Ştiri 1 august 2013
Ministerul Finanţelor din Grecia şi Arhidieceza Atenei vor înfiinţa o companie mixtă care să administreze averea Bisericii, iar profiturile vor fi împărţite în mod egal între cele două părţi.
Guvernul a întocmit deja legislaţia necesară înfiinţării companiei, iar capitalul acesteia va fi în primă fază de 300.000 de euro.
Grecia trece printr-o recesiune severă, iar analiştii estimează că economia se va contracta în 2013 pentru al şaselea an consecutiv.
Constănţenii care îşi plimbă câinii fără lesă vor primi amenzi între 500 şi 1.000 de lei.
Prevederea face parte din proiectul de hotărâre cu privire la îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinere şi înfrumuseţare a municipiului Constanţa votat ieri de consilierii locali.
Proiectul mai reglementează că deţinerea unui animal de companie în apartamente fără acordul scris al Asociaţiei de proprietari constituie contravenţie.
Intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate a fost amânată din nou, pentru ianuarie 2014.
Noua listă a medicamentelor compensate trebuie adoptată până la 31 decembrie, astfel încât să poată deveni operaţională la începutul anului viitor.
Declaraţia a fost făcută ieri de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, după ce acesta a dat anterior, ca posibile termene de intrare în vigoare, 1 iulie şi 1 august.
Rata şomajului din România a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani.
În luna iunie, procentul şomerilor era de 7,6%, în creştere cu 0,5% comparativ cu perioada similară din 2012.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,5% pe cea a femeilor.
Filialele Institutului Cultural Român din ţară vor fi desfiinţate.
Comitetul Director al ICR a decis să le închidă după doar un an de funcţionare deoarece nu îşi justificau existenţa.
Filialele ICR în provinciile istorice ale României au fost înfiinţate in octombrie 2012, de echipa condusă de Andrei Marga.
Medierea devine obligatorie de astăzi.
Nimeni nu va mai putea ajunge în faţa judecătorilor până nu face o vizită obligatorie, de informare, la mediator.
Este valabil pentru dosarele de agresiuni, divorţ, conflicte de muncă, dar şi pentru calomnie şi malpraxis.
Tarifele pornesc de la câteva sute de lei şi pot ajunge chiar şi la 4000 de lei.
Prima şedinţă la mediator este gratuită deoarece este o întâlnire de informare.
Cei care refuză medierea pot fi amendaţi cu 100 până la 1000 de lei.
Transportatorii ameninţă că nu mai transportă gratuit pensionarii.
Potrivit Federaţiei Operatorilor Români de Transport, datoriile Ministerului Transportului faţă de operatori se acumulează continuu, iar bugetul alocat este din ce în ce mai redus.
În momentul de faţă, ministerul are datorii restante şi un buget mai mic cu 953 milioane lei, în urma rectificării, fapt ce împiedică lichidarea arieratelor.
Organizarea de sesiuni de vânătoare în România de către firme româneşti sau străine este ilegală.
Oficiali din Ministerul Mediului au declarat ieri că dreptul legal al acestora este doar de a intermedia relaţiile dintre vânători şi gestionarul fondului cinegetic.
Potrivit sursei citate, în ţara noastră, vânătoarea reprezintă o activitate tradiţională care, în ultimul secol, se desfăşoară raţional, în scopul menţinerii echilibrului dintre speciile de vânat şi mediul acestora.
Proiectul cu privire la legea malpraxisului a fost finalizat.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat că atunci când legea va fi adoptată, pacientul va avea numai de câştigat.
Dacă se va dovedi că medicul a comis o eroare, pacientul va fi despăgubit şi nu va aştepta ani întregi pentru soluţionarea procesului.
Astfel, pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse şi rezolvarea cazului în termen de maxim 6 luni.
Noua lege ar putea intra în vigoare anul viitor.
Spitalele de stat vor putea deschide secţii private.
Medicii vor putea lucra după program în cadrul acestor secţii.
Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să aleagă dacă lucrează cu normă întreagă, adică 7 ore, în spitalul public sau cu normă redusă.
Cine alege prima variantă nu mai poate lucra suplimentar decât în acelaşi spital, după ce încheie programul de lucru.
Aici se vor înfiinţa secţii private.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a anunţat că numărul paturilor private nu trebuie să depăşească însă 20% din totalul celor publice.
Tarifele pentru secţiile private vor fi afişate în unitatea sanitară.