Ştiri 28 octombrie 2013
Acesta a trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod a decis canonizarea sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.
Arhiepiscopia Tomisului colaborează cu autorităţile împotriva consumului de droguri.
Astfel, astăzi şi mâine, la Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa, 25 de preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului vor fi instruiţi de reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.
Cu această ocazie, preoţii vor afla care sunt efectele principalelor categorii de droguri, dar şi care sunt factorii de protecţie şi de risc asociaţi consumului de droguri.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş a declarat că cei mai mulţi consumatori de droguri sunt tinerii, care ajunşi într-un moment de criză, apelează la biserică, iar preoţii, în calitate de duhovnici, trebuie să ştie cum să îi consilieze şi să îi ajute.
Proiectul constănţean “Dialoguri la ţintă” devine naţional.
Datorită succesului pe care proiectul l-a avut în rândul elevilor constănţeni, coordonatorii au decis ca aceste dezbateri să fie extinse şi în şcolile şi liceele din alte judeţe, cum ar fi Galaţi, Iaşi sau Arad.
Săptămâna trecută, Asociaţia Tinerilor pentru România a organizat proiectul “Dialoguri la ţintă”, în colaborare cu inspectorul de religie ortodoxă al ISJ Constanţa, prof. Daniela Stan, în patru licee constănţene.
Biserica Ortodoxă a Macedoniei le interzice preoţilor şi călugărilor accesul pe Facebook.
Episcopul Timotej nu a dezvăluit motivele interzicerii, dar surse din Biserica au declarat ca măsura ar fi impusă, în special, pentru cei care exprimă atitudini personale pe Facebook.
De asemenea, decizia este menită să-i protejeze pe credincioşi, de înşelătorie şi manipulare.
Delfinariul din Constanţa a intrat în reabilitare.
Lucrările fac parte din proiectul finanţat cu fonduri europene „Creşterea atractivităţii turistice a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa”, în valoare de aproximativ 13 milioane de lei.
Astfel, capacitatea pentru spectatori va creşte de la 600 la 1.250 de locuri.
De asemenea, după modernizare, locaţia de vară a spectacolelor cu delfini va fi acoperită, astfel că delfinii nu vor mai fi mutaţi de două ori pe an din bazin în bazin.
Proiectul este prevăzut să fie finalizat în 14 luni.
România se află pe locul 70 la capitolul egalitate între sexe.
Clasamentul este condus de Islanda, urmată de Finlanda Norvegia şi Suedia.
Raportul situează Ucraina pe locul 64, Republica Moldova pe 52, Bulgaria pe 43, iar Serbia ocupă locul 42 în ceea ce priveşte egalitatea între sexe.
Românii vor putea deconta tratamentele făcute în străinătate.
Potrivit CNAS, rambursarea se va face numai dacă serviciul medical este inclus în pachetul de servicii de bază din România.
Românii trebuie să achite costurile tratamentului, într-un spital dintr-o ţară europeană şi să ceară factura, iar mai apoi, prin CNAS, îşi vor putea recupera o parte din bani.
Deşi directiva se adresează tuturor românilor, numai cei care au venituri peste medie vor putea beneficia de pe urma ei.
Rata mortalităţii pacienţilor români dializaţi este mai mică decât media europeană.
La nivel mondial, nefrologii români se compară cu cei din Japonia, care au o rată de 9% mortalitate în dializă.
Astfel, anul acesta, statistica arată că, în ţara noastră au fost transplantaţi mai mulţi rinichi de la persoane decedate decât de la donatori vii.
Mulţi români nu ştiu că au hipertensiune arterială.
Potrivit specialiştilor, 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială, iar majoritatea sunt obezi sau supraponderali.
Consumul excesiv de sare şi lipsa de mişcare sunt principalii factori de risc.
Medicii atrag atenţia că această formă de boală trebuie tratată permanent şi că îi poate afecta şi pe adolescenţii care nu mănâncă sănătos şi nu fac sport.
Ministrul Economiei consideră că explorarea gazelor de şist este obligatorie în România.
Măsura ar fi necesară pentru a avea o hartă a resurselor care se găsesc în subsolul românesc, deoarece în prezent, nu se cunoaşte dacă ţara noastră dispune de astfel de zăcăminte.
El a mai vorbit despre posibilitatea scăderii preţului la gaze, datorită unui surplus cantitativ pe piaţă.