Ştiri 6 august 2012
Sărbătoarea face parte din rândul praznicelor Împărăteşti ce sunt închinate Domnului Nostru Iisus Hristos şi ne aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat chipul feţei Sale, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi, Petru Ioan şi Iacov.
Datele istorice spun că această sărbătoare are ca origine momentul sfinţirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul 4.
Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului 5, în cadrul unor cuvântări festive ale Patriarhului Proclu al Constantinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau papei Leon cel Mare.
În secolul 8, odată cu generalizarea acestui Parznic Sfântul Andrei Criteanul compune o predică pentru Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschinul şi Cosma de MAIUMA compun imne religioase în cinstea sărbătorii.
În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692 există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase din struguri, ca simbol al mulţumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.
Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos este şi prilej de bucurie pentru credincioşii români şi greci din Constanţa.
Motivul este sărbătorirea hramului în biserica parohiei mixte Româno-elene „Schimbarea la faţă”, biserică ce este cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă.
Totodată, lăcaşul de cult aniversează 160 de ani de la punerea pietrei de temelie, după cum ne-a declarat părintele paroh, Gheorghe Malcea.
Cu acest prilej Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească, de la ora 9.
Totodată credincioşii se pot închina moaştelor Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea Sfântul Andrei din judeţul Constanţa.
Postul nostru de radio va transmite slujba în direct.
Coplata va fi cuprinsă între 4 şi 90 de lei.
Aşa prevede proiectul cu privire la condiţiile acordării asistenţei medicale publicat pe site-ul ministerului Sănătăţii.
De asemenea, pacienţii internaţi în spital mai mult de o zi vor plăti, la externare, între 40 şi 80 de lei, în funcţie de categoria unităţii sanitare.
Potrivit ministerului Sănătăţii, persoanele scutite de la coplată, sunt pensionarii cu venituri de până la 740 lei/lună, copiii până în vârsta de 18 ani, absolvenţii de liceu şi ucenicii sau studenţii care nu realizează venituri din muncă.
Persoanele cu handicap vor putea opta între indemnizaţie sau angajarea unui însoţitor.
Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Ministerului Muncii, care au mai adăugat că toate persoanele care au primit decizii de anulare a certificatelor vor fi reevaluate.
Deciziile se regăsesc în Legea cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care a intrat în vigoare la 26 iulie 2012.
Elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” au fost premiaţi de NASA.
Aceştia au participat la cea de-a 19-a ediţie a concursului International Space Settlement Design, desfăşurat luna trecută la Centrul Aeronautic American din Houston, Texas.
Elevii au proiectat o aşezare umană în atmosfera şi pe solul planetei Venus şi au obţinut premiul întâi.
Din întreaga lume, au fost selectate 16 echipe de elevi din ţări ca India, Pakistan, Argentina, Canada, Anglia sau Australia.
Meteorologii anunţă ploi şi temperaturi mai scăzute din această săptămână în aproape toată ţara.
Doar mâine temperaturile se mai păstrează în acelaşi registru, astfel că ziua va fi în continuare caniculară.
De miercuri însă, temperaturile vor scădea, treptat în Dobrogea,
şi vor ajunge pe 13 august, la 29 de grade Celsius.
De asemenea, şansele de precipitaţii în zona Dobrogei, cresc după data de 8 august.
Schimbările climatice cauzate de activitatea umană sunt responsabile de frecvenţa verilor caniculare.
Aşa susţin specialiştii americani care au adăugat că situaţia este mai gravă decât se credea acum douăzeci de ani.
Directorul Institutului de studii spaţiale al NASA, a afirmat că predicţiile “sumbre” asupra consecinţelor creşterii constante a temperaturilor, prezentate în anul 1988, sunt deja depăşite.
Expertul a mai precizat că analiza temperaturilor mondiale în cursul ultimilor şaizeci de ani arată “o creştere surprinzătoare a frecvenţei verilor extrem de călduroase”.
Vaccinarea nou-născuţilor va fi reluată peste două săptămâni.
Anunţul a fost făcut de către consilierul în cadrul Ministerului Sănătăţii, Geza Molnar.
Vaccinurile se administrează copiilor la 2, 4, 6 şi 12 luni pentru imunizarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive sau poliomielitei.
Vaccinarea copiilor cu vârsta de până la un an este inclusă în Programul Naţional de Imunizare, iar vaccinurile sunt distribuite prin direcţiile de sănătate publică judeţene.
România trebuie să plătească astăzi 655 de milioane de euro către FMI.
Banii reprezintă prima tranşă din împrumut.
Ţara noastră începe astfel să returneze cele 13,4 miliarde de euro acordate de FMI în urma cu trei ani.
Rambursările vor dura până în anul 2015.