Ştiri 26 noiembrie 2012
Opera poartă titlul “Sfântul Apostol Andrei. De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis” şi rememorează în trei acte secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei, iar invitaţia este lansată de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Ilustraţia muzicală este asigurată de Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski şi de corurile reunite ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Muzica este scrisă de compozitorul Horaţiu Alexandrescu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de Liviu Manolache, iar spectacolul este dirijat de Bogdan-Ioan Alexiuc.
Intrarea va fi liberă.
Facultatea de Teologie din Constanţa aniversează astăzi 20 de ani de existenţă.
Cu acest prilej, de la ora 13, se va acorda, în premieră, titlul de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfinţitului Hristostom, Mitropolitul de Kyrenia din Cipru.
Înaltul oaspete este cadru universitar şi membru în Societatea de Literatură Biblică, în Academia Americană a Religiei precum şi în Comitetul de Conciliere a Federaţiei Europene pentru UNESCO.
Totodată, Înaltpreasfinţitul Hrisostom este reprezentant al Bisericii Cipriote în Consiliul Mondial al Bisericilor şi la Vatican.
Şcolile din New York nu mai pot găzdui slujbe religioase în timpul weekend-urilor.
Decizia aparţine municipalităţii, deşi creştinii sunt majoritari în oraşul american.
Curtea Supremă Americană a respins însă apelul făcut de creştini împotriva unei asemenea decizii, în condiţiile în care Constituţia Statelor Unite cere municipalităţii să permită Bisericilor să se întâlnească în clădirile goale ale şcolilor în weekend.
Bisericile din New York ajută sute de mii de săraci şi au sute de programe de reabilitare a celor dependenţi de droguri sau alcool.
Ministerul Educaţiei schimbă din nou regulile pentru clasa pregătitoare.
De anul viitor, nu vor mai exista patru etape de înscriere, ci doar una.
În plus, nu vor mai avea prioritate la înscriere copiii orfani, din familii mono-parentale sau care au un certificat medical de încadrare în grad de handicap.
În ceea ce priveşte celelalte reguli de departajare, Consiliul de Administraţie al fiecărei şcoli va stabili şi va afişa propriul regulament.
Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca, a declarat că depunerea dosarelor va începe în luna martie, iar modalitatea de înscriere va fi la fel ca cea de anul trecut.
Numărul accidentelor rutiere a crescut îngrijorător în ultimele două luni.
Din acest motiv Poliţia Rutieră vor intensifica controalele în trafic zilele acestea.
Astfel, de astăzi şi până miercuri, 28 noiembrie, Direcţia Rutieră şi Direcţia de Ordine Publică din cadrul IGPR vor coordona o acţiune la nivel naţional pentru reducerea riscului rutier.
La activităţi vor participa atât poliţişti de la rutieră, cât şi poliţişti de ordine publică, care vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare.
Părinţii ai căror copii au avut de suferit din cauza vaccinului anti-TBC importat din Danemarca ar putea fi despăgubiţi.
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, după ce peste o sută de nou-născuţi au avut reacţii alergice în urma imunizării.
O comisie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va ajunge săptămâna aceasta în România pentru a încerca să afle care sunt cauzele îmbolnăvirii copiilor.
Până în prezent au fost înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse apărute la nou născuţi.
Dintre acestea, 7 sunt din Constanţa.
Şoferii vor putea achita rovinieta prin SMS sau pe Internet.
Serviciul ar putea fi disponibil chiar de săptămâna viitoare.
Sistemul de plată va putea intra în vigoare doar după ce va fi publicat un ordin al ministrului transporturilor în acest sens.
Pentru plata prin sms, șoferii trebuie să trimită un mesaj la un număr special alocat în acest sens, cu numărul de înmatriculare și tipul mașinii.
Serviciul va trimite un răspuns despre emiterea rovinietei și pentru confirmarea datelor.
Mai apoi, șoferii trebuie să răspundă ca să valideze informațiile și să primească toate datele despre rovinieta emisă.
Achitarea prin portalul web dedicat și securizat se va face prin transfer bancar cu ordin de plată sau numerar la bancă, dar și prin serviciile electronice de plată puse la dispoziție de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.
Românii îşi dau mai bine de jumătate din salariu pe mâncare, transport şi facturi.
Potrivit unui raport realizat anul acesta de BNR, europenii alocă doar o treime din venituri în acest scop.
Acelaşi raport mai arată că un procent semnificativ din salariu este alocat cheltuielilor de sănătate şi abonamentelor de telefonie.
În medie, un european cheltuieşte pe mâncare doar puţin peste 15% din venituri, iar un procent similar se duce pentru asigurarea transportului.
Anul trecut s-a înregistrat cel mai mic număr de căsătorii din ultimii 20 de ani.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, au fost oficializate peste 105 mii de căsătorii, faţă de 192 de mii în 1990.
Numărul divorţurilor a crescut de la an la an.
Cele mai multe au avut loc în 1991, 1994 și 1998, când s-a ajuns la aproape 40 de mii.
Părinţii îşi vor putea înscrie copiii, pentru anul şcolar viitor, la ce şcoală doresc.
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca.
Acesta a declarat că metodologia de înscriere de anul acesta urmează a fi modificată.
Demnitarul a explicat de asemenea că va exista un sistem informatic, astfel încât un copil să nu fie înscris la mai multe şcoli şi să ocupe mai multe locuri.
Noul Mers al Trenurilor de Călători va intra în vigoare la 9 decembrie.
Acesta va fi valabil până la 14 decembrie 2013.
Potrivit CFR Călători, în planul de mers 2012-2013 vor fi puse în circulaţie cu 60 de trenuri mai mult faţă de anul trecut.
Mersul Trenurilor de Călători 2012-2013 costă 13 lei şi va putea fi cumpărat din principalele staţii şi agenţii CFR din Bucureşti şi din ţară.
Peste 12.000 de elevi s-au înscris anul acesta la o şcoala profesională.
Dintre aceştia, aproximativ 3000 de elevi vor beneficia de programul Bani de liceu.
Potrivit Ministerul Educaţiei, tinerii sunt interesaţi de un loc de muncă, care poate fi obţinut cu ajutorul şcolii profesionale.
Oficialii din Minister au declarat că instituţia are în vedere şi o lege a formării profesionale la care se lucrează în prezent, pentru redactarea căreia vor fi folosite toate bunele practici existente.
Tichetele Rabla pot fi utilizate până pe 10 decembrie.
Termenul de utilizare a tichetelor valorice a fost prelungit cu aproape o lună faţă de data stabilită iniţial, iar ultima cerere de decontare se poate depune până cel târziu la data de 13 decembrie.
Potrivit Ministerului Mediului, neutilizarea voucherelor până cel târziu în data de 10 decembrie, conduce la pierderea dreptului de utilizare a acestora pentru prima de casare.