Ştiri 4 martie 2013
Vor fi afectaţi consumatorii de pe străzile Călăraşi – I.G. Duca – Avram Iancu – Ferdinand – Mircea cel Bătrân – Mamaia – Tomis , în zonele Piaţa Ovidiu, Peninsulă şi blocurile de pe Aleea Lupeni, dar şi perimetrul delimitat de străzile Mircea cel Bătrân – Mamaia – Prelungirea Bucovinei – Eroilor – Mihai Eminescu – Smârdan.
Consiliul Naţional al Audiovizualului va reglementa relatarea accidentelor.
Potrivit unui proiect, CNA interzice ca, în relatările despre accidente de la posturile TV şi radio, să mai fie prezentate indicii care ar putea duce la identificarea victimelor.
Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a explicat că au fost situaţii în care unele posturi TV au difuzat imagini inclusiv cu numărul de înmatriculare al unor maşini implicate în accidente, fapt care putea duce la identificarea persoanelor implicate în respectivele accidente.
Ministerul Sănătăţii a semnat un parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Boli Rare.
Acesta are ca scop implementarea Planului Naţional de Boli Rare în România.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că pacienţii cu boli rare trebuie să stea în atenţia autorităţilor şi că au nevoie de sprijinul statului.
Planul Naţional pentru Boli Rare va fi implementat până la sfârşitul acestui an şi va fi introdus în Strategia Naţională de Sănătate Publică.
Noul număr de telefon al Consumatorului, INFOCONS, este 021.9551.
Acest număr a fost schimbat recent, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.
Apelul către noul număr va fi taxat la tarif normal în toate reţelele de telefonie.
Conform noilor reglementări, toţi operatorii economici vor afişa noul număr de telefon la loc vizibil.
1 din 8 vârstnici de peste 65 de ani din România suferă de Alzheimer.
Preşedintele Societăţii Române de Alzheimer, Cătălina Tudose, a declarat că în următoarele decenii demenţele vor fi principalele provocări pentru durabilitatea sistemelor naţionale de securitate socială şi asistenţă medicală.
Demenţa este o afecţiune gravă nu numai pentru pacienţi, ci şi pentru familie, pentru cei care au în grijă aceste persoane.
În Europa, 19 milioane de oameni sunt afectaţi direct de demenţe, iar în România sunt afectate peste un milion de persoane.
Românii ar putea cumpăra medicamente din orice stat al Uniunii Europene, din luna octombrie.
Acest lucru ar fi posibil dacă ar intra în vigoare o nouă directivă europeană care introduce un pachet de servicii medicale de bază şi al reţetelor standardizate, prin care pacienţii români să îşi poată procura medicamentele din orice stat membru al Uniunii Europene.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, până în luna octombrie ar urma să fie reactualizate şi listele cu medicamentele compensate.
Românii vor avea cărţi de identitate noi, de la 1 iulie.
Noul document este mai mic, de dimensiunea unui card, şi conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.
Potrivit autorităţilor, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maxim şase luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.
Germania va împiedica o aderare rapidă a României şi Bulgariei la Schengen.
Ministrul german de interne a declarat că dacă cele două ţări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto.
Ministerele Afacerilor Externe şi de Interne ale României cer într-un comunicat ca statele membre care se opun aderării la Schengen a ţării noastre şi Bulgariei să îşi motiveze poziţia prin argumente clare.
Cutremurele marine ar putea fi anunţate cu 30 de minute înainte.
Un astfel de sistem de avertizare în timp real este în lucru de peste trei ani şi are ca termen de finalizare vara acestui an.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, atât la Constanţa cât şi la Varna vor fi înfiinţate centre unde vor ajunge informaţiile furnizate de echipamente.
La nivelul judeţului Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” va fi prima instituţie alertată în cazul producerii unui cutremur marin de intensitate mare.
Guvernul vrea să oprească tăierea ilegală a pădurilor.
În urma informării depuse de ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, cu privire la amendarea Codului Silvic, guvernul a decis elaborarea unui act normativ.
Acesta are drept obiectiv diminuarea tăierilor ilegale şi a abuzurilor în activitatea de exploatare a pădurilor.
În perioada imediat următoare, vor fi programate dezbateri publice în care vor fi puse în discuţie măsurile propuse în acest proiect normativ.