Ştiri 6 noiembrie 2012
Evenimentul va avea loc la ora 18, iar sfântul odor va rămâne la biserica Sfântul Ierarh Nectarie timp de zece zile.
Vineri, cu prilejul cinstirii sfântului în biserica ortodoxă, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie arhierească, de la ora 8, la aceeaşi biserică.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare a trecut la cele veşnice, astăzi, la vârsta de 98 de ani.
Preafericitul Maxim a fost spitalizat în urmă cu o lună, iar în ultimele zile starea lui de sănătate se agravase şi era ţinut în viaţă doar de aparate.
În această dimineaţă, în jurul orei 4.00, medicii au constatat decesul patriarhului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare s-a reunit astăzi pentru a alege un înlocuitor temporar al patriarhului şi în acelaşi timp, un episcop de Sofia.
Patriarhul Maxim s-a născut la 29 octombrie 1914 şi a fost întronizat în iulie 1971.
Biserica Sfântului Mormânt este în pericol de a fi închisă din cauza datoriilor.
Compania israelită de apă a ameninţat Patriarhia Ierusalimului cu executarea dacă nu plăteşte suma de 2 milioane de dolari.
În replică, Arhiepiscopul Teodosie al Sevastei a spus că Biserica Sfântului Mormânt are unele privilegii care îi permit să existe fără să plătească impozite sau servicii publice, însă autorităţile din Israel încearcă să anuleze aceste privilegii.
O Biblie scrisă cu litere de aur acum 1500 de ani a fost descoperită în Turcia.
Experţii de la Muzeul de Etnografie din Ankara, au declarat că va fi lansată o cercetare extinsă pentru a determina vârsta exactă a manuscrisului.
Biblia este scrisă în limba siriacă, un dialect al limbii aramaice, care a fost vorbită de Mântuitorul Iisus Hristos.
Ea este scrisă pe piele de animal şi conţine ilustraţii cu Cina cea de Taină şi cu cei 12 Apostoli.
Valoarea acestui document este estimată la 25 milioane de euro.
Persecuţiile creştine au crescut de 4 ori în ţările unde creştinismul este minoritar.
Organizaţiile internaţionale au analizat 14 ţări din Asia şi au ajuns la concluzia că persecuţia a devenit un mod normal de viaţă, mai ales pentru cei implicaţi în lucrarea de misiune a Bisericii.
Mulţi dintre creştini sunt ucişi pentru apartenenţa lor la credinţa creştină, iar unii dintre ei sunt daţi dispăruţi.
Creştinii din întreaga lume au participat joi, pe 1 noiembrie, la Ziua Internaţională de Rugăciune pentru Biserica Persecutată.
Homosexualitatea a fost legalizată în statul african Malawi.
În această ţară, homosexualitatea era interzisă, ca şi în alte 36 de state africane şi era pedepsită cu până la 14 ani de închisoare.
Ministrul justiţiei din Malawi a declarat că arestarea şi persecutarea oamenilor doar pe baza acestor legi, şi apoi pierderea proceselor la Curtea Constituţională, ar fi ruşinos pentru guvern.
De astăzi vremea se va răci accentuat în toată ţara.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Dobrogea, maximele nu vor mai depăşi 12-13 grade Celsius, iar minimele nocturne vor coborî spre 4 grade.
Între 9 şi 14 noiembrie vremea se va încălzi uşor, cu maxim 2 grade iar precipitaţiile nu vor fi însemnate cantitativ.
Spitalul Judeţean Constanţa ar putea deveni centru regional de urgenţă.
Acesta se va alătura altor şase centre care vor funcţiona în Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara şi Iaşi. Propunerea aparţine Ministerului Sănătăţii, care a elaborat un proiect în acest sens.
Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat că Spitalul Judeţean Constanţa a ajuns foarte aproape de cel mai înalt nivel al asistenţei medicale de urgenţă.
Viitoarele centre vor asigura primirea, investigarea şi tratamentul tuturor urgenţelor chirurgicale, cardiovasculare, neurologice şi traumatice.
Orice asigurat poate vedea care sunt serviciile medicale de care a beneficiat.
Declaraţia a fost făcută de reprezentantul Direcţiei de Control şi Monitorizare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Acesta a adăugat că baza de date a asigurărilor de sănătate este funcţională de circa o lună.
Astfel, orice asigurat poate merge la ghişeul Casei de Sănătate, cu care are contract, iar Casa trebuie să pună la dispoziţie cu ce anume este înregistrat în baza de date a asigurărilor sociale de sănătate.
Distribuirea pachetelor de la Uniunea Europeană în municipiul Constanţa a fost sistată de astăzi.
Patru din cele 11 produse pe care trebuiau să le primească beneficiarii alimentelor europene au fost epuizate, pe lângă uleiul care nu a fost primit încă de la început.
Şeful Serviciului Achiziţie şi Distribuţie Ajutoare din cadrul Primăriei Constanţa, Iulia Zahariciuc, a anunţat că distribuirea pachetelor va fi reluată la sfârşitul acestei luni.
Aeroportul “Henri Coandă” are de astăzi un nou terminal pentru plecări.
Construcţia acestuia a durat mai puţin de un an şi a costat 52 de milioane de euro.
Suprafaţa terminalului are aproape 20.000 de metri pătraţi.
Cele 52 de ghişee de check-in şi porţile de îmbarcare vor fi destinate traficului intern şi pentru Schengen.
Reprezentanţii aeroportului Otopeni susţin că, odată cu intrarea în funcţiune a terminalului, vor fi operate de două ori mai multe curse decât până acum.
Comisia Europeană a aprobat prima terapie care corectează erorile genetice.
Este vorba despre un tratament care se adresează cu precădere unei boli rare ce face ca organismul să nu poată digera optim grăsimile.
Terapia are ca scop modificarea codului genetic prin eliminarea erorilor din anumite celule ale corpului omenesc.
Tratamentul se foloseşte de un virus care infectează celulele bolnave şi le înlocuieşte cu o copie funcţională şi sănătoasă a acestora.
Anterior dezvoltării acestei terapii, în cadrul testelor, pacienţii cu astfel de erori în codul genetic s-au îmbolnăvit de leucemie.
Producătorii spun că tratamentul va fi disponibil de anul viitor.