Ştiri 6 iunie 2012
Astfel, în Dobrogea, temperaturile vor fi cuprinse între 24 şi 30 de grade Celsius.
Potrivit meteorologilor următoarea perioadă de instabilitate atmosferică, caracterizată prin ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului va fi în jurul datei de 13 iunie.
Compania Petrom a ieftinit carburanţii.
Preţul benzinei a scăzut cu trei bani/litru, iar cel al motorinei cu şase bani/litru.
Astfel, un litru de benzină Standard 95 costă 5,83 de lei, iar Benzina Extra 99 are un preţ de 6,23 lei/litru.
De asemenea, un litru de motorină standard costă 5,93 lei.
Ultima modificare a preţurilor practicate de Petrom a avut loc la jumătatea lunii mai, când preţurile au scăzut cu până la 3 bani/litru.
Taxa de autostradă nu va fi introdusă.
Anunţul aparţine Ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi care a declarat că drumurile sunt realizate pe bani europeni, cu contribuţie infimă de la bugetul de stat.
Acesta a mai afirmat că nici Autostrada Bechtel nu va fi taxată deoarece ar fi o discriminare pentru şoferi.
Potrivit ministrului, următoarea autostradă ce va fi dată în folosinţă va fi Bucureşti-Ploieşti ce are termen de finalizare data de 30 iunie.
Ministrul Educaţiei vrea să renunţe, de anul viitor, la supravegherea examenului de bacalaureat cu camere video.
Acesta susţine că elevii vor fi supravegheaţi de voluntari, studenţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Din toamnă însă, camerele ar putea fi folosite pentru combaterea violenţei în şcolile din ţară.
Pentru achiziţionarea de aparatură video suplimentară Ministerul Educaţiei va cheltui 14 milioane de lei.
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care au împlinit 16 ani pot cere indemnizaţie de şomaj pe o perioadă de şase luni.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa a precizat că aceştia trebuie să se înregistreze, în maxim 60 de zile de la data absolvirii.
Potrivit agenţiei, indemnizaţia de şomaj reprezintă jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
Şomajul şi corupţia sunt cele mai grave probleme ale ţării noastre.
Aşa arată un studiu potrivit căruia două treimi din populaţie apreciază că nivelul corupţiei este “ridicat” sau “foarte ridicat”.
Pe de altă parte, 70 la sută din populaţia generală şi 72 la sută din reprezentanţii administraţiei publice locale se declară de acord cu oferirea şi primirea de cadouri la medic.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 4.500 de persoane din populaţia cu vârsta de peste 18 ani, respectiv pe unul de circa 10.000 de persoane din rândul angajaţilor şi al autorităţilor publice locale.
Introducerea reţetei electronice ar putea fi amânată.
Aceasta a intrat “în teste” în mod oficial, iar de la 1 iulie ar trebui să devină obligatorie.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi a declarat că informaţiile din teritoriu cu privire la implementarea reţetei electronice sunt contradictorii, şi de aceea va avea o discuţie cu conducerea CNAS.
Ministrul a precizat că în cazul în care vor apărea probleme, punerea în funcţiune a reţetei ar putea fi amânată, pentru a nu compromite ideea.
Un nou medicament pentru pacienţii cu cancer de prostată în stadiu avansat s-a dovedit eficient.
Oamenii de ştiinţă americani au oprit studiul clinic mai devreme pentru un medicament numit Zytiga.
Acesta este eficient pentru oamenii al căror cancer de prostată s-a răspândit şi în alte părţi ale corpului şi au făcut deja chimioterapie.
Potrivit specialiştilor, cancerul de prostată este a doua formă cea mai comună de cancer la bărbaţi, după cancerul pulmonar.
Limbile română şi moldovenească ar putea avea statut special în Ucraina.
Un proiect de lege cu privire la “politica limbii de stat” a fost adoptat în primă lectură de Parlamentul ucrainean.
Proiectul păstrează prevederea prin care limba ucraineană este singura limbă de stat, dar adaugă că pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă sau bulgară.
Dacă proiectul va deveni lege, minoritatea naţională din regiunea Cernăuţi va vorbi limba română, iar cea din Odessa – moldovenească.
Tabelul lui Mendeleev are două elemente noi.
Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată a aprobat, luna trecută, introducerea a două elemente noi în Tabelul lui Mendeleev şi anume Fleroviu şi Livermoriu.
Acestea au fost obţinute în laborator în urmă cu 10 ani, iar existenţa lor a fost confirmată în urma mai multor experimente.
Cele două elemente ce au primit denumirile de livermoriu şi fleroviu vor ocupa poziţiile 114 şi 116.