Ştiri 14 noiembrie 2012
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, tot aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Acest post ţine 40 de zile şi va dura până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-16 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 3, 4, 13 şi 18 decembrie când se prăznuiesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.
Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Filip şi pe Sfântul Grigorie Palama.
Sfântul Apostol Filip a fost unul din cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos si este originar din cetatea Betsaida, din Galileea.
Lui ii spune Iisus Hristos „Urmează Mie”, iar Sfântul Apostol urmează cu entuziasm aceasta chemare, văzând în persoana Mântuitorului pe Mesia cel aşteptat de poporul evreu.
A îndurat mari suferinţe şi ispite în strădania de a face cunoscută vestea cea bună printre popoarele păgâne.
Sfântul Apostol Filip a fost ucis la Ierapole, prin crucificare cu capul în jos.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă pomeneşte pe Sfântul Grigorie Palama.
Acesta s-a născut în anul 1296, la Constantinopol, într-o familie nobilă şi evlavioasă.
A intrat în legătură cu monahismul încă din adolescenţă, iar în anul 1326 este hirotonit preot.
În jurul anului 1331, Sfântul Grigorie s-a stabilit în schitul Sfântul Sava de la Athos, unde va începe să scrie şi să ţină predici.
S-a mutat la Domnul în anul 1359 şi a fost proclamat sfânt prin sinodul convocat în anul 1368 de către patriarhul Filotei.
Mănăstirea Colilia îşi va sărbători duminică hramul.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi sfânta liturghie de la ora 9.
Mănăstirea poartă hramul Intrarea Maicii Domnului în biserică, care se sărbătoreşte pe 21 noiembrie.
Cu acest prilej, Arhiepiscopia Tomisului organizează un pelerinaj cu plecare la ora 7 de la biserica Sfântul Ştefan de la gară.
Astăzi este Ziua Dobrogei.
Aceasta marchează 134 de ani de la reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern.
Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I şi anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.
Documentele arătau că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România”.
Astăzi este Ziua Mondială a Diabetului.
Aceasta are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii spun că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creştere.
Astfel, din anul 2008, când au fost realizate testele de screening pentru sănătatea populaţiei, au intrat în evidenţe cu aproape 50 la sută mai mulţi diabetici, faţă de câţi erau până atunci.
Medicii spun că cea mai importantă cauză a diabetului este obezitatea.
De asemenea, un stil de viaţă neadecvat, lipsa efortului fizic sau alimentaţia nepotrivită sunt factorii care favorizează apariţia diabetului.
Paracetamolul poate declanşa astmul la copii.
Potrivit unui studiu, bebeluşii cărora li se dau medicamente pe bază de paracetamol au un risc mai mare de a face astm până la vârsta de 6 ani decât cei care nu sunt trataţi cu astfel de substanţe.
Oamenii de ştiinţă au observat că la vârsta de 3 ani, 19% din copii prezentau simptomele care anunţă astmul, însă numărul copiilor cu astm a fost dublu, în rândul celor care au fost trataţi mai des cu paracetamol.
Medicii spun că în mod normal, paracetamolul este un tratament pentru situaţiile extreme în care copilul sub un an face febră mai mare de 38 de grade Celsius.
Persoanele care consumă zilnic şuncă sau cârnaţi prezintă un risc crescut de a suferi de cancer pancreatic.
La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă suedezi, care susţin că au descoperit că există o legătură foarte strânsă între consumul de carne procesată şi cancerul pancreatic.
Cu toate acestea, şansele ca această boală să fie descoperită din timp rămân scăzute.
Potrivit datelor studiului, dacă cineva mănâncă zilnic 100 de grame de şuncă sau de cârnaţi, predispoziţia la cancer pancreatic creşte până la 38%.
Din acest motiv, este recomandat un consumul cât mai redus de carne roşie.
Dozele de vaccin antigripal vor ajunge săptămâna viitoare la Constanţa.
Anunţul a fost făcut ieri de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Directorul adjunct al DSPJ Constanţa, Mihaela Dinisov a declarat că imediat ce se vor primi dozele de vaccin antigripal va fi demarată şi campania de vaccinare gratuită în judeţul nostru.
Până în prezent, la Constanţa a fost înregistrat un singur caz de gripă şi peste 2.000 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, dintre care 60 au avut nevoie de internare.
De astăzi vremea se va răci accentuat în Dobrogea.
Temperaturile maxime vor fi de 9-10 grade pe timpul zilei, iar la noapte se va înregistra cea mai scăzută temperatură din acest sezon, de 0 grade Celsius.
Pentru următoarele două săptămâni, în Dobrogea, valorile termice se vor menţine, în general, normale, cu o răcire mai pronunţată săptămâna aceasta.
Şansele de ploaie vor fi reduse până pe 19 noiembrie, apoi sunt aşteptate ploi slabe.
Taxele pentru trecerea podului de la Giurgeni – Vadul Oii şi Feteşti – Cernavodă vor fi majorate cu peste 10%, în două faze.
Ministerul Transporturilor a anunţat că vor fi acordate însă reduceri pentru trecerile multiple şi preplătite.
În cazul podului Giurgeni – Vadul Oii, taxa pentru o trecere a autoturismelor va creşte de la 9 la 10 lei în prima etapă şi la 11 lei în cea de-a doua.
Pentru podul Feteşti – Cernavodă, costul unei treceri pentru autoturisme va urca de la 11 la 12 lei, respectiv la 13 lei, în etapa a doua.
Tarifele pentru trecerea podurilor peste Dunăre n-au fost modificate din anul 2005.
Doar patru din zece români se consideră fericiţi.
Aşa arată un studiu efectuat recent în România.
Potrivit acestuia, aproximativ 15% dintre români s-au declarat profund fericiţi în timp ce peste 60% dintre respondenţi au spus ca sunt nefericiţi.
Cei mai mulţi români se simt împliniţi atunci când nu au probleme de sănătate sau în relaţiile cu cei apropiaţi.
La polul opus se află lipsa banilor şi transparenţa administraţiei publice.