Ştiri 6 aprilie 2011
Acest canon este unul din cele mai frumoase imne liturgice închinate pocăinţei şi cel mai amplu dintre toate canoanele Bisericii Ortodoxe, totalizând peste 250 de stihuri.
De asemenea, este singura alcătuire de acest fel păstrată în cult sub forma sa iniţială, din secolele VII-VIII.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa de la ora 17.00.
Constănţenii sunt invitaţi săptămâna aceasta la o serie de conferinţe.
Astfel, mâine, de la orele 18, va avea loc conferinţa cu tema „Alăptarea biologică” şi va fi susţinută de asistent nautanolog Liliana Tudose.
Invitat special va fi doamna conferenţiar doctor în ştiinţe, Floarea Damaschin.
Vineri, de la orele 17, se va desfăşura conferinţa cu tema „Jurnal de călătorie”, susţinută de George Cuşa şi Alexandru Mihalcea, în cadrul căreia se va lansa şi cartea cu acelaşi nume.
De asemenea, sâmbătă, tot de la orele 17, Miruna Lepuş va conferenţia despre profesorul Nae Ionescu şi totodată va fi lansată cartea intitulată „Nae Ionescu sau împlinirea prin tineri”.
Evenimentele se vor desfăşura la sediul Curţii Brâncoveneşti, iar intrarea va fi liberă.
Reactorul 2 al Centralei de Cernavodă va fi oprit.
Compania Nuclearelectrica a anunţat că Unitatea 2 a Centralei Nucleare Electrice de la Cernavodă, va fi oprită, planificat, pe 6 mai, timp de 25 de zile, pentru revizii.
Potrivit reprezentanţilor companiei, reviziile anuale ale celor două unităţi nucleare în operare de la Cernavodă se fac în mod alternativ.
Astfel, opririle planificate au loc o dată la doi ani pentru fiecare reactor.
Legea de schimbare a denumirii de “rom” în cea de “ţigan” a fost respinsă de deputaţi.
Reprezentantul grupului minorităţilor naţionale, deputatul Niculae Mircovici, a considerat această iniţiativă legislativă drept jignitoare la adresa romilor şi periculoasă din punct de vedere al convieţuirii etniilor în România.
La rândul său, deputatul Mădălin Voicu a arătat că schimbarea terminologiei nu contribuie cu nimic la rezolvarea problemelor comunităţii rome.
El a adăugat că nu este oportună schimbarea denumirii cu care romii se descriu de secole.
Legea combaterii pornografiei a fost adoptată de comisia de cultură a Senatului.
Astfel, site-urile care promovează conţinut pentru adulţi vor trebui să obţină o autorizare din partea Ministerului Comunicaţiilor şi vor fi obligate să paroleze accesul pe site.
În plus, utilizatorii vor trebui să plătească o taxă suplimentară, taxă care să fie evidenţiată pe factura de internet a furnizorului.
Proiectul urmează să fie retrimis plenului Senatului, care este primă Cameră sesizată.
TVA-ul nu va scădea la alimentele de bază şi pensiile mici se vor impozita.
Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a respins legea privind reducerea TVA la 5% la produsele alimentare de bază, precum şi legea privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei, admiţând cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu formulată în acest sens.
Cele două cereri de reexaminare formulate de către şeful statului au fost respinse, în urmă cu două săptămâni de Senat, care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial.
Aceste legi vor merge în plenul Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.
Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a vizitat comunitatea ortodoxă românească din Istanbul.
Cu acest prilej, în Biserica bizantină Pikridion închinată Sfintei Muceniţe Paraschevi, din Istanbul, a fost oficiată slujba Vecerniei de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, înconjurat de un sobor de preoţi ai Patriarhiei Ecumenice şi de slujitorii români ai acestei biserici.
De asemenea, credincioşii ortodocşi români şi greci din oraşul Istanbul au luat parte şi la expoziţia de artă cu obiecte tradiţionale româneşti.
Vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu se datorează unei tradiţii a Patriarhiei Ecumenice, conform căreia patriarhul cercetează, în perioada Postului Mare, toate bisericile şi altarele din Constantinopol.
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară şi urmează să ajungă în România.
Potrivit specialiştilor, cauza o constituie persistenţa în atmosferă a substanţelor nocive şi a unor temperaturi foarte scăzute la nivelul stratosferei.
Organizaţia Mondială de Meteorologie spune că din luna decembrie, stratul de ozon s-a subţiat deasupra Polului Nord cu 40%.
Experţii avertizează că expunerea directă şi îndelungată la razele ultraviolete poate cauza, la om, cancer de piele, cataractă şi o slăbire a sistemului imunitar.
De asemenea, anumite plante şi specii din fauna marină pot avea la rândul lor de suferit de pe urma radiaţiei ultraviolete.
Ministrul Agriculturii susţine culturile modificate genetic.
Alimentele de bază ar putea fi cu până la 60% mai ieftine dacă plantele modificate genetic s-ar putea cultiva cu acceptul Uniunii Europene.
Declaraţia aparţine ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care a explicat că fără biotehnologie nu va putea fi evitată scumpirea, la nivel mondial, a alimentelor.
El a adăugat că producţia va creşte, se îmbunătăţeşte calitatea, se reduc cantităţile de pesticide şi poluarea mediului şi sunt mai ieftine, pentru că se obţin cu costuri mai mici.
Pe de altă parte, ecologiştii îl contrazic şi spun că plantele modificate genetic nu sunt doar dăunătoare sănătăţii noastre şi nu există studiu public în România care să arate siguranţa acestor organisme.
Bulgaria a îngheţat proiectul centralei nucleare Belene.
Companiile implicate în proiect au semnat un memorandum de înţelegere care blochează activităţile de construcţie a centralei pe malul Dunării, în apropiere de o zonă seismică, şi amână comandarea de noi echipamente pentru centrală.
Aceasta din cauza temerilor legate de siguranţă, în urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia.
Oponenţii proiectului susţin că este prea costisitor şi va adânci dependenţa energetică a Bulgariei faţă de Rusia, iar ecologiştii sunt îngrijoraţi că centrala va fi construită într-o zonă seismică.
Uniunea Europeană a interzis importurile alimentare din Japonia.
Guvernul de la Tokyo nu a putut face dovada că produsele exportate nu sunt contaminate radioactiv.
La rândul lor, China, Statele Unite şi Coreea de Sud au impus interdicţii parţiale, asupra produselor alimentare japoneze.