Ştiri 30 octombrie 2012
Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Astfel, toate parohiile şi mănăstirile au misiunea să strângă bani, alimente, dar şi alte produse pentru românii fără posibilităţi, colecte care vor debuta odată cu postul Crăciunului.
Petrom a ieftinit din nou benzina.
Astfel, preţul benzinei este cu 30 de bani mai mic faţă de acum două săptămâni.
După modificarea preţurilor, un litru de benzină Standard 95 costă 5,90 lei, iar un litru de benzină Extra 99 este 6,32 lei.
Potrivit companiei, motivul scăderii preţurilor este acela că pe piaţa internaţională cotaţiile petrolului au coborât.
Liceenii vor primi suma de 180 de lei prin intermediul programului Bani de liceu.
Suma va fi acordată pentru elevii cu posibilităţi financiare reduse pe întreaga perioadă a cursurilor şcolare, inclusiv în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat. Fondurile sunt alocate de către Ministerul Educaţiei şi vor fi distribuite beneficiarilor de către unităţile şcolare la care aceştia şi-au depus dosarul.
Sfârşitul lunii octombrie şi prima săptămână din noiembrie vor fi marcate de o vreme deosebit de rece.
Potrivit estimărilor meteorologilor, valorile maxime din timpul zilei nu vor depăşi 10-11 grade celsius în Dobrogea.
Noaptea, maximele se vor situa în jurul valorilor de 4-5 grade celsius.
Se vor semnala averse, însă pe arii restrânse iar vântul va sufla moderat cu intensificări.
Călătoriile cu trenul pe ruta Constanţa-Bucureşti vor dura mai mult.
Motivul îl constituie lipsa rezervelor de piese necesare pentru înlocuirea celor furate de hoţi.
Astfel, trenurile de călători de pe această rută au întârzieri şi de 60 de minute sau mai mari.
Furturile din instalaţiile feroviare şi de siguranţa circulaţiei, afectează în prezent 10 din cele 27 de distanţe de circulaţie ale secţiei Bucureşti – Constanţa.
Legea referitoare la suspendarea taxei auto a fost publicată în Monitorul Oficial.
De asemenea a fost publicată şi hotărârea de restituire a contravalorii taxei pentru cei care au plătit-o.
Cererile cu privire la restituirea diferenţelor de taxă pot fi descărcate de pe pagina de Internet www.anaf.ro.
Noua formă a taxei auto va intra în vigoare din ianuarie 2013, iar banii colectaţi vor ajunge la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta în continuare programe investiţionale verzi.
Podul Agigea va fi închis, din nou, de mâine.
Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa au anunţat că din cauza vremii nefavorabile, realizarea lucrărilor de reparaţie a podului au fost îngreunate.
Responsabilii CNADNR au anunţat însă că traficul va fi oprit doar pentru câteva ore.
Ieri a fost inaugurat primul Lectorat de Limba Română la Facultatea de Lingvistică, Filologie şi Fonetică din cadrul Universităţii Oxford.
Acesta este primul lectorat de limba română finanţat de statul român în Regatul Unit al Marii Britanii şi va funcţiona în baza Protocolului de Cooperare semnat între Institutul Limbii Române – Bucureşti şi Universitatea Oxford.
La eveniment a participat Ambasadorul României la Londra, Excelenţa Sa Dr. Ion Jinga dar şi reprezentanţi ai mediului academic din Oxford interesaţi de limba şi cultura română.
Ministerul Afacerilor Externe a lansat serviciul de alertare prin SMS pentru românii care călătoresc în străinătate.
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a anunţat ieri că românii care vor călători în ţări care prezintă riscuri de călătorie, vor primi un SMS cu un semnal de avertizare.
De asemenea, mesajul va include şi coordonatele ambasadei, consulatului şi numerele de telefon la care poate să apeleze în caz de urgenţă, de necesitate, de sprijin de asistenţă consulară.
Românii economisesc 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii, cehii şi germanii.
În termeni nominali însă sumele economisite de români sunt cele mai reduse din 12 ţări europene, din cauza diferenţelor mari între salarii.
Cetăţenii din România reuşesc să economisească aproximativ 40 de euro pe lună, cea mai scăzută sumă din ţările analizate.
Românii sunt cei mai pesimişti europeni când vine vorba de aşteptările cu privire la economisirea în următorii cinci ani, astfel că 52% consideră că vor pune mai puţini bani deoparte.
Românii nu se îngrijesc de sănătatea orală.
Medicii dentişti depistează tot mai multe carii dentare, afecţiuni parodontale şi cancere bucale.
Cu toate că s-au înregistrat îmbunătăţiri în ultimii ani, cariile rămân în continuare o problemă majoră, mai ales în grupurile socio-economice defavorizate, potrivit dentiştilor.
Aceştia spun că igiena orală de rutină nu reprezintă o practică comună în România şi că educaţia şi promovarea prevenţiei în acest domeniu reprezintă o necesitate.