Stiri 23 august 2012
Lăcaşul de cult poarta hramul Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie şi este situat în zona Boema de pe bulevardul Tomis.
Astfel, sâmbătă de la orele 17, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba privegherii iar duminica de la ora 7, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie.
Răspunsurile la strană vor fi date de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
Conform tradiţiei, după slujbă, credincioşii vor putea trece prin Sfântul Altar.
Constănţenii sunt invitaţi la o seară de operă.
Evenimentul este intitulat “Vocile Operei” şi va desfăşura mâine, de la orele 18, la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie.
Spectatorii se vor putea delecta cu arii din operele Valurile Dunării, Nunta lui Figaro, Rapirea din Serai, Bal Mascat, Don Pasquale, Don Carlo, La Seceriş şi Thais.
Acestea vor fi interpretate de către soprana Laura Dumitru şi baritonul Cătălin Ţoropoc, acompaniaţi la pian de Andreea Bratu.
Biletele se găsesc la casa de bilete a Muzeului.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă valabil de astăzi şi până duminică, 26 august.
Astfel, în Dobrogea şi în intervalul menţionat valul de căldură se va intensifica.
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 38 de grade în toate zonele de câmpie, deal şi podiş, iar indicele temperatură-umezeală al disconfortului termic va atinge şi local va depăşi pragul de 80 de unităţi.
În restul ţării meteorologii au transformat codul galben în cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.
Aici temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 41 de grade iar în Lunca Dunării se vor înregistra izolat şi 42 de grade Celsius.
Circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi interzisă temporar din cauza caniculei.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România va impune această măsură de mâine şi până duminică, între orele 11.00 şi 20.00, pe toate drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu de caniculă.
Excepţie fac transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală sau vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră.
Seceta a afectat aproximativ 40% din suprafaţa arabilă a României.
Anunţul a fost făcut de ministerul Agriculturii care a mai adăugat că cea mai afectată recoltă este cea de grâu.
De asemenea, la culturile de primăvară, au fost afectate de secetă peste 30% din suprafaţa totală cultivată la începutul anului.
Din culturile de primăvară afectate de secetă, cea mai gravă situaţie se regăseşte la porumb cu peste 80% din suprafaţa însămânţată şi la floarea-soarelui, unde aproximativ jumătate din recoltă este compromisă.
Fermierii constănţeni afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi.
Sprijinul financiar va fi de 100 lei pe hectar şi se va acorda pentru suprafeţe de maximum zece hectare de culturi agricole. Banii vor fi primiţi într-o singura tranşă din data de 15 noiembrie.
Spitalele din ţară care au fost închise ar putea fi redeschise.
Anunţul a fost făcut ieri de Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Ele vor fi deschise ca centre de sănătate funcţionale sau, acolo unde există resurse suficiente şi nevoia obiectivă de servicii medicale, se pot reactiva spitalele care au fost închise.
Acesta a mai declarat că va încerca să obţină fonduri suplimentare pentru acoperirea programelor de sănătate, plata spitalizării şi a centrelor de permanenţă, precum şi de dotări.
Femeile vor putea face gratuit teste pentru depistarea cancerului de col uterin, de luna viitoare.
Femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani vor putea face testul Babeș-Papanicolau fără să plătească, timp de 5 ani.
Acestea trebuie să se adreseze mai întâi medicului de familie pentru a primi formularul de înscriere în program şi o listă cu centrele de recoltare.
În acest an, Ministerul Sănătăţii a alocat 66 de milioane de lei pentru acest program de care speră să beneficieze peste 200 de mii de femei.
Introducerea cardului de sănătate îi nemulţumeşte pe medicii de familie.
Aceştia afirmă că acest card ar mări şi mai mult birocraţia în ceea ce priveşte actul medical şi va afecta în mod direct consultaţia pacienţilor.
Preşedintele Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat că prin introducerea cardului nu se va verifica decât calitatea de asigurat.
Mai mult, introducerea acestuia ii va costa pe medicii de familie, peste 200 de euro, contravaloarea cititorului de card.
Ministerul Finanţelor va renunţa la introducerea penalităţii de 30% din principal pentru obligaţiile fiscale nedeclarate de contribuabili.
Această măsura a fost inclusă într-un proiect de ordonanţă.
Secretarul de stat în ministerul Finanţelor, Liviu Voinea a declarat că în urma consultării cu partenerii sociali, Guvernul nu va mai introduce această impunere.
De la 1 septembrie, românii vor plăti de două ori pentru a-şi asigura locuinţa.
Astfel, vom plăti poliţa de asigurare obligatorie de 10 sau 20 de euro pe an, dar pentru a avea locuinţa asigurată la valoarea reală, se va încheia şi o poliţă facultativă la un alt asigurător. Şeful Serviciului Asigurări Generale, Răzvan Popescu a declarat că dacă daunele produse locuinţei asigurate vor depăşi 20 de mii de euro, diferenţa va fi asigurată de către societatea care a emis asigurarea facultativă.
Prin această măsură se revine la situaţia din momentul promulgării legii asigurărilor obligatorii de locuinţe.
33 de milioane de tone de alimente sunt irosite anual.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de către o organizaţie pentru protejarea mediului înconjurător.
Cei mai risipitori sunt locuitorii Statelor Unite care aruncă anual 40 la sută din mâncare.
Acest lucru îi costă aproximativ 165 de miliarde de dolari. Americanii irosesc de 10 ori mai multă mâncare decât asiaticii şi de 16 ori mai mult decât europenii.
Antiperspirantele cresc riscul de apariţie al cancerului la sân.
Aceste produse conţin aluminiu care blochează activitatea glandelor sudoripare şi împiedică eliminarea naturală a toxinelor.
Aceste substanţe se depozitează, în timp, în ganglionii limfatici din această zonă şi pot produce tumori.
De asemenea, potrivit unor studii medicale, aluminiul se găseşte în exces şi în anumite alimente, precum cerealele, biscuiţii sau prăjituri.