Ştiri 2 martie 2011
Medicii amână externarea părintelui Arsenie, întrucât starea acestuia de sănătate este în continuare delicată.
Ei dau asigurări că părintele ar putea fi externat la sfârşitul săptămânii, dacă organismul său va răspunde tratamentului cu antibiotice, el fiind hrănit cu ajutorul perfuziilor.
Duhovnicul se află în momentul de faţă internat la Secţia de Cardiologie şi este ţinut sub supraveghere.
Constănţenii sunt invitaţi zilele acestea la două conferinţe.
Astfel, astăzi, de la orele 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti, profesorul Ioan Vlăducă va vorbi despre frică.
Mâine, tot de la orele 18, va avea loc conferinţa cu tema “Naşterea naturală – o poveste de dragoste între mamă şi copil” şi va fi susţinută de asistent neonatolog, Liliana Tudose.
De asemenea, invitat special va fi doamna conferenţiar doctor în ştiinţe, Floarea Damaschin.
Evenimentul se va desfăşura la sediul Curţii Brâncoveneşti, iar
intrarea va fi liberă.
Comisia de Învăţământ din Senat a avizat predarea Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor.
Comisia va transmite plenului, la finalizarea dezbaterilor, un raport suplimentar pentru acest proiect de act normativ.
Astfel, prin raportul suplimentar se va accepta prevederea potrivit căreia în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale disciplinele Istoria şi Geografia României se predau în aceste limbi, după programele şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română.
Potrivit preşedintelui comisiei, articolele care vizează învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale au fost agreate în forma adoptată de Camera Deputaţilor.
Compania Petrom a scumpit benzina cu 8 bani şi motorina cu 6 bani pe litru.
Potrivit companiei, majorarea vine ca urmare a creşterii accizelor, după eliminarea din Codul Fiscal a unei facilităţi pentru promovarea utilizării biocarburanţilor.
Până marţi produsele cu conţinut de biomasă beneficiau de o acciză redusă.
Ultima modificare a preţului carburanţilor a fost operată de Petrom pe 25 februarie, când compania a scumpit carburanţii cu 9 bani/litru.
Legea vrăjitoriei a fost respinsă de deputaţi.
Iniţiativa viza protecţia persoanelor înşelate prin ghicit sau alte practici oculte.
De asemenea, aceasta propunea ca activităţile vrăjitoarelor să fie încadrate în nomenclatorul profesiilor liberale, iar persoanele care exercită astfel de activităţi să fie obligate să deţină autorizaţie de liberă practică.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional.
Băuturile răcoritoare dulci contribuie la creşterea tensiunii arteriale.
Cercetătorii spun că tensiunea arterială creşte direct proporţional cu fiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic.
Potrivit unui studiu, limita maximă zilnică este de 355 de mililitri de băutură îndulcită cu zahăr, atât în cazul sucurilor acidulate cât şi al celor fără acid.
Mecanismul care provoacă creşterea tensiunii arteriale nu este încă unul clar, dar specialiştii cred că excesul de zahăr din sânge afectează activitatea vaselor sangvine şi nivelul de sare din organism.
Totodată, în ceea ce priveşte băuturile răcoritoare light, acestea nu par a pune astfel de probleme.
Românii sunt mari consumatori de televiziune.
Conform unui studiu, 85 la sută dintre români se uită la televizor zilnic sau aproape în fiecare zi.
Totodată, 75 la sută dintre români se declară prost informaţi în legătură cu problemele de la nivelul Uniunii Europene.
De asemenea, potrivit studiului, radioul obţine 32% în ceea ce priveşte utilizarea zilnică, presa scrisă – 16%, iar internetul – 30%.
Toate acestea sunt folosite mult mai puţin decât în alte ţări din Uniunea Europeană.
Gazele naturale se vor scumpi în luna aprilie.
Consilierul personal al ministrului Economiei a declarat că ANRE va putea menţine preţul actual al gazelor pentru populaţie până cel târziu în aprilie.
Potrivit acestuia, importurile de gaze din Rusia au atins, pentru a treia luna consecutiv, maxime istorice, deoarece producţia internă este insuficientă pentru cererea care există pe piaţă.
80% din români cred că Guvernul a acţionat ineficient împotriva crizei.
Aşa arată un sondaj, conform căruia 63% dintre români consideră că în Uniunea Europeană s-a acţionat eficient.
Potrivit raportului, tendinţa la nivelul Uniunii Europene este de a evalua acţiunea guvernelor naţionale mai degrabă ca ineficientă.
Pe de altă parte, referitor la iniţiativele pentru îmbunătăţirea performanţei economiei europene, cea mai potrivită iniţiativă în concepţia românilor este îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi pregătire profesională, urmată de îmbunătăţirea condiţiilor pentru înfiinţarea unei întreprinderi.
Românii vor avea un Sistem Naţional Integrat privind actele de identitate.
Ministrul de Interne şi cel al Comunicaţiilor au semnat un contract de finanţare pentru un proiect privind Sistemul Naţional Integrat al actelor de identitate.
Obiectivul proiectului este emiterea şi gestiunea actelor de identitate în conformitate cu legislaţia României şi cu recomandările Uniunii Europene.
Sistemul va oferi posibilitatea interconectării cu celelalte sisteme informatice naţionale, din cadrul Ministerului de Interne, dar şi ale beneficiarilor externi.
De asemenea, se vor asigura şi verificări în bazele de date centrale de evidenţă a persoanelor privind forma şi conţinutul paşapoartelor, permiselor de conducere şi a actelor de identitate.
Construcţiile în ariile protejate sunt interzise.
Amendamentele aduse legii ariilor protejate care ar fi permis construcţiile în aceste zone au fost respinse de deputaţi.
Dacă aceste modificări ar fi fost aprobate, România ar fi primit sancţiuni europene.
În anul 2009, Bruxelles-ul a luat masuri împotriva Poloniei şi Bulgariei pentru acte normative similare.
Deşi mulţi parlamentari susţin că vor vota împotriva acestei modificări, ecologiştii se tem că nu se va întâmpla acest lucru şi se va crea un precedent periculos.