Ştiri 28 septembrie 2012
Evenimentul se va desfăşura mâine, de la ora 17, în Sala mică a Casei de Cultură din Constanţa.
Tema o constituie „Dezvoltarea şi funcţionarea creierului copiilor şi tinerilor în contextul societăţii mediatice şi consumatoriste”.
Mai multe detalii aflăm de la profesorul Virgiliu Gheorghe.
Conferinţa este organizată de Şcoala Brâncovenească, iar intrarea va fi liberă.
De astăzi încep lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Şedinţa se desfăşoară la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Pe ordinea de zi se află proiectul de regulament pentru organizarea Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române şi alte teme referitoare la viaţa şi activitatea Bisericii Ortodoxe Române.
Biblia va fi tipărită şi în limba cecenă de luna viitoare.
Traducerea s-a realizat în colaborare cu Academia Rusă de Ştiinţe după versiunile originale ebraice şi greceşti.
Pentru traducerea primei Biblii în limba cecenă au fost necesari 15 ani.
Volumul va fi imprimat în 2000 de exemplare.
Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă a primit avizul de mediu.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că dezbaterea finală pe tema evaluării componentei de mediu va avea loc pe 10 octombrie.
Decizia finală cu privire la studiul de impact pentru cele două reactoare nucleare, care ar urma să asigure aproximativ 20% din consumul de energie, va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern.
Programul „Casa verde” a primit fonduri suplimentare de 20 de milioane de lei de la Guvern.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Rovana Plumb care a subliniat că s-a găsit posibilitatea de a repune în practică acest program.
„Casa verde” este un program destinat exclusiv persoanelor fizice, prin care acestea pot solicita finanţare nerambursabilă pentru instalarea unor sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă.
Etichetarea cauciucurilor devine obligatorie de la 1 noiembrie.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor avertizează că nerespectarea legislaţiei va fi sancţionată cu amenzi de până la 30.000 de lei.
Potrivit preşedintelui Autorităţii, Bogdan-Cristian Nica, va fi iniţiat şi un program de promovare a etichetării cauciucurilor. Astfel, toate aceste produse vor avea etichete în care se va specifica eficienţa la frânare, durata de viaţă şi calitatea pneului.
Aceste etichete vor trebui afişate la loc vizibil, pe cauciuc, de către fiecare vânzător de pneuri, maşini sau distribuitori.
România va fi sancţionată din cauza poluării.
Comisia Europeană a anunţat, ieri, lansarea unui infringement la adresa României, întrucât Bucureştiul nu respectă legislaţia europeană în scopul reducerii emisiilor de vapori de benzină în timpul alimentării.
Legislaţia vizează reducerea emisiilor de compuşi organici volatili în atmosferă generate de activităţile de alimentare la staţiile de benzină.
Aceştia pot provoca afecţiuni respiratorii şi dăunează mediului. România are la dispoziţie două luni pentru a trimite un răspuns.
6% dintre români sunt diagnosticaţi cu boli pulmonare, în timp ce 5% dintre români au astm.
Specialiştii consideră însă că numărul bolnavilor este mult mai mare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 235 de milioane de oameni suferă de astm, în timp ce bronhopneumopatia cronică obstructivă va deveni a treia cauză principală de deces, până în anul 2030.
Aproape 400 de românce recurg în fiecare zi la o întrerupere de sarcină.
Aşa arată un studiu al Institutului de Politici Publice, potrivit căruia, anual, se înregistrează mai mult de 120.000 de astfel de intervenţii.
Documentul relevă în egală măsură că această statistică plasează ţara noastră pe locul al patrulea în Uniunea Europeană şi al şaselea la nivel mondial.
Totodată, institutul atrage atenţia asupra creşterii semnificative a numărului de mame care mor la naştere.
“Poliţia concediilor medicale” a fost respinsă de deputaţi.
Comisiile pentru muncă şi sănătate din Camera Deputaţilor au respins Ordonanţa de Urgenţă care prevede ca persoanele care se află în concediu medical să fie verificate la domiciliu.
Ordonanţa a fost dată de Guvernul Boc şi produce deja efecte însă o respingere a legii de aprobare în Parlament duce la oprirea de la funcţionare a prevederilor respective.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, Guvernul susţine amânarea dezbaterii pe această Ordonanţă pentru a putea veni cu amendamente “mult mai fezabile”.