Ştiri 31 octombrie 2013
Săptămâna trecută, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Teofan al Berlinului şi Germaniei, a fost săvârșită slujba de punere a pietrei de temelie a noului locaş de cult.
Biserica va fi înălţată într-o lună şi jumătate şi se preconizează ca lucrările întregului amplasament să fie finalizate în primăvară.
Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre.
În anul 1996, cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării şi au stabilit ca în fiecare an pe 31 octombrie să fie sărbătorită “Ziua Internaţională a Mării Negre”.
Cu acest prilej, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a organizat ieri o expoziţie de fotografie intitulată „Perspective marine” la sediul instituţiei, deschisă publicului larg.
Tot astăzi este şi Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
Cu acest prilej, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale organizează la Muzeul Marinei Române, o masă rotundă intitulată „135 de ani de la reintegrarea Dobrogei în hotarele României”.
Guvernul va introduce impozit pentru proprietăţi exceptate în prezent.
Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit.
Impozitul va fi perceput atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice care deţin astfel de proprietăţi.
Măsura a fost convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional.
Transfăgărăşanul se va închide de mâine.
Traficul rutier va fi oprit până pe 30 iunie 2014, de la km Piscu Negru până la Cabana Bâlea Cascadă.
Decizia a fost determinată de condiţiile meteorologice nefavorabile din această perioadă.
Rata de absorbţie a fondurilor europene în România a depăşit nivelul de 25%.
Anunţul a fost făcut de Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.
Suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României în actuala perioadă de programare a ajuns la peste 5 miliarde de euro.
În acest an, România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 2 miliarde de euro, fapt care a fost posibil datorită măsurilor luate pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor şi deblocării tuturor programelor operaţionale.
Bolile cerebrovasculare provoacă de patru ori mai multe decese în rândul românilor decât în rândul europenilor.
Aceasta este concluzia unor studii recente.
Specialiştii spun că bolile degenerative ale creierului provoacă deteriorarea progresivă a unora dintre părţile creierului, responsabile cu controlul cunoaşterii, emoţiilor şi a comportamentului, iar disfuncţia se va amplifica pe parcursul timpului.
Pentru evitarea acestor boli, medicii recomandă renunţarea la fumat, consumul moderat de alcool, exerciţiile fizice şi tratarea diabetului zaharat.
Podul Agigea este închis total astăzi până la ora 13.
Potrivit CNADNR, măsura a fost luată în vederea executării lucrărilor de înlocuire a hobanelor.
În restul orelor, este menţinută restricţia de circulaţie pentru autovehiculele de mare tonaj, iar circulaţia se desfăşoară, alternativ, pe un singur sens de mers, dinspre Agigea spre Constanţa.
Tichetele de masă s-ar putea transforma în carduri de beneficii.
Aşa prevede un proiect legislativ adoptat de Camera Deputaţilor, care urmează să fie promulgat în zilele următoare. Această decizie urmăreşte “digitalizarea” tichetelor de hârtie, dar cele două variante vor funcţiona în paralel.
În prezent, potrivit legii, un angajat nu poate să folosească mai mult de 2 tichete pe zi.
Odată cu propunerea legislativă, cel care va avea un card în loc de tichete de masă va putea folosi şi fracţiuni din valoarea unui tichet.
Germania va deveni de mâine prima ţară europeană care legalizează al treilea gen.
Statul german autorizează ca bebeluşii născuţi fără o identitate sexuală clară, ca băiat sau fată, să fie înregistrați fără o specificare a genului.
Astfel, părinţii vor putea să lase necompletată rubrica referitoare la identitatea sexuală a copilului în certificatul de naştere, iar în registrele stării civile va apărea termenul „sex nedeterminat“.
Vârsta legală pentru cumpărarea ţigărilor a fost ridicată de la 18 la 21 de ani în New York.
Decizia a fost votată de consiliul municipal şi vizează şi ţigările electronice.
Autorităţile speră ca măsura să reducă cu jumătate fumatul în rândul tinerilor de 18-20 ani.