Ştiri 23 noiembrie 2012
Acesta a trait în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brancoveanu.
De tânăr a fost tuns călugăr la Schitul Iezerul-Vâlcea, un schit retras, unde a primit numele Antonie.
Apoi, cu binecuvântarea egumenului, s-a retras la viaţă pustnicească în Muntele Iezerul din apropiere, prin anul 1690.
Pentru viaţa sa curată, sfântul a primit de la Dumnezeu darul mai-înainte-vederii şi al vindecării.
Cuviosul Antonie s-a mutat la Domnul, înainte de anul 1714 şi a fost înmormântat de egumenul Schitului Iezerul.
Pentru viaţa şi nevoinţele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât în anul 1992, ca el să fie aşezat în rândul sfinţilor.
Sfintele Moaşte ale Cuviosului Antonie au fost aşezate în Biserica Schitului Iezer, iar o particică din Sfintele sale Moaşte se află şi la Schitul Darvari din Bucureşti.
Biserica Ortodoxă va cinsti duminică pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina.
Cu acest prilej, mâine de la ora 18, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Privegherii la biserica Sf. Mare Muceniţă Ecaterina din cartierul Tomis Plus – Boreal.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârşi de la ora 9, Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfinţitul Hrisostom, Mitropolit de Kyrenia din Cipru, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Apoi, de la ora 16, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Cuvios Stelian din localitatea Săcele.
Cu prilejul sărbătoririi hramului, aici vor fi aduse spre închinare moaştele Sf. Cuvios Stelian, de la Catedrala arhiepiscopală.
Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la un spectacol de operă, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei.
Opera poartă titlul “Sfântul Apostol Andrei. De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis” şi rememorează în trei acte secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei, iar invitaţia este lansată de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Ilustraţia muzicală este asigurată de Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski şi de corurile reunite ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Muzica este scrisă de compozitorul Horaţiu Alexandrescu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de Liviu Manolache, iar spectacolul este dirijat de Bogdan-Ioan Alexiuc.
Intrarea va fi liberă.
Facultatea de Teologie din Constanţa va aniversa, luni, 20 de ani de existenţă.
Festivităţile vor cuprinde oficierea Sfintei Litughii în Catedrala Arhiepiscopală de la ora 7, după care vor urma o slujbă de Te-deum, alocuţiuni, evocări şi acordări de titluri academice.
Între acestea se distinge acordarea în premieră a titlului de Doctor Honoris Cauza Înaltpreasfinţitului Hristostom, Mitropolitul de Kyrenia din Cipru.
Înaltul oaspete este cadru universitar şi membru în Societatea de Literatură Biblică, în Academia Americană a Religiei precum şi în Comitetul de Conciliere a Federaţiei Europene pentru UNESCO.
Totodată, Înaltpreasfinţitul Hrisostom este reprezentant al Bisericii Cipriote în Consiliul Mondial al Bisericilor şi la Vatican.
Creştinii doresc înjumătăţirea foametei în lume până în anul 2015.
Raportul despre Foametea din lume a fost semnat de 43 de lideri creştini din ţările occidentale.
De asemenea aceştia au stabilit şi alte obiective printre care educaţia primară generalizată, reducerea mortalităţii infantile şi materne, reducerea infecţiilor şi sustenabilitatea mediului.
Progrese remarcabile s-au înregistrat deja în eradicarea foametei pe glob.
Ţinta reducerii la jumătate a sărăciei s-a atins în acest an, însă mai este de lucru până la înjumătăţirea persoanelor înfometate.
Pelerinajele la Locurile Sfinte din Israel se desfăşoară în deplină siguranţă.
Anunţul a fost făcut de Patriarhia Română, care a precizat că, aproape 200 de pelerini români se află în Israel şi Egipt.
În contextul recentelor tensiuni din Orientul Mijlociu, Patriarhia a menţionat că obiectivele religioase vizitate din Israel şi teritoriile palestiniene se află în locuri sigure, departe de zonele de conflict.
Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat raportul cu privire la estimările meteo pentru următoarele trei luni.
Astfel, în intervalul decembrie 2012 – februarie 2013 temperaturile medii nu vor mai depăşi 2 grade Celsius.
Excepţia va face Dobrogea unde sunt posibile valori mai ridicate ale temperaturilor, de până la 4 grade Celsius.
Precipitaţiile vor fi normale, iar local în centrul, nord-estul şi sud-estul teritoriului sunt posibile valori uşor peste medie.
ANM precizează însă faptul că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate.
Inspectoratul Şcolar Judeţean a decis organizarea a două simulări pentru testele naţionale.
Acestea vor fi susţinute luna viitoare de elevii claselor a 8-a din judeţul nostru.
Prima simulare va avea loc pe 4 decembrie când elevii vor susţine proba la limba şi literatura română, iar pe 6 decembrie cea la matematică.
Cea de-a doua simulare se va desfăşura în primăvară, iar nota va fi trecută drept teză.
Ministerul Sănătăţii a decis sistarea vaccinării anti-TBC cu serul importat din Danemarca.
Ministrul Raed Arafat a cerut o expertiză la care să participe şi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Analiza se impune după ce s-au înregistrat reacţii adverse la cel puţin 115 bebeluşi care au fost vaccinaţi împotriva tuberculozei.
Ministerul Sănătăţii a cumpărat 588 de mii de doze de vaccin BCG din Danemarca şi 200 de mii de copii au fost deja vaccinaţi cu acest ser.
Cel mai mare parc solar din România va fi deschis la Isaccea.
Acesta va avea o capacitate de 8,75 MW.
Energia produsă de Centrala Fotovoltaică Isaccea va asigura consumul a 4.000 de gospodării.
În România sunt instalate panouri fotovoltaice cu o putere cumulată de 13 MW, iar anul viitor ar urma să fie construite alte unităţi, de aproape 100 MW.