constructivă cu reprezentanţii statului pentru a rezolva orice problemă”.
Astăzi va debuta la Constanţa Festivalul Naţional de Artă Corală.
Evenimentul este prilejuit de cinstirea ocrotitorilor spirituali ai oraşului, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Festivalul se va deschide de la ora 18, pe scena Casei de Cultură, cu o seară dedicată prelucrărilor din folclor, iar mâine, de la aceeaşi oră, tematica va fi muzica religioasă.
Concertele vor fi susţinute de coralele Armonia, Teodoxa şi Cuvânt Bun, ale Arhiepiscopiei Tomisului, Corul Seminarului Teologic Liceal Dionisie Exiguul din Constanţa, Grupul Bizantin Sfântul Ierarh Vasile cel Mare al parohiei Sfântul Vasile din Constanţa, Corul mixt Constanţiana şi Corala Sfântul Mare Mucenic Mina a Protoieriei Slobozia.
Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Universitatea „Ovidius”, Consiliul Judeţean şi Primăria Constanţa, sub coordonarea părintelui lect. univ. Valeriu Roman.
Marea Britanie a interzis o conferinţă pe teme biblice despre căsătorie.
Motivaţia interdicţiei este aceea că evenimentul sprijină viziunea biblică a căsătoriei, ca unirea între un bărbat şi o femeie.
Societatea legală din Anglia a revocat permisiunea dată organizaţiei „Christian Concern” de a ţine această conferinţă, deoarece nu respectă „politica diversităţii” şi nu include cuplurile de homosexuali.
Ministerul Educaţiei a stabilit structura următorului an şcolar.
Aceasta a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
Astfel, anul şcolar 2012-2013 va avea 178 de zile de şcoală, cu una în plus faţă de acest an, trei săptămâni pentru vacanţa de iarnă, două de primăvară şi una în perioada 29 octombrie – 4 noiembrie pentru învăţământul primar.
De asemenea şi în anul şcolar viitor se va derula proiectul “Şcoala altfel”.
Spre deosebire de anii trecuţi, anul şcolar 2012-2013 va începe la data de 1 septembrie.
Medicamentele româneşti şi ieftine vor dispărea din farmacii din cauza taxei de claw-back.
Aşa susţin producătorii de medicamente generice, care spun că sunt obligaţi să plătească în medie 23% din cifra de afaceri.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, spune însă că piaţa trebuie controlată şi clawback-ul este singurul mecanism prin care se poate realiza acest control.
Mierea de albine şi bulionul sunt cele mai contrafăcute alimente de pe piaţa românească.
Potrivit specialiştilor, o metodă frecventă de falsificare este de a combina o cantitate mică de miere naturală cu glucoză industrială la care se mai adaugă coloranţi.
Mai mult, producătorii ajung până la înlocuirea aproape în totalitate a mierii cu un produs rezidual, numit melasă.
În ceea ce priveşte bulionul, acesta conţine doar 24 la sută roşii, amidon alimentar, coloranţi şi aditivi.
Cei care falsifică produse alimentare riscă amenzi de până la cinci zeci de mii de lei şi retragerea certificatului de producător.
Stresul financiar ne poate afecta grav sănătatea.
Câteva dintre efectele acestuia sunt afecţiuni ale stomacului, dar şi migrene sau depresii.
Numeroase studii au arătat că afecţiunile cauzate de stres cresc odată cu problemele financiare.
Potrivit unui sondaj realizat de un site de specialitate, 7 din 10 respondenţi au declarat că sunt „foarte stresaţi” din cauza banilor şi doar 10% au susţinut că bugetul nu le face deloc probleme.
Psihologii avertizează că între problemele financiare, depresie şi probleme cu somnul este o strânsă legătură.
Zahărul dăunează sănătăţii creierului.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, alimentele cu un conţinut mare de zahăr încetinesc procesul gândirii şi afectează memoria şi capacitatea de a învăţa.
Autorii studiului mai adaugă că un consum mai mare de fructoză blochează capacitatea insulinei de a reglementa modul în care celulele utilizează şi depozitează zahărul necesar pentru energia folosită în procesarea gândurilor şi emoţiilor.
Totuşi, consumul de nuci şi peşte, precum somonul, poate contracara aceste efecte.
Zgomotele afectează sănătatea.
Acestea acţionează asupra întregului organism, deoarece senzaţia auditivă ajunge la nivelul sistemului nervos central şi poate influenţa activitatea altor organe.
Cele mai afectate de zgomotele puternice sunt sistemul cardiovascular, endocrin şi digestiv.
De asemenea, poluarea sonoră poate determina dificultatea de a adormi care poate avea drept rezultat instalarea unei senzaţii de oboseală şi de somnolenţă în timpul zilei.
Cei mai afectaţi de efectele poluării fonice sunt copiii şi persoanele de vârstă mijlocie.
Etichetele care conţin informaţii false ce ţin de nutriţie şi sănătate vor fi interzise.
Comisia Europeană a aprobat ieri, o listă cu peste 200 de menţiuni care pot fi înscrise pe ambalajele produselor alimentare.
Producătorii au la dispoziţie şase luni să le adopte.
Astfel, menţiuni precum importanţa calciului pentru sănătatea osoasă sau cea a vitaminei C pentru sistemul imunitar vor putea fi găsite doar pe ambalajele produselor care au cu adevărat astfel de proprietăţi.
Lista cu menţiunile permise pe etichete va fi disponibilă online, pe pagina de internet a Comisiei Europene.
România respinge ratificarea tratatului ACTA, în forma actuală.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, invitat la cel mai important eveniment din domeniul IT organizat în România.
Astfel, ţara noastră se alătură mai multor state, printre care Germania, Cehia şi Polonia, care au sistat ratificarea.
Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute a fost semnat, la sfârşitul lunii ianuarie, la Tokio, de mai multe state, printre care 22 din Uniunea Europeană şi a stârnit un val de proteste.