Ştiri 24 septembrie 2012
Aşa arată un studiu potrivit căruia acestea au crescut din a doua jumătate a anului 2009 până la mijlocul lui 2010, chiar şi în ţările occidentale unde libertatea religiei este în mod tradiţional respectată.
China este ţara care arată cel mai înalt nivel de restricţii impuse de către Guvern, în timp ce în Pakistan, India, Israel şi Teritoriile Palestiniene, ostilitatea socială este mai puternică.
Raportul aminteşte totodată închiderea a 20 de biserici în Indonezia la presiunea extremiştilor musulmani şi violenţele între creştini şi musulmani în Nigeria.
Săptămâna aceasta la Constanţa se vor înregistra temperaturi de vară.
Meteorologii au anunţat că pe litoral maximele termice vor atinge, la mijlocul săptămânii, chiar şi 28 de grade Celsius.
Spre sfârşitul săptămânii, temperaturile vor mai scădea, până la 24 de grade.
Cerul va fi senin, iar şansele de precipitaţii sunt foarte reduse.
Vântul va sufla slab până la moderat iar temperaturile din timpul nopţii nu vor scădea sub 14 – 15 grade Celsius.
Dimineaţa şi noaptea, izolat, vor fi condiţii de ceaţă.
Rompetrol a redus preţul benzinei cu 7 bani pe litru.
Astfel, benzina Alto 101 este 6,84 lei pe litru, iar sortimentul Efix benzină 95 are un preţ de 6,19 lei pe litru.
Potrivit companiei, preţul la motorină a rămas neschimbat.
De astăzi, are loc la nivel naţional “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.
Acţiunea este organizată de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi are ca scop sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
Astfel, în fiecare judeţ din ţară, zilnic se vor desfăşura activităţi de prevenire pe diferite teme, precum delincvenţă juvenilă, violenţă în şcoli sau în familie, consum de droguri şi siguranţă rutieră.
Poliţiştii se vor întâlni cu elevi, părinţi, profesori şi directori ai unităţilor de învăţământ cu care vor discuta despre prevenirea criminalităţii şi vor împărţi materiale preventive în spaţii publice.
Aproximativ 2000 de localităţi din România sunt expuse poluării cu nitraţi.
Ministerul Mediului va începe de astăzi o campanie de conştientizare a poluării apei din fântâni cu astfel de substanţe.
Campania îşi propune să îi facă pe oameni să conştientizeze că sunt expuşi riscului poluării cu nitraţi, proveniţi din depozitarea la întâmplare a deşeurilor animale.
Apa infestată cu aceste substanţe scade rezistenţa organismului şi poate duce chiar la deces în cazul bebeluşilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate, în cazul bărbaţilor.
Bisfenolul, care se găseşte în mai multe produse pentru copii, este cancerigen.
Aceasta este concluzia specialiştilor, potrivit cărora, substanţa este pusă în legătură directă cu obezitatea la copii.
Bisfenolul imită estrogenul şi are efecte nocive asupra sănătăţii: produce disfuncţii hormonale, deviaţii comportamentale, hiperactivitate şi chiar agresiune.
De asemenea, poate determina instalarea prematură a pubertăţii.
Substanţa se găseşte în ambalajele metalice ale conservelor, în jucării, în biberoane sau în veselă.
Elevii ar putea învăţa după cărţi electronice în maxim doi ani.
Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a precizat că de săptămâna viitoare va lucra cu specialişti pentru elaborarea programei pentru e-book.
Potrivit ministrului, din comisia de specialitate vor face parte şi reprezentanţi ai părinţilor, specialişti din domeniul academic şi din Ministerul Educaţiei.
Întregul proiect va fi finanţat cu fonduri europene nerambursabile, iar în funcţie de suma obţinută e-book-urile vor fi în toate şcolile din România sau doar în câteva, într-un program-pilot.
Peste 80 la sută dintre bolnavii cu Alzheimer din România rămân nediagnosticaţi.
Aşa arată un raport al Societăţii Române Alzheimer.
Astfel, din cele 250 de mii de persoane suferinde, doar 35 de mii sunt diagnosticate, iar numărul celor care solicită tratament pentru această formă de demenţă este în creştere.
Preşedintele Societăţii Române Alzheimer, Cătălina Tudose, a declarat că în România sunt puţine centre ale memoriei, la Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi Piatra Neamţ.
În schimb, în alte ţări din Europa există o reţea care ajută persoanele afectate de Alzheimer.
Cauza exactă a acestei maladii nu este încă cunoscută, de aceea boala nu poate fi prevenită.
Schimbările de anotimp pot afecta negativ stările de spirit.
Scăderea zilei, a luminii soarelui şi mai ales a temperaturilor, poate provoca astenia de toamnă.
Potrivit experţilor, principalul responsabil al acestei alterări este, melatonina, un hormon care, între altele, reglează somnul şi temperatura corporală.
Producerea de melatonină creşte odată cu reducerea luminii solare iar această creştere duce la o scădere a serotoninei, cunoscută ca hormon al fericirii.
Rezultatul acestei creşteri a melatoninei şi al scăderii serotoninei este instalarea apatiei, a oboselii, somnolenţei sau a tristeţii.
Aproximativ unul din zece copii cu astm capătă această afecţiune gravă pentru că trăiesc în zone cu trafic intens.
Potrivit unui studiu recent, copiii sunt cei mai predispuşi la astm sever şi internări repetate din cauza stării lor de sănătate.
Cercetătorii care au studiat fenomenul au spus că rezultatele sunt alarmante: aerul poluat din marile metropole are consecinţe grave şi nebănuite asupra sănătăţii publice, mai ales asupra copiilor care trăiesc în apropierea unor noduri cu trafic intens.