Ştiri 25 februarie 2013
Triodul reprezintă o perioadă calendaristică de 10 săptămâni de dinaintea Sărbătorii Învierii Domnului.
Ea începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului şi se termină în noaptea dinaintea Duminicii Paştilor.
Slujbele Bisericii din acest timp liturgic scot în evidenţă slujirea arhierească a Mântuitorului care a fost împlinită prin Patimile şi Jertfa Sa de pe Cruce.
Totodată, credinciosul este îndemnat de Biserică să se întoarcă mai mult înspre viaţa sa interioară, duhovnicească, prin post, rugăciune, smerenie, iertarea semenilor şi conştientizarea propriilor greşeli.
Triodul este şi singura perioadă din cursul anului bisericesc în care se oficiază toate cele trei Sfinte liturghii din cultul ortodox: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Grigorie Dialogul.
Biserica Ortodoxă Română a reluat relaţia cu Patriarhia Ierusalimului.
Legătura a fost reluată după ce bisericile au semnat o înţelegere cu privire la Aşezământul Românesc de la Ierihon.
Acesta este considerat un cămin pentru pelerinii ortodocşi români care vizitează Ţara Sfântă.
O delegaţie a Patriarhiei Române s-a întâlnit la Ierusalim, în perioada 20-21 februarie, cu o delegaţie a Patriarhiei Ierusalimului, pentru rezolvarea problemei legate de Aşezământul Românesc de la Ierihon.
Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului va efectua o vizită în România în luna octombrie a acestui an.
Biserica Ortodoxă Bulgară are un nou patriarh.
Acesta este Înaltpreasfinţitul Neofit, mitropolitul oraşului Ruse.
Pe locul doi s-a clasat Înaltpreasfinţitul Gavrail, mitropolitul Loveciului.
Ceremonia de întronizare a avut loc la catedrala Sf. Alexandăr Nevski, în prezenţa preşedintelui bulgar şi a multor oaspeţi din celelalte biserici ortodoxe.
Noul patriarh s-a născut în anul 1945 la Sofia.
A studiat la Sofia şi la Moscova, iar în anul 1994 a devenit mitropolit de Ruse.
Meteorologii anunţă temperaturi pozitive şi precipitaţii în limite normale pentru următoarele trei luni.
Potrivit prognozei ANM, în intervalul martie – mai, doar în Moldova temperatura aerului ar mai putea coborî sub zero grade.
În restul teritoriului, valorile vor fi pozitive, iar cantităţile de precipitaţii se vor apropia de normele climatologice.
În Dobrogea sunt prognozate cantităţi mai reduse de ploi, între 20 şi 40 l/mp, în timp ce în Moldova, Muntenia, Maramureş, Banat şi Oltenia, gradul de precipitaţii se va încadra între 65 şi 80 l/mp.
În luna mai, temperaturile medii lunare ale aerului vor ajunge la valori de 18 grade Celsius, în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.
Maşinile înmatriculate în Bulgaria nu vor mai putea circula pe şoselele României.
Autorităţile române au modificat proiectul de lege potrivit căruia aceste autoturisme puteau să circule pe şoselele noastre maxim 90 de zile.
Guvernanţii doresc ca autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, să poată circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maxim 30 de zile de la data dobândirii titlului.
Şoferii care sunt surprinşi în trafic după expirarea termenului vor primi o amendă cuprinsă între 450 şi 1.500 de lei dar vor rămâne şi fără plăcuţele de înmatriculare.
Şoferii care nu plătesc amenzile de circulaţie ar putea rămâne fără permis.
Potrivit unei propuneri legislative, dacă şoferii amendaţi nu achită în termen de 90 de zile cuantumul sancţiunilor primite pentru abateri de la legislaţia rutieră, vor avea permisele suspendate până în momentul în care fac dovada plăţii. Propunerea de modificare a Codului Rutier a fost lansată săptămâna trecută în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
Aproximativ 75% din factorii care declanşează bolile sunt în directă legătură cu alimentaţia.
Potrivit nutriţioniştilor, pentru a evita îmbolnăvirea trebuie să înlocuim carnea grasă de porc, cu cea de pui sau curcan, să folosim miere în loc de zahăr şi să evităm consumul de alimente prăjite.
De asemenea, specialiştii recomandă să renunţăm la consumul cărnii roşii deoarece creşte riscul de cancer de colon.
Spitalele nu mai au voie să îşi cumpere singure medicamentele.
Potrivit noilor reguli impuse de Ministerul Sănătăţii, din a doua jumătate a acestui an, medicamentele şi materialele sanitare vor fi achiziţionate de Minister şi redirecţionate către unităţile din ţară.
Conform managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână, decizia va crea întârzieri foarte mari în aprovizionarea spitalelor, iar acest lucru va avea repercusiuni şi asupra activităţii medicale din Spital.
Comisia Europeană obligă România să plătească 1 miliard de euro în acest an producătorilor străini de medicamente.
În cazul în care statul nu va plăti la timp, sunt posibile noi blocaje pe piaţa medicamentelor compensate.
Nerespectarea termenelor de plată de către stat poate atrage asupra României şi riscul declanşării procedurii de infringement.
Un român consumă, anual, 2,3 kilograme de cafea.
Cifra plasează România pe locul 49 într-un clasament mondial al consumului de cafea.
Astfel, românii consumă, în total, cafea de 300 de milioane de euro pe an.
Potrivit specialiştilor, mai mult de două-trei cafele pe zi pot duce la apariţia bolilor de stomac, de inimă şi a osteoporozei.
Aceştia au adăugat că dacă este consumată în exces, cafeaua creşte nivelul de anxietate şi de iritabilitate şi poate duce la insomnii sau la agravarea unor tulburări precum depresia.
Fumatul în locurile publice va fi interzis în Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege în acest sens, care va intra în vigoare din luna iunie.
Documentul a fost aprobat de către Camera inferioară a Parlamentului rus şi de către Consiliul Federaţiei.