Ştiri 24 mai 2012
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Această sărbătoare se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.
Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Creştinii din Filipine au protestat împotriva concertelor solistei Lady Gaga, programate în această ţară.
Potrivit liderilor religioşi, atitudinea cântăreţei promovează lipsa de Dumnezeu, şi este ofensivă oricărei religii.
Filipine este 85% o ţară creştină, majoritatea catolică, iar educaţia creştină este importantă în acest stat.
Recent, autorităţile din capitala Indoneziei au interzis concertul cântăreţei, pentru prima oară în istoria ţării.
De asemenea, Coreea de Sud a interzis minorilor să participe la concert, datorită gesturilor obscene, incitărilor la violenţă şi pornografiei explicite.
Legea antidiscriminare provoacă nemulţumiri în rândul creştinilor din Republica Moldova.
Guvernul moldovean a adoptat Legea cu privire la asigurarea egalităţii, care a provocat reacţii negative din partea unor reprezentanţi ai Bisericii şi ai unor organizaţii religioase, dar şi a organizaţiilor neguvernamentale de protecţie a drepturilor omului.
Clericii consideră că, astfel, minorităţile religioase şi cele sexuale, în special, vor obţine prea multe drepturi.
Premierul Vlad Filat a declarat că aprobarea acestei legi este o condiţie impusă de către Uniunea Europeană, pentru ca cetăţenii acestui stat să nu mai aibă nevoie de vize la intrarea în ţările Uniunii.
ANM a emis o atenţionare cod galben de ploi şi vijelii pentru mai multe judeţe, printre care şi Constanţa.
Aceasta a intrat în vigoare şi este valabilă până mâine, la ora 12.
Astfel, în estul şi sud-estul ţării, precum şi în toate zonele de deal şi de munte, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată şi se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 25 l/mp şi izolat 60-70 l/mp.
Guvernul a aprobat deblocarea a 500 de posturi în sistemul sanitar.
Potrivit ministrului Sănătăţii, măsura vine în sprijinul spitalelor care se confruntă cu un important deficit de personal.
Ministrul a mai spus că deblocarea posturilor se face cu încadrarea unităţilor sanitare în limita de 70 la sută cheltuieli de personal.
Administraţia Obama susţine eliminarea vizelor pentru români.
Declaraţia aparţine adjunctului şefului misiunii diplomatice a Statelor Unite la Bucureşti, Duane Butcher.
Mai mulţi congresmeni americani au propus calcularea ratei de respingere în funcţie de aplicanţi, şi nu de numărul cererilor de viză.
Pentru a putea fi aplicat, proiectul trebuie să fie aprobat de Congresul American.
Copiii români sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie la nivel european.
Aşa arată un raport cu privire la efectele crizei, publicat de Unicef.
Potrivit acestuia, în România, aproape jumătate dintre copii sunt expuşi riscului de sărăcie, în timp ce riscul cel mai mic se înregistrează în Finlanda, de 14%.
Experţii spun că printre principalii factori se numără ocupaţia părinţilor, componenţa familiei şi oferta serviciilor sociale.
Copiii expuşi la fumul de ţigară al părinţilor riscă să sufere mai târziu din cauza unor probleme grave de sănătate.
Experţii australieni au cercetat date colectate de un studiu care a examinat, în urmă cu douăzeci de ani, mai mulţi copii, deveniţi în prezent adulţi în jurul a 30 de ani.
Studierea acestor date a arătat că cei expuşi la fumat pasiv în timpul copilăriei au mai puţină elasticitate în arterele lor, ceea ce indică o sănătate cardiovasculară mai precară.
Aceste efecte au fost observate la până în 27 de ani după copilărie, ceea ce sugerează un efect ireversibil şi pe termen lung al fumatului pasiv în timpul copilăriei asupra sănătăţii arterelor.