Ştiri 21 septembrie 2012
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sfânta liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură despre misiunea bisericii.
Două milioane de creştini ortodocşi din Italia au fost pentru prima oară recunoscuţi de statul italian.
Astfel, după 15 ani de lobby, statul a semnat acte de recunoaştere oficială a credinţei creştin ortodoxe în Italia, pe lângă alte confesiuni religioase.
În Italia trăiesc peste 1,4 milioane de ortodocşi, dintre care cei mai mulţi sunt români.
Reabilitarea zonei peninsulare şi consolidarea falezelor se va realiza în viitorul apropiat.
Aceasta este declaraţia reprezentanţilor Comisiei Naţionale a Zonei Costiere reuniţi ieri la Constanţa.
Secretarul de stat în Ministerul Turismului, Cristian Bărhălescu a declarat că plenul a aprobat opt proiecte necesare localităţilor riverane.
Astfel, prin avizul Comisiei s-a aprobat dezvoltarea zonei peninsulare a oraşului, reabilitarea Pieţei Ovidiu şi transformarea acesteia într-un punct de atracţie turistică dar şi consolidarea falezelor din Constanţa, Eforie şi Tuzla.
Compania Petrom a redus, din nou, preţul carburanţilor.
Benzina s-a ieftinit cu nouă bani pe litru, iar motorina cu şase bani pe litru.
După această modificare, un litru de benzină standard costă 6,12 lei, iar un litru de benzină Extra 99 este 6,54 lei.
Pentru motorine, preţurile s-au redus până la 6,21 lei pe litru pentru sortimentul standard şi 6,44 lei pentru sortimentul extra.
Medicii care deţin sau intenţionează să înfiinţeze cabinete medicale în zonele rurale, pot obţine finanţare nerambursabilă pentru activitatea pe care o desfăşoară.
Acest lucru va fi posibil prin intermediul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că suma pusă la dispoziţie prin acest program este de aproximativ 135 de milioane de euro, iar la începutul săptămânii s-a deschis linia de finanţare din cadrul acestui program.
Sesiunea pentru depunerea de proiecte se desfăşoară până pe 28 septembrie.
Vaccinarea antigripală gratuită va începe din 15 octombrie.
Ministerul Sănătăţii anunţă însă că imunizarea de anul acesta va fi mai scumpă deoarece Institutul Cantacuzino nu va produce vaccinuri, pentru prima dată în ultimii 91 de ani.
Astfel, Ministerul Sănătăţii va achiziţiona 1 milion de doze de vaccin antigripal prin licitaţie.
Reprezentanţii din minister estimează că numărul gripelor din lunile de iarnă nu va depăşi parametrii normali, însă cei mai afectaţi vor fi copii, persoanele cu astm sau diabet, dar şi pe cei peste 65 de ani.
Certificatul de Conformitate al vehiculului devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2013.
Registrul Auto Român informează că absenţa certificatului conduce în cele din urmă la imposibilitatea înmatriculării autoturismului.
Astfel, toţi cei care vor cumpăra autoturisme noi trebuie să solicite comerciantului acest certificat, iar dealer-ul are obligaţia de a-l elibera pe loc.
Certificatul de Conformitate are rolul de a atesta că vehiculul este conform cu prevederile legislative în vigoare.
Organismele modificate genetic pot duce la apariţia cancerului.
Aşa arată un studiu efectuat în Franţa.
Oamenii de ştiinţă au observat tumori de mărimea unei mingi de ping-pong la şobolanii hrăniţi cu porumb modificat genetic.
Rezultatele au arătat o mortalitate de două ori mai mare la femele şi de două până la trei ori mai multe tumori la şobolanii de ambele sexe.
O figură emblematică a luptei împotriva Organismelor Modificate Genetic, eurodeputatul Jose Bove a cerut Bruxellesului să “suspende imediat toate autorizaţiile” acordate pentru două astfel de produse în Europa.
Porumbul a fost introdus într-un regim echilibrat în proporţii reprezentative pentru regimul alimentar american.
Majoritatea statelor membre susţin ferm aderarea României la Spaţiul Schengen.
Aşa informează Ministerul român de Externe.
Olanda şi Germania au arătat că aşteaptă pentru luarea deciziei, raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare din luna decembrie al Comisiei Europene.
Totodată, Ministerul de Externe afirmă că, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni în vederea obţinerii unei decizii pozitive în acest sens.