Ştiri 19 august 2013
Susținătorii Președintelui egiptean demis Mohamed Morsi au atacat bisericile ortodoxe copte din Dilga, Menya și Sohag, după ce forțele de securitate ale guvernului au luat cu asalt taberele de protestanţi din fața unei moschei din Cairo.
Bisericile au fost incendiate şi cel puțin 1.000 de protestatari au fost implicați în atac.
Astăzi a început a doua sesiune a examenului de Bacalaureat.
La fel ca în sesiunea din iunie – iulie, examenul începe cu probele orale.
Peste 87.000 de candidaţi s-au înscris pentru sesiunea august – septembrie a examenului de Bacalaureat, dintre care 67% fac parte din promoţia 2012-2013, iar 33% sunt absolvenţi ai promoţiilor anterioare.
Anul acesta nu vor fi creşteri salariale şi nu vor fi majorate taxele şi impozitele.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta.
El a precizat că este vorba doar despre accizele la yachturi, bijuterii şi alcool.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2014, cei care au venituri din chirii vor plăti 5,5% pentru sănătate.
Consumul excesiv de cafea creşte riscul de deces prematur.
Un studiu arată că persoanele care beau cel puţin 28 de ceşti de cafea pe săptămână prezintă un risc de deces prematur mai mare cu 56%.
Această corelaţie este valabilă însă doar pentru persoanele în vârstă de până la 55 de ani.
Specialiştii sunt de părere că o cantitate prea mare de cafea are implicaţii negative asupra metabolismului.
De asemenea, ei spun că persoanele care prezintă o dependenţă genetică de cafea sunt predispuse cel mai mult la aceste efecte dăunătoare.
Pâinea este plină de substanţe chimice.
Un studiu arată că majoritatea producătorilor folosesc de la cinci până la opt E-uri la fabricarea acestui aliment.
Potrivit specialistului Gheorghe Mencinicopschi, grâul din zilele noastre, cu o altă structură genetică, are un indice glicemic ridicat şi mai ales la pâinea albă, este un produs dezechilibrat nutriţional.
Astfel, pâinea poate provoca diabet, boli cardiovasculare şi cancer de colon.
Angajații din companiile de stat vor fi plătiți după productivitate.
Guvernul pregătește un nou sistem de salarizare la stat, prin care lucrătorii din companiile de stat și din regii vor fi plătiți în funcție de productivitatea muncii, iar funcționarii din instituțiile bugetare vor fi remunerați după o serie de indicatori de performanță.
Proietul urmărește întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul este acţionar unic sau majoritar.
Guvernul vrea să adopte noul sistem de salarizare până în septembrie 2013 în companiile de stat și din anul 2014 în instituțiile bugetare.
Românii cheltuie 40 de lei pe lună pe haine.
Suma ajunge însă doar pentru achiziţia unei bluze sau a unor sandale.
Potrivit statisticilor, valoarea banilor destinați acestui scop este de şapte ori mai mică decât cea dată lunar de un belgian pentru a se îmbrăca.
Românii se numără printre europenii cu cele mai mici salarii şi cheltuie aproape jumătate din ceea ce câştigă pe alimente.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că explorările de gaze de şist nu vor fi făcute prin fracturare hidraulică.
Şeful Executivului a arătat că decizia exploatării va trebui luată de guvernul care va deţine puterea în anul 2019, când ar urma să se termine explorările şi să se decidă următorul pas.
Compania americană Chevron a primit recent undă verde pentru a amplasa sonde de explorare a gazelor de şist în zonele Vaslui şi Dobrogea.
România are cei mai mulţi proprietari din Europa.
Potrivit Eurostat, 96,6% dintre români deţin un apartament sau o casă, iar această situaţie este comună pentru statele fostului bloc comunist.
Ţara noastră este urmată de Lituania şi de Croaţia.
Cea mai redusă rată a proprietăţii din Europa se înregistrează în Elveţia, unde majotitatea populaţiei are un credit sau o ipotecă pe locuinţă.
Poliţa de asigurare CASCO s-a ieftinit cu până la 40%.
Specialiştii avertizează şoferii însă să fie foarte atenţi la capcanele care i-ar putea costa foarte mult.
Ei trebuie să fie atenţi la notorietatea societăţii şi să-i intereseze istoricul de plată şi rezultatele obţinute de-a lungul timpului.
De asemenea, şoferii trebuie să citească atent paginile de excluderi din contractele de asigurare pentru a ştii clar la ce să se aştepte.