Ştiri 31 octombrie 2012
Aceasta înseamnă că Biserica Ortodoxă Română va organiza evenimente dedicate Tainei Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Împărtăşanii.
Decizia a fost luată luni, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, s-a stabilit pentru anul viitor organizarea Concursului naţional Părintele Dumitru Stăniloae la 110 de la naştere si la 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.
Palatul Patriarhiei va fi reabilitat cu fonduri europene.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi ministrul Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig, au semnat luni un contract în acest sens.
De-a lungul timpului, clădirea actualului Palat al Patriarhiei a suferit numeroase modificări, iar cea mai importantă a fost refacerea cupolei, care s-a prăbuşit în urma cutremurului din noiembrie 1940.
După finalizarea lucrărilor de consolidare, Palatul Patriarhiei va fi deschis vizitatorilor si turistilor.
Halloween-ul este cea mai mare sărbătoare satanică.
Biserica romano-catolică din Polonia a criticat în termeni duri practicile “sataniste” de Halloween şi consideră că această sărbătoare este rezultatul propagării ocultismului şi magiei.
Reprezentanţii bisericii romano-catolice adaugă că
sub pretextul distracţiei, copii, tineri şi adulţi sunt invitaţi să practice ocultismul, ceea ce intră în contradicţie cu tradiţia Bisericii şi cu vocaţia de creştin.
Astăzi este Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
Cu acest prilej, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale a organizat, ieri dimineaţă, la sediul instituţiei, o masă rotundă intitulată „Istorie şi arhivistică în spaţiul dobrogean”.
Aceasta a evidenţiat importanţa patrimoniului arhivistic în cercetarea istoriei Dobrogei.
Podul de la Agigea va fi închis astăzi.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a anunţat că circulaţia rutieră va fi închisă astăzi până la ora 16.00, pentru continuarea lucrărilor de consolidare. Potrivit reprezentanţilor Companiei, până pe data de 15 noiembrie, traficul rutier în zonă se va desfăşura restricţionat, în ambele sensuri.
RADET Constanţa nu va furniza căldură până săptămâna viitoare.
Reprezentanţii regiei au declarat că pentru a începe furnizarea agentului termic, trebuie să fie trei zile consecutive cu temperaturi sub zece grade Celsius.
Aceştia au adăugat că nu există nici posibilitatea furnizării căldurii numai noaptea, deoarece meteorologii au anunţat că temperaturile vor creşte zilele următoare.
Constănţenii vor plăti iarna aceasta, ca şi anul trecut, preţul de 342 lei pe gigacalorie.
RAJA Constanţa va trimite abonaţilor înştiinţări prin intermediul e-mailurilor.
Regia a pus la dispoziţia acestora un nou mijloc de a transmite înştiinţări referitoare la întreruperea apei potabile ca urmare a lucrărilor programate.
Beneficiarii serviciilor societăţii vor putea solicita astfel de informaţii pe adresa de e-mail informare.publica@rajac.ro.
Aceştia vor fi înştiinţaţi direct pe adresa de e-mail despre disfuncţionalităţile în furnizarea apei potabile.
Mâine începe campania de vaccinare gratuită a populaţiei împotriva gripei.
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în acest scop un milion de doze de vaccin.
Imunizarea se va face şi anul acesta prin cabinetele din spitale, sau la medicii de familie pentru persoanele supuse riscului gripal.
Cu toate acestea, românii sunt sceptici cu privire la vaccinarea antigripală.
Procentul românilor care se vaccinează este la jumătate faţă de cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Vaccinarea împotriva gripei protejează şi împotriva infarctului miocardic.
Aceasta este concluzia unui studiu, potrivit căruia persoanele care s-au vaccinat antigripal întâmpină un risc cu jumătate mai mic de a suferi un atac de cord.
De asemenea cei care suferă un infarct, prezintă un risc cu 40% mai mic să moară dacă sunt vaccinaţi împotriva gripei sezoniere.
Rovinieta poate fi achiziţionată direct de pe telefonul mobil.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România aduce pe piaţă un nou serviciu, uşor accesibil.
După lansarea de anul trecut a site-ului e-rovinieta.ro, conducătorii auto din România pot achita taxa de drum prin intermediul aplicaţiilor disponibile pentru telefoane mobile. Aplicaţia e-rovinieta este disponibilă pentru principalele sisteme de operare smartphone de pe piaţă în acest moment – iOS, Android şi Windows Phone.
Comenzile sunt plasate în funcţie de datele maşinii care, odată introduse, sunt memorate pentru a fi utilizate şi în cadrul comenzilor viitoare.
Bacalaureatul profesional va fi introdus prin Ordonanţă de Urgenţă.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat că, dacă s-ar urma procedura parlamentară obişnuită, măsura nu va intra în vigoare în timp util, astfel încât Bacalaureatul în noua formă să poată fi organizat anul viitor.
Proiectul cu privire la Bacalaureatul profesional, adoptat de Parlament, a fost respins de preşedintele Traian Băsescu.
Elevii care provin din familii nevoiaşe vor primi pachete cu rechizite.
Valoarea pachetului este cuprinsă între 25 de lei, pentru elevii din învăţământul primar şi 30 de lei pentru elevii din cel gimnazial.
Anul acesta, în judeţul Constanţa, peste un sfert din numărul total al elevilor vor beneficia de aceasta măsură.
Elevii de la clasa pregătitoare vor primi fructe proaspete.
Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege care prevede includerea clasei pregătitoare, pe lângă clasele I-VIII, în acest program.
Potrivit ordonanţei, din anul şcolar 2012-2013, fructele proaspete distribuite elevilor, perioada distribuţiei, limita valorii zilnice pe elev, precum şi fondurile necesare programului se stabilesc anual, prin Hotărâre de Guvern, în funcţie de evoluţia preţurilor.
Sumele aferente programului se suportă din bugetele locale ale judeţelor.
Preşedintele Parlamentului European susţine includerea în patrimoniul UNESCO a operelor lui Brâncuşi din Târgu Jiu.
Declaraţia a fost făcută de Martin Schulz cu ocazia unei vizite efectuate la Târgu-Jiu.
Acesta s-a declarat foarte încântat de operele brâncuşiene, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii şi poarta Sărutului şi a promis sprijinul său pentru a le include în patrimoniul UNESCO.
Urmare a acestei declaraţii Premierul Victor Ponta, l-a numit pe preşedintele Parlamentului European “ambasador al lui Brâncuşi”.