Ştiri 25 octombrie 2012
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17, slujba Privegherii la Biserica Sf. Mare Mucenic Dimitrie din Constanţa, zona Delfinariu.
Slujba este prilejuită de reaşezarea la loc de cinste a raclei cu 9 sfinte moaşte descoperită în clopotniţa bisericii Sf. Dimitrie.
Potrivit părintelui paroh, Ilie Petre, aceasta a fost ascunsă în anii 60 pentru a le proteja de autorităţile comuniste.
Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie va sfinţi de la ora 8.30 pictura bisericii Sf. Dimitrie din localitatea Cochirleni.
Slujba va fi urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română va cinsti pe Sf. Ierarh Iachint de Vicina, Mitropolitul Ţării Româneşti.
Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia de la ora 8, Sf. Liturghie la Mănăstirea Dervent, care va sărbători hramul bisericii noi.
Un hormon produs în timpul postului prelungeşte viaţa.
Un studiu realizat pe şoareci a identificat un hormon care simulează efectele benefice ale postului.
Potrivit specialiştilor, consumul redus de calorii este esenţial în câştigarea de ani de viaţă.
Astfel, o echipă de cercetători americani a arătat că acest lucru poate fi obţinut prin pomparea unui hormon FGF21 care este produs în mod natural în perioadele de post – atunci când sunt consumate puţine calorii.
Studiul a arătat că FGF21 blochează hormonii de creştere ce stimulează factorii asociaţi bolilor, inclusiv a celor metabolice şi a cancerelor, şi astfel prelungeşte viaţa.
Hormonul este deja supus unor teste clinice pentru a vedea dacă poate fi folosit ca tratament pentru bolile metabolice.
România va trece oficial la ora de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Ziua de duminică va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Ora oficială de iarnă este adoptată în ultima duminică a lunii octombrie, iar cea de vară în ultima duminică a lunii martie.
Astăzi este Ziua Armatei române.
Aceasta semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine.
Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în Tratatul de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Ziua Armatei Române este marcată în toate unităţile militare din România dar şi în teatrele de operaţii unde execută misiuni trupele româneşti.
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în regim de urgenţă vaccinuri pentru copii.
Anunţul a fost făcut de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Vaccinurile necesare au dispărut de pe piaţă după ce achiziţiile au fost întârziate din cauza mai multor contestaţii depuse la licitaţiile pentru cumpărarea acestora.
Programul Naţional de Imunizări prevede ca, în primul an de viaţă, toţi bebeluşii să fie vaccinaţi împotriva unor boli, ca tuberculoza, hepatita B, poliomelita şi rujeola.
Comisia Europeană a propus un fond pentru combaterea sărăciei.
Suma de 2,5 miliarde de euro ar urma să fie alocată pentru perioada 2014-2020.
Banii vor putea fi solicitaţi de statele membre, pentru a sprijini programele naţionale care oferă alimente, îmbrăcăminte şi alte produse esenţiale pentru persoanele defavorizate.
Fondul respectiv va trebui să înlocuiască şi să îmbunătăţească programul european de distribuire de produse alimentare către săraci, funcţional în perioada 2007-2013.
Podul Calafat-Vidin va fi deschis în primăvara anului viitor.
Anunţul a fost făcut de premierul bulgar, care a adăugat că urmează să fie clarificate şi detaliile legate de compania care va administra această construcţie.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat ulterior că un termen realist pentru punerea în funcţiune a acestui pod care va lega România de Bulgaria, este aprilie-mai.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea pentru suspendarea taxei auto.
Potrivit Ordonanţei, şoferii care au achitat taxa ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate pot solicita restituirea acesteia.
Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că taxa auto va fi una de mediu, aplicată de la 1 ianuarie 2013.
Băncile vor putea oferi şi credite în lei prin programul Prima Casă.
Aşa prevede un proiect de hotărâre de guvern, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Guvernul speră ca în acest fel să încurajeze creditarea în moneda naţională, dar şi să elimine anumite riscuri atunci când vine vorba de plata ratelor la bănci.
Garanţia la creditele alocate prin programul Prima Casă este suportată jumătate de către stat şi jumătate de bănci în limita a cel mult 75 de mii de euro.
Pot accesa credite prin acest program şi cei care au deja o locuinţă, dacă aceasta nu este mai mare de 50 de metri pătraţi.
Brandul României va fi promovat prin intermediul olimpicilor şi elevilor premiaţi la NASA.
Ministerul Dezvoltării Regionale schimbă viziunea de promovare axată pe eveniment şi va personaliza strategia prin intermediul celor mai bune produse naţionale.
Printre acestea se numără şi cele ale şcolii româneşti: elevii şi studenţii care participă la concursuri, şcolare sau sportive, naţionale şi internaţionale.
Ministrul Eduard Hellvig a declarat că va face demersuri pentru adoptarea unor modificări în legislaţia care reglementează promovarea brandului.
România a făcut progrese, însă revenirea economică rămâne fragilă.
Aceasta este concluzia raportului Fondului Monetar Internaţional pentru anul acesta.
FMI mai notează că România este expusă crizei din zona euro, şi riscă o scădere economică de 5%, dar şi o depreciere a leului cu 15-20%.
Pe de altă parte, în raport se precizează că incertitudinea politică a contribuit la accelerarea deprecierii ratei de schimb.