Ştiri 30 mai 2012
Este vorba despre martirii care şi-au pierdut viaţa la construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, în perioada 1949-1953.
Sfinţirea locului va avea loc vineri, 1 iunie, în prezenţa Părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, stareţul Mânăstirii Petru Vodă, după cum a anunţat Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Musulmanii turci cer transformarea în moschee a Bisericii Ortodoxe Sfânta Sofia din Constantinopol.
Aproximativ 3000 de islamici au protestat săptămâna trecută în faţa Catedralei împotriva legii care interzice slujbele religioase aici.
Biserica a fost centrul creştinătăţii ortodoxe timp de 1000 de ani, dar a fost transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către turci.
Autorităţile statului au interzis însă, din anul 1934, oficierea slujbelor musulmane în catedrală, iar în prezent este muzeu.
O pecete cu inscripţia “Betlehem” veche de 2700 de ani a fost descoperită la Ierusalim.
Experţii susţin că este cel mai vechi artefact care conţine numele locului de naştere al lui Iisus.
Pecetea de 1,5 centimetri datează din prima perioadă a Templului Iudaic, din secolele 8-7 înainte de Hristos şi este inscripţionată în limba ebraică a acelei perioade.
Arheologii spun că această descoperire este semnificativă deoarece este pentru prima oară când numele Betlehem apare în afara textului biblic în perioada respectivă.
Arheologii bulgari au descoperit o biserică din secolele IV-VI pe coasta Marii Negre.
Săpăturile din apropiere de Burgas au început în această lună după ce în timpul iernii valurile mării au scos la iveală părţi dintr-o structură romană.
Cercetătorii speră că ar putea găsi moaşte zidite la fundaţia bisericii, aşa cum s-au descoperit recent moaşte ale Sfântului Ioan Botezătorul la biserica de pe insula Sfântului Ivan din apropierea Sozopolului.
Arheologii intenţionează conservarea bisericii prin construirea unei structuri de protecţie împotriva valurilor şi vânturilor extrem de puternice mai ales în timpul iernii.
Guvernul va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate.
Acestea vor varia de anul viitor în funcţie de destinaţia imobilului.
Sistemul actual se bazează pe diferenţierea în funcţie de persoane fizice şi persoane juridice.
În aceste condiţii, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie.
Această măsură ar putea duce la creşterea impozitelor pentru persoanele fizice care utilizează imobilele din proprietate pentru activităţi comerciale.
Un sfert dintre copiii români trăiesc în sărăcie.
Aceasta este concluzia unui studiu al UNICEF în cadrul căruia a fost analizată situaţia materiala a copiilor din 35 de ţări.
România se află astfel pe primul loc, cu cel mai mare procentaj al copiilor săraci, urmată de SUA cu 23,1%, Letonia, Bulgaria şi Spania.
La polul opus se află Islanda unde doar 4,7% dintre copii sunt săraci.
Cei care cumpără locuinţe prin Prima Casă ar putea fi scutiţi 10 ani de la impozitul pe clădiri.
Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă în acest sens.
Aceasta a fost iniţiată de mai mulţi senatori, care susţin că în alte state europene precum Franţa, Belgia sau Marea Britanie este practicată o asemenea scutire de la plata impozitului pe clădiri.
Senatul este prima camera sesizată.
Românii dau jumătate din salariu pe mâncare.
Motivul îl reprezintă faptul că alimentele de bază s-au scumpit de mii de ori în ultimii 20 de ani.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, laptele, ouăle şi brânza costă de aproximativ 2.500 de ori mai mult decât în anul 1990.
Potrivit INS, la un salariu mediu net de 350 de euro, un român cheltuieşte în fiecare lună pe mâncare peste 140 de euro.
Bugetarii şi pensionarii cu venituri de peste 4.500 de lei ar putea fi impozitaţi suplimentar.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta care a adăugat că acest sistem ar putea fi aplicat de anul viitor şi s-ar numi taxa de solidaritate.
Impozitul suplimentar va fi tot de 16 la sută si se va aplica numai la suma care depăşeşte 4.500 de lei.
Prim ministrul a cerut deja Ministerului Finanţelor să precizeze câte persoane primesc pensii şi salarii de peste 4.500 lei lunar.
Profesorii debutanţi nu vor preda la clasele pregătitoare.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Educaţiei, potrivit căruia acoperirea necesarului de dascăli va fi realizată prin transferuri şi detaşări.
Ministerul propune, de asemenea, un set de măsuri pentru ca activitatea şcolară să se desfăşoare în două schimburi şi pentru includerea unui număr suplimentar de elevi la clasele pregătitoare.
Guvernul va reduce 30% din cheltuielile cu protocolul.
Ordonanţa care impune şefilor instituţiilor publice şi companiilor de stat să diminueze cu 30% sumele alocate pentru protocol şi deplasări va fi aprobată în şedinţa Executivului.
Suma acumulată, estimată la peste 1,8 miliarde de lei, va fi utilizată inclusiv pentru reîntregirea salariilor bugetarilor.
Tot astăzi va fi modificat şi Codul Fiscal.
Astfel, artiştii şi ziariştii vor plăti TVA doar pentru venituri mai mari de 65 de mii de euro pe an, în condiţiile în care în prezent, pragul este de 35 de mii de euro.