Ştiri 18 martie 2011
Cu acest prilej, Ierarhul nostru a purtat un dialog cu femeile private de libertate, pe tema: „Păstrarea demnităţii de mamă şi femeie creştină”.
Mâine va avea loc faza judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă pentru nivel gimnazial şi liceal.
Aceasta se va desfăşura la Liceul Teoretic Traian din Constanţa, de la ora 9.
În urma fazei locale, la care au participat 600 de elevi, s-au calificat 238.
Olimpiada este organizată de Arhiepiscopia Tomisului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.
Noul mitropolit al Clujului este Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul de Alba Iulia.
Acesta s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş.
În anul 1978, a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului.
Din toamna anului 1985 a fost transferat la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ.
Din anul 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând titlul de “Doctor în Teologie” în anul 1998.
În februarie 1990 a fost hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular.
În anul 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicuţ la rangul de arhiepiscop.
De asemenea, în decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional “Pentru Merit” în gradul de “Mare Ofiţer”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat că Biserica Ortodoxă Română este singura biserică ortodoxă din lume care mai consultă clerul şi credincioşii laici la alegerea unui membru al sfântului Sinod.
În Uganda se construieşte prima mănăstire ortodoxă.
Patriarhul Alexandriei Theodorus II, împreună cu Înalt Preasfinţitul Iona, Mitropolit de Kampala, a sfinţit locul unde se va construi prima mănăstire ortodoxă din această ţară, închinată Sfintei Maria Egipteanca.
Mănăstirea va fi locuită de trei maici din Uganda, Maria, Taboria şi Theosemni, care au trăit în ultimii doi ani într-o mănăstire grecească din Insula Creta.
Atenţie pe unde traversaţi strada!
Pietonii care trec strada prin loc nepermis vor fi sancţionaţi de către poliţiştii Serviciului Rutier.
Valoarea maximă a sancţiunilor este de 200 de lei.
În ultimele trei zile, oamenii legii au amendat pentru traversare neregulamentară peste 240 de pietoni.
Potrivit unor statistici, în 2010 cele mai multe accidente de circulaţie s-au produs din cauza traversărilor neregulamentare.
Stratul de ozon s-a subţiat la un nivel record deasupra Polului Nord.
Specialiştii spun că zona cu nivel scăzut de ozon o să se afle deasupra estului Rusiei la sfârşitul lunii martie şi va continua să se deplaseze.
Totodată, România se află în zona afectată de subţierea stratului de ozon de la Polul Nord, iar experţii recomandă să nu ne expunem prea mult la soare în această primăvară.
În ultimele două săptămâni, nivelul de ozon a scăzut cu 50% în zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferei şi cu 30% în total.
Importurile de alimente din Japonia vor fi reţinute la frontierele României şi supuse analizelor de radioactivitate.
Direcţia Sanitar-Veterinară a anunţat că a dispus intensificarea monitorizării produselor alimentare importate, ca urmare a unei notificări informative primite din partea Comisiei Europene privind contaminarea radioactivă din Japonia.
În cazul în care se constată produse cu probleme, acestea sunt sechestrate şi distruse.
Persoanele care refuză un loc de muncă pot pierde ajutoarele sociale.
Aceasta este una din prevederile proiectului Legii asistenţei sociale.
Totodată, beneficiarii de ajutoare sociale care se încadrează în muncă, sau care se întorc la activitatea profesională, pot primi majorări ale beneficiului social acordat, stimulente pentru suplinirea unor servicii sociale sau pot obţine prelungirea perioadei de acordare a beneficiului social cu maxim trei luni din luna încadrării în muncă.
A fost înfiinţat ateneul Dobrogeţia.
Iniţiatorul proiectului este prorectorul pentru probleme de cercetare ştiinţifică prof. univ. dr. Vasile Sârbu.
Potrivit acestuia, Dobrogeţia este al doilea ateneu din istoria României, după cel din Bucureşti şi este pus în slujba lui Dumnezeu şi în slujba culturii dobrogene.
La eveniment au participat, printre alţii, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prof. univ. dr. Nicolae Dură şi rectorul Universităţii „Ovidius”, Victor Ciupină.
Înfiinţarea ateneului a avut loc în cadrul manifestărilor cultural-artistice organizate, joi, la Universitatea Ovidius.
Luna Martie este Luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinului gros.
Cu acest prilej, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenţia că neoplaziile la intestinul gros sunt extrem de frecvente în rândul bărbaţilor.
Potrivit membrilor federaţiei, atât la nivel mondial, cât şi în ţara noastră, cancerul intestinului gros este al doilea tip de neoplazie ca frecvenţă în rândul bărbaţilor şi reprezintă 13% din totalul cancerelor.
Anul trecut, în România au fost depistate aproape 8.700 de cazuri noi de cancer de acest tip, mai ales la bărbaţii de peste 50 de ani.
Guvernul a aprobat noi norme de verificare a averilor mari.
Procedurile vor fi aplicate începând cu acest an, dar pentru anumite categorii de venituri aflate în evidenţa ANAF, precum cele realizate din dividende, noile reguli sunt aplicate din 2012.
Potrivit normelor metodologice, Fiscul va verifica, într-o primă etapă, persoanele cu venituri mari fără să le notifice, iar pe perioada controlului poate solicita terţilor, informaţii sau documente pentru stabilirea situaţiei fiscale reale.
Executivul a decis, la sfârşitul anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.
Fiecare salariat va avea la patron un dosar personal.
Angajatorii vor fi obligaţi să facă dosare pentru fiecare angajat în parte şi să elibereze copii ale documentelor în 15 zile de la solicitarea angajatului.
Pentru combaterea muncii nedeclarate, Inspecţia Muncii beneficiază de accesul la bazele de date deţinute de autorităţi şi instituţii publice, privind evidenţa populaţiei, precum şi orice date şi informaţii utile activităţii de control.
Prevederile sunt cuprinse în proiectul de Hotărâre privind întocmirea registrului general de evidenţă a salariaţilor.