Ştiri 9 iulie 2012
Sâmbătă, aceasta a câştigat medalia de aur la cea de-a 7-a ediţie a Olimpiadei Corale Mondiale, la secţiunea Folclor. Corala, condusă de Arhid. Drd. Iulian Dumitru, a interpretat mai multe piese din repertoriul folclorului românesc dar şi din repertoriul clasic rus.
Concursul va continua până pe data de 14 iulie, iar Corala „Armonia” va concura şi la secţiunea Muzică Religioasă Sacră.
O nouă mănăstire va fi construită în judeţul Constanţa.
Astfel, joi de la ora 7.30 va avea loc slujba pentru punerea pietrei de temelie a mănăstirii cu hramul “Icoana Maicii Domnului Prodromiţa”, din localitatea Hârşova.
Apoi, de la ora 8.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoţi.
Cu acest prilej, vor fi aduse spre închinare Icoana făcătoare de minuni Prodromiţa şi veşmântul Sfintei Muceniţe Filofteia.
O agenţie de presă creştină a emis un raport despre multiplele atacuri asupra creştinilor care au avut loc anul acesta în Africa.
Raportul arată situaţia îngrijorătoare din ţări ca Nigeria, Tanzania, Kenya sau Egipt, unde atacurile au loc în Biserici, mai ales în timpul slujbelor religioase.
În general, ţările care au detronat conducători despotici au instaurat regimuri cu apetenţe islamiste, iar creştinii din Africa trăiesc într-o tot mai mare presiune şi frică.
Mai mult de jumătate dintre elevii români nu au promovat examenul de bacalaureat.
La nivel naţional, procentul de promovabilitate este de 43,04%, în scădere faţă de anul trecut, când înainte de contestaţii, procentul era de 44,47%.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, în judeţul nostru, promovabilitatea la Bacalaureat, înainte de contestaţii, este de 45,17%, iar anul trecut, procentul de elevi admişi a fost de 57,55%.
Peste 1,5 milioane de români suferă de diabet zaharat.
La nivelul judeţului Constanţa, sunt înregistraţi, oficial, 25.000 de pacienţi, din care 70 sunt copii.
Diabetul zaharat este principala cauză a mortalităţii prin boala cardio-vasculară, a insuficienţei renale dar şi a orbirii.
Specialiştii afirmă că până în anul 2030 se va înregistra o creştere cu 200.000 de bolnavi.
O substanţă aflată în uleiul de peşte poate diminua considerabil riscul îmbolnăvirii de Alzheimer.
Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii britanici, acidul gras Omega 3 poate preveni sau întârzia efectele bolii Alzheimer.
Din cei peste 900 de pacienţi care au consumat timp de 7 ani cu regularitate această substanţă, doar 71 au dezvoltat boala.
Ministerul Sănătăţii intenţionează să schimbe valoarea alocaţiilor de hrană din unităţile sanitare publice.
Această măsură va fi luata de luna viitoare.
Baremul cu privire la alocaţiile de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice nu a mai fost modificat din anul 2008.
Nivelul alocaţiei de hrana se situează, în prezent, între 7 şi 13 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi între 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni.
Guvernul ar putea permite exploatarea gazelor de şist.
Potrivit site-ului Senatului, Guvernul a dat punct de vedere negativ, pe data de 19 iunie, unei iniţiative legislative care propunea interzicerea acestui tip de exploatări.
Iniţial, programul de guvernare prevedea instituirea unui moratoriu cu privire la exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce vizau impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică.
Elevii care fac mişcare îşi rezolvă mai bine temele.
Studiile au arătat că prin practicarea unei activităţi fizice, creierul se pregăteşte mai bine pentru o sarcină intelectuală.
În cadrul unui test, circa 30 de băieţi şi fete între 8 şi 11 ani au mers pe bicicleta staţionară şi au fost supuşi apoi unui exerciţiu de memorare, timp în care activitatea lor cerebrală a fost monitorizată.
Specialiştii au constatat că zona asociată cu memoria de lucru înregistra o activitate crescută.
Efectul imediat al activităţii fizice s-ar explica prin schimbări în metabolismul creierului, printr-o accentuare a capacităţilor de atenţie şi învăţare.
Companiile OMV Petrom, Rompetrol şi Lukoil au scumpit astăzi preţurile carburanţilor.
Acestea au crescut cu până la opt bani/litru.
Ultima majorare a preţurilor carburanţilor aplicată de cele trei companii a avut loc în luna aprilie, de atunci şi până în prezent benzina şi motorina s-au ieftinit cu aproape 25 de bani/litru.