Ştiri 18 iunie 2012
În cadrul unei reuniuni a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, Preafericitul Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, a cerut ajutorul Bisericii Ruse pentru eliberarea teritoriilor ocupate în anul 1974.
Ierarhul a subliniat faptul că Ciprul a fost victimă a unei invazii barbare care continuă până în prezent.
Ca urmare a invaziei turceşti din 1974 în nordul Ciprului, 133 de biserici şi mănăstiri au fost profanate, 78 de biserici au fost transformate în moschei şi 15.000 de icoane au fost furate.
Cei mai importanţi lideri creştini din Australia se declară împotriva căsătoriilor homosexuale.
Astfel, ierarhii ortodocşi, liderii catolici şi anglicani au trimis la toate parohiile lor scrisori pastorale împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.
Aceştia declară că parteneriatele homosexuale sunt o anomalie şi un păcat înaintea lui Dumnezeu.
Acţiunea vine înaintea dezbaterii parlamentare de săptămâna aceasta care va discuta legalizarea căsătoriilor homosexuale.
Liderii creştini au amintit parlamentarilor că majoritatea oamenilor care i-au votat sunt împotriva acestui atentat la viaţa de familie.
Meteorologii avertizează că săptămâna aceasta vremea va fi călduroasă, caniculară în zonele de câmpie.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 şi 34 de grade, uşor mai scăzute pe litoral, unde se vor înregistra maxim 30 de grade.
În estul şi sud-estul ţării indicele confortului termic va atinge pragul critic de 80 de unităţi.
De vineri, însă meteorologii anunţă precipitaţii însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, valabile până spre mijlocul săptămânii viitoare.
Astăzi încep înscrierile pentru evaluarea naţională.
Acestea se vor încheia miercuri, 20 iunie.
Înscrierea candidaţilor se face la secretariatele unităţilor de învăţământ pe care elevii claselor a 8-a le-au absolvit.
La evaluarea naţională se pot înscrie atât absolvenţii clasei a 8-a din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare care nu au participat în nicio sesiune la unul din examenele naţionale.
Prima probă de examen, cea la limba şi literatura română va fi susţinută la 25 iunie.
Românii nu mănâncă sănătos şi astfel, nici ei nu au o sănătate bună.
Aceasta este concluzia prof. dr. Nicolae Hâncu, membru corespondent al Academiei Române, cu prilejul lansării lucrării „Abecedar de nutriţie”.
Din cauza alimentaţiei necorespunzătoare, anumite afecţiuni, precum diabetul sau obezitatea s-au amplificat.
Medicul a mai adăugat că la alimentaţia sănătoasă trebuie adăugată şi mişcarea dar şi consumul moderat de alcool, renunţarea la fumat şi un somn adecvat.
În plus, statisticile arată că în fiecare an, 14 milioane de persoane mor pentru că mănâncă nesănătos, iar oamenii fac alegeri alimentare greşite din comoditate sau lipsă de bani.
Jumătate din angajaţii din România sunt stresaţi la serviciu.
Specialiştii afirmă că din acest motiv ei îşi pun sănătatea fizică şi psihică în pericol.
Pe termen lung, activitatea profesională desfăşurată în condiţii de stres poate determina apariţia atacurilor de panică şi a dezechilibrelor în plan psihic.
Un studiu efectuat de o companie de profil a arătat că, în colectivităţile prost gestionate, angajaţii sunt cu 50% mai puţin productivi şi cu 44% mai puţin rentabili pentru firmele lor.
Elevii violenţi ar putea avea cazier şcolar.
Acesta ar putea cuprinde informaţii despre autori, despre părinţii acestora, profesori, dar şi despre victime şi prejudiciile cauzate.
Incidentele în care vor fi implicaţi elevii violenţi din şcoli vor fi raportate poliţiei, unde vor ajunge datele despre aceştia.
Măsura vine ca urmare a celor peste 4.000 de incidente violente petrecute în unităţile de învăţământ în ultimele trei luni.
Sporurile ilegale nu vor mai fi restituite.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea cu privire la amnistia fiscală.
Aceasta vizează bugetarii din administraţie obligaţi să returneze sporuri încasate în 2009 şi 2010, şi de care ar putea beneficia aproximativ 300.000 de persoane din rândul angajaţilor bugetari.
Cererile pentru eliberarea cazierului se vor putea depune la orice unitate de poliţie.
Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Apărării şi Internelor s-a eliminat astfel obligativitatea adresării la secţia de la locul de naştere, domiciliu sau reşedinţă.
De asemenea, la categoria informaţiilor care nu se înscriu in cazierul judiciar, au fost adăugate datele referitoare la persoanele faţă de care s-a dispus punerea in mişcare a acţiunii penale sau faţă de care a fost luata una dintre masurile preventive prevăzute de Codul de procedură penală.
Calificativele obţinute la probele orale de la Bacalaureat nu vor fi modificate.
Anunţul aparţine Ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop.
În ultimii ani, probele orale nu au mai fost eliminatorii iar candidaţii au primit, în loc de note, niveluri de competenţe: „începător”, „mediu”, „avansat” şi „experimentat”.
Ministrul a mai declarat că decizia de a înlocui calificativele cu note ar putea fi luată după consultări cu elevii, părinţii şi profesorii.
În prezent, calificativele care se acordă nu au nicio valoare pentru calculul mediei generale de la Bacalaureat.
Spray-ul autobronzant la fel ca şi solarul, poate produce cancer.
Conform unui studiu, acesta conţine o substanţă toxică ce pătrunde cu uşurinţă în plămâni, dar şi în fluxul sanguin şi duce la formarea de tumori.
De asemenea, specialiştii spun că această substanţă ameninţă cu apariţia unor mutaţii prin modificarea ADN-ului la nivelul celulelor corpului.
Astfel, potrivit studiului, sunt supuşi riscului de a se îmbolnăvi toţi cei care frecventează saloanele de bronzare artificială, inclusiv angajaţii acestor localuri.
Imigranţii ilegali din România vor putea fi depistaţi oriunde, doar prin prezentarea documentelor.
Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unor terminale mobile, prin accesul imediat în baza de date a Oficiului Român pentru Imigrări.
Mai mult, a fost elaborată şi o aplicaţie de “reconstrucţie facială” care permite depistarea cetăţenilor străini care se află în ţara noastră şi sub alte identităţi, înregistraţi în baza de date cu alte documente.
Oficiul Român pentru Imigrări a depistat anul trecut, peste 400 de cetăţeni străini care stăteau ilegal în România iar cei mai mulţi dintre ei proveneau din R. Moldova şi Turcia.