Ştiri 18 septembrie 2012
Evenimentul se va desfăşura sub înaltul patronaj al Arhiepiscopiei Tomisului în perioada 21-22 septembrie în Aula Magna a Universităţii Ovidius.
Proiecţiile vor începe de la ora 16 şi prezintă mănăstiri din două zone ale Serbiei.
Programul românesc va cuprinde video-clipurile cu „Cântece creştine” interpretate de Ileana Şipoteanu şi adunate de compozitorul Dumitru Lupu din mănăstirile româneşti.
Festivalul de film este organizat de o echipă de cineaşti din Serbia, care a răspuns invitaţiei Ligii de prietenie româno-sârbe, şi a Senatului Universităţii „Ovidius”.
Intrarea va fi liberă.
Ruşii au realizat un film despre persecuţia mânăstirilor ortodoxe din Kosovo.
Pelicula are 40 de minute şi este intitulată „Pentru cei pentru care nu sună clopotul”.
Filmul prezintă realitatea dramatică a mănăstirilor de patrimoniu universal din Kosovo precum şi persecutarea creştinilor ortodocşi de către albanezii musulmani sau atei.
Un nou parc eolian va fi construit în judeţul Constanţa.
Acesta va fi amplasat în comuna Mereni şi va fi construit de către o firmă privată din Germania.
Primarul comunei Mereni, Gheorghe Chiriac, a declarat că în afara câştigului pe care locuitorii îl vor avea prin închirierea terenurilor, administraţia locală va beneficia de o serie de facilităţi din partea investitorilor.
În plus, firma va folosi şi forţă de muncă necalificată din comună în cadrul lucrărilor de amenajare a parcului eolian.
Bacalaureatul profesional va fi introdus de anul viitor.
Plenul Senatului a adoptat ieri un proiect de lege în acest sens.
Astfel, absolvenţii ciclului superior al liceului care promovează examenul de bacalaureat profesional vor dobândi diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii.
Acesta însă nu le va permite înscrierea în învăţământul superior.
Pentru bacalaureatul profesional, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială.
Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.
Toate şcolile din ţara noastră vor fi dotate cu sisteme de supraveghere video.
Premierul Victor Ponta a afirmat, ieri, că Executivul va asigura anul acesta şi în 2013 fondurile necesare pentru ca şcolile să fie dotate cu astfel de sisteme.
Această măsură, alături de cea a arondării unui poliţist pentru fiecare şcoală, va spori siguranţa în sistemul de educaţie.
De anul viitor, clasa zero va fi încadrată la grădiniţă.
Anunţul a fost făcut de Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu care a adăugat că guvernul s-a grăbit cu introducerea clasei pregătitoare în şcoli.
Ministrul Educaţiei mai susţine că s-au făcut eforturi uriaşe pentru ca şcoala să înceapă, în condiţii normale, în special pentru clasa pregătitoare.
Şcoala trebuie modernizată prin folosirea internetului.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, numai astfel lecţiile pot deveni mai atractive pentru copii.
Aceasta a mai completat că ministerul va apela la fonduri europene pentru a putea extinde proiectul pilot de informatizare în cât mai multe şcoli din ţară.
La rândul său, premierul Victor Ponta, a declarat că doreşte ca în cât mai multe unităţi de învăţământ din ţară să fie amenajate laboratoare de informatică performante.
Permisul pentru mopede, scutere şi tricicluri va deveni obligatoriu.
Plenul Senatului a aprobat modificarea Codului rutier, în urma căreia, în curând, doar bicicletele vor mai putea fi conduse fără carnet.
Senatorii au votat ca susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere să fie obligatorie iar limitele minime de vârstă pentru cei care vor să conducă mopede să crească.
Se speră că astfel va scădea numărul accidentelor provocate de conducătorii de mopede.
Decizia finală în cazul proiectului de lege va fi luată în Camera Deputaţilor.
Şoferii îşi pot alege poliţa CASCO pentru maşină mult mai uşor, datorită unui portal care compară preţurile mai multor firme de asigurări.
După ce şi-au ales cea mai convenabilă poliţă de asigurare, aceasta le va fi livrată gratuit acasă şoferilor.
Programul se numeşte “calculator CASCO”, iar în sistem sunt înscrise 4 firme de asigurări care le oferă utilizatorilor cele mai bune costuri de pe piaţă.
Până acum, pentru încheierea unei astfel de asigurări, şoferii erau nevoiţi să meargă personal la sediul unei companii de asigurări.
România va fi sancţionată de Comisia Europeană.
Ţara noastră trebuie să returneze bani europeni.
Ministerul Afacerilor Europene confirmă, printr-un comunicat, că ţării noastre îi vor fi aplicate corecţii financiare definitive pentru cinci programe operaţionale.
Este vorba despre fondurile atrase de România pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport şi competitivitate.
Potrivit oficialilor români, corecţiile ar urma să fie impuse “din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achiziţiilor publice”.
România a înregistrat, în trimestrul al doilea din acest an, cea mai mare creştere a salariului pe ora de muncă, din întreaga Uniune Europeană.
Potrivit biroului european de statistică – Eurostat, creşterea a fost de 7%.
Recordul României provine de la procentul de 8% înapoiat bugetarilor din tăierea cu 25% care a avut loc în anul 2010.
După ţara noastră, pe locul doi se clasează Bulgaria, Ungaria şi Finlanda.
Gheţarii din Oceanul Arctic s-ar putea topi în totalitate în patru ani.
Aşa avertizează experţii de la Universitatea Cambridge.
Aceştia spun că nivelul gheţarilor de la Polul Nord înregistrează în fiecare an un record negativ şi au precizat că trebuie luate urgent măsuri noi pentru a scădea temperatura globală.
Printre soluţiile propuse se numără reflectarea razelor Soarelui înapoi în spaţiu, “albirea” norilor sau îmbogăţirea oceanelor cu minerale care să absoarbă dioxidul de carbon.
Potrivit specialiştilor, există însă şi aspecte pozitive la dispariţia maselor de gheaţă din Oceanul Arctic şi anume uşurarea transporturilor la Polul Nord şi accesul mai facil la resursele submarine.