Ştiri 22 iunie 2012
Acesta s-a născut la Bucureşti în anul 1765.
A fost ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, şi călugărit la Mănăstirea Neamţ.
În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost ales mitropolit al Ţării Româneşti.
A numit ierarhi în scaunele episcopale de la Argeş, Râmnic şi Buzău şi a întemeiat şcoli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale.
S-a îngrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucureşti, precum şi de traducerea şi tipărirea în limba română a Vieţilor Sfinţilor.
Activitatea mitropolitului Grigorie a fost întreruptă de administraţia rusă instaurată în Principatele Române şi a fost exilat timp de patru ani la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani.
Pentru viaţa şi activitatea sa, în octombrie 2005, Sfântul Grigorie a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu se află în biserica Mănăstirii Căldăruşani.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va susţine mâine o conferinţă la penitenciarul Poarta Albă.
Tema o constituie „Sinaxar dobrogean”, iar ierarhul le va vorbi persoanelor private de libertate despre importanţa sfinţilor şi în special, a celor dobrogeni.
Acţiunea se va desfăşura de la ora 9 şi este prilejuită de faptul că ne aflăm în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sfinţi ocrotitori ai penitenciarelor din România.
Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de la ora 18, slujba vecerniei la biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Constanţa, zona Brotăcei.
După slujbă, va avea loc lansarea volumului Ortodoxie, Etnicitate, Identitate Europeană, scris de părintele Mircea Cristian Pricop, unul dintre preoţii bisericii.
De asemenea, credincioşii se vor putea închina moaştelor Sf. Mare Mc. Gheorghe, Sf. Mc. Trifon, ale Sf. Ap. Varnava, Sf. Ierarh Nicolae şi ale Sf. Mc. Marina.
Duminică, Ierarhul Tomisului va răspunde invitaţiei Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, şi va participa la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia hramului, la biserica Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Luni, la invitaţia IPS Kiril, Mitropolitul de Varna şi Veliko Preslav, Înaltpreasfinţia Sa Teodosie va face parte din soborul de ierarhi şi preoţi care va săvârşi Sfânta Liturghie la Varna, în biserica „Sf. Mc. Procopie Varneski”, cu prilejul prăznuirii sfântului ocrotitor.
Patriarhia Ecumenică a organizat o întâlnire internaţională despre mediu pe Insula Halki.
La această conferinţă au participat personalităţi teologice şi ştiinţifice din întreaga lume, care au discutat problema mediului în context teologic.
Întrevederea se integrează în preocupările Patriarhiei Ecumenice de a oferi un răspuns în ceea ce priveşte o viziune teologică a mediului înconjurător, ameninţat de industrializarea masivă şi de schimbările climatice.
Elevii intră de astăzi în vacanţa de vară.
Astfel, peste 3 milioane de copii vor sta acasă până pe 10 septembrie.
Pentru elevii claselor a 8-a şi a 12-a, vacanţa de vară a venit mai devreme, pentru ca aceştia să se poată pregăti pentru susţinerea evaluării naţionale, respectiv examenului de bacalaureat.
Construcţia gazoductului dintre Bulgaria şi România va începe în luna august.
Anunţul aparţine Ministrului bulgar al Economiei şi Energiei. Gazoductul, care va traversa Dunărea la Giurgiu-Ruse, este dezvoltat de compania Bulgartransgaz în cooperare cu Transgaz Mediaş.
Bulgaria intenţionează să construiască conexiuni cu alte trei ţări vecine, Turcia, Grecia şi Serbia.
Prefectul Bogdan Iulian Huţucă a convocat ieri Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Această măsură a fost luată ca urmare a atenţionării meteorologice cod portocaliu emisă pentru astăzi de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Astfel, prefectul a dispus monitorizarea calităţii surselor de aprovizionare cu apă potabilă a populaţiei şi asigurarea serviciilor de asistenţă medicală.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut serviciilor de ambulanţă din toată ţara alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.
Iniţiativa de interzicere a exploatării gazelor de şist a fost respinsă.
Aceasta, după ce raportul de admitere cu amendamente elaborat de Comisia economică a Senatului a fost, la rândul său, respins.
În expunerea de motive se arată că exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracţionării hidraulice este contestată de specialişti din cauza riscului ridicat de poluare a mediului.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a interzis temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, astăzi şi mâine, în intervalul orar 11.00-20.00.
Măsura a fost luată din cauza avertizării Cod portocaliu de caniculă valabil astăzi.
Excepţie vor face transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră sau transporturile funerare.
Restricţia va fi ridicată imediat ce temperaturile vor intra în normal.
Jumătate dintre români consideră că pot susţine o conversaţie într-o limbă străină.
Potrivit unui Eurobarometru publicat ieri, media europeană este de 58%.
Mai mult de o treime dintre românii intervievaţi au declarat că pot purta o conversaţie în engleză, 17% în franceză, câte 5% în germană şi spaniolă şi 3% în rusă.
Conform sondajului, aproape toţi cetăţenii Uniunii Europene declară că stăpânirea limbilor străine este benefică pentru viitorul copiilor lor.