Ştiri 29 martie 2011
Hotărârea a fost luată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, din 17 februarie, la propunerea Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor.
Astfel, în toate bisericile parohiale din ţară, slujba se va săvârşi după o rânduială liturgică uniformizată, care va fi tipărită sub forma unei broşuri de către Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă.
Membrii Sfântului Sinod au apreciat că cea mai potrivită slujbă în noaptea trecerii dintre ani este cea a Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, care trebuie urmată de rostirea rugăciunii de mulţumire, de rugăciunea de intrare în Noul An şi de intonarea cântării “Apărătoare Doamnă”.
Slujba va fi însoţită în mod obligatoriu de un cuvânt de învăţătură, în care să se sublinieze importanţa sfinţirii timpului în Hristos Mântuitorul.
O gaură în stratul de ozon ajunge deasupra României pe 30 şi 31 martie.
Subţierea rapidă a stratului de ozon a fost detectată pentru prima dată de peste 30 de sonde situate în apropierea Polului Nord.
Expunerea la radiaţiile ultraviolete din zona cu stratul de ozon subţiat este mai puţin dăunătoare decât cea de la tropice, însă specialiştii ne sfătuiesc să fim vigilenţi, şi nu îngrijoraţi.
Ne putem proteja prin purtarea unei pălării cu boruri largi şi prin folosirea unor creme cu protecţie UV şi este important să nu stăm prea multe ore în aer liber.
Date legate de subţierea stratului de ozon sunt colectate în continuare, iar pe 4 aprilie mai mulţi oameni de ştiinţă plănuiesc să facă o declaraţie publică pe această temă, în cadrul unei conferinţe la Viena.
Peste două milioane de români au probleme cu alcoolul.
Statisticile arată că în România, media anuală a consumului de alcool este de 15 litri pe cap de locuitor, în timp ce în Europa este de 12 litri.
Medicii spun că alcoolul face parte dintre substanţele care în momentul în care determină această dependenţă, poate duce la afectări serioase inclusiv deces prin diverse complicaţii.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doza considerată inofensivă pentru un om sănătos este de 7 grame alcool pur pe zi.
Aceeaşi organizaţie atrage atenţia că excesul de alcool omoară mai mulţi oameni decât SIDA şi tuberculoza la un loc.
În România, aproape 100 de oameni mor anual din cauza excesului de alcool.
Uniunea Europeană vrea să interzică circulaţia maşinilor pe combustibili fosili până în anul 2050.
Comisarul european pentru transporturi a declarat că libertatea de a călători este un drept esenţial pentru cetăţeni, iar reducerea mobilităţii nu este o opţiune.
El a subliniat, însă, că planul Comisiei Europene prevede ca, până în 2050, majoritatea călătoriilor pe distanţe medii să fie făcute cu trenul, în defavoarea automobilului.
Astfel, transporturile îşi vor reduce dependenţa faţă de petrol şi vor fi orientate spre emisii de carbon scăzute.
Cercetătorii au creat prima frunză artificială.
Aceasta are aceeaşi mărime ca o carte de joc şi mimează procesul fotosintezei, prin care plantele transformă lumina şi apa în energie.
Inventatorii spun că frunza reprezintă o soluţie ieftină la criza energetică din lume.
Frunza artificială este realizată din silicon, electronice şi catalizatori, substanţe care accelerează reacţiile chimice. Amplasat în circa 4 litri de apă, instrumentul produce suficientă electricitate pentru o casă din ţările în curs de dezvoltare, pentru o zi întreagă.
Potrivit specialiştilor, frunza artificială nu este un concept nou, însă cele dezvoltate până acum nu puteau fi folosite la scară largă şi erau foarte scumpe.
Sistemul naţional de plată online a taxelor va fi lansat mâine.
Acesta a fost anunţul făcut de Ministerul Comunicaţiilor.
Potrivit acestuia, principalul avantaj al acestui sistem este că cetăţenii aflaţi în altă zonă sau în altă ţară decât localitatea de domiciliu vor putea să-şi plătească taxele şi impozitele cu cardul bancar.
Într-o primă etapă vor fi înregistrate municipiile reşedinţă de judeţ şi oraşele cu populaţie mai mare de 150.000 locuitori în termen de şapte luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.
O mie de km de cale ferată vor fi închişi şi alţi 4000 vor fi închiriaţi operatorilor privaţi.
Anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
Potrivit ministrului, companiile feroviare de stat au acumulat în ultimii 10 ani datorii echivalente cu 1% din PIB, iar decizia de a închide sau a închiria liniile de cale ferată va duce la scăderea costurilor cu mentenanţa ale CFR.
Guvernul s-a angajat în urma negocierilor cu FMI să închidă 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR, adică aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora.
Pensiile sub 2.000 de lei vor fi impozitate.
Senatul a revenit şi a acceptat, ieri, impozitarea pensiilor sub 2.000 lei, la solicitarea şefului statului.
Iniţial, Senatul a respins solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind reexaminarea legii.
Camera Deputaţilor este for decizional, Senatul fiind prima cameră sesizată.
Ungaria va sprijini aderarea României la spaţiul Schengen.
Ministrul de externe al Ungariei a declarat că aderarea României la Schengen prezintă interes şi pentru maghiari, mai ales ca preşedinţia Uniunii Europene este asigurată în prezent de Ungaria.
Oficialul a mai precizat că dacă nu se va putea realiza procesul de aderare până la 30 iunie, vor fi făcute demersuri pentru a se respecta condiţiile de apărare.
Colegiul Medicilor nu este de acord cu plafonul la reţetele gratuite.
Potrivit reprezentanţilor colegiului, astfel s-ar încălca dreptul la tratament al pacienţilor, precum şi dreptul la autonomie profesională al medicilor.
Plafonul obligatoriu presupune că medicii de familie vor primi un buget orientativ, care nu le va permite prescrierea mai multor reţete compensate şi gratuite decât fondurile alocate de CNAS. În condiţiile în care plafonul va fi epuizat, pacienţii sunt puşi în situaţia de plăti din propriul buzunar pentru a-şi achiziţiona medicamentele, sau de a amâna tratamentul până la următoarea alocare financiară.