Ştiri 2 decembrie 2013
Acesta este îndemnul pe care Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, l-a adresat Premierului României, Victor Ponta, care a fost prezent sâmbătă la hramul Mânăstirii Peştera Sf. Ap. Andrei.
Părintele Porfirie Kafsokalivitul a fost canonizat de către Patriarhia Ecumenică.
Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a aprobat săptămâna trecută propunerea Comisiei Canonice de canonizare a părintelui Porfirie.
Acesta s-a născut în Insula Evia, la 7 februarie 1906, într-o familie destul de săracă, cu cinci copii şi a primit numele de Evanghelos la Sfântul Botez.
A fost hirotonit preot la 27 iulie 1927.
Mitropolitul de Karystia din acea vreme, Pantelimon, l-a făcut duhovnic, iar în anul 1938 a fost ridicat la treapta de Arhimandrit.
Părintele Porfirie a adormit în Domnul în Chilia Sfântului Gheorghe, de la Schitul Sfânta Treime, de la Muntele Athos, pe 2 decembrie 1991, la vârsta de 86 de ani.
Croaţia a respins, prin referendum, căsătoriile homosexuale.
Referendumul a fost solicitat de mai multe ONG-uri conservatoare, însă a fost considerat discriminatoriu de militanţii pentru drepturile omului.
Biserica Catolică, cea mai influentă din ţară, şi-a declarat din plin susţinerea organizării acestui referendum.
Astăzi se împlinesc 15 ani de la mutarea către Domnul a părintelui arhimandrit Ilie Cleopa.
Acesta s-a născut în comuna Suliţa, judeţul Botoşani, la 10 aprilie, în anul 1912 cu numele de mirean Constantin.
A intrat în viaţa monahală în anul 1929, la vârsta de 17 ani la schitul Sihăstria.
A fost tuns în monahism pe 2 august 1937, şi a primit numele Cleopa.
Din cauza regimului politic comunist se retrage de mai multe ori în munţi, urmărit de Securitate.
Pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, iar ulterior este numit egumen al Mănăstirii Sihăstria.
Părintele Cleopa a povăţuit ca duhovnic la mănăstirea Sihăstria, timp de 34 de ani până la mutarea sa către Domnul.
Mănăstirea Studion din Istanbul va deveni moschee.
Aceasta este cea mai mare mănăstire bizantină din Istanbul şi urmează să fie restaurată, iar anul viitor va fi transformată în moschee.
Ea este cunoscută şi ca monumentul Imrahor şi se va numi Moscheea Imrahor Ilyas Bey.
Aici a vieţuit Sf. Teodor Studitul şi mulţi alţi sfinţi teologi şi monahi bizantini, şi reprezintă centrul studiului liturgic bizantin.
O parte dintre constănţeni vor rămâne fără apă rece.
Astfel, mâine, între orele 8.00 – 21.00 nu vor avea apă potabilă consumatorii din perimetrul delimitat de străzile: Călăraşi – I.G. Duca – Avram Iancu – Ferdinand – Mihai Viteazu – Traian – Piaţa Ovidiu – Peninsulă- Mircea cel Bătrân – Mamaia – Tomis şi blocurile de pe Aleea Lupeni.
Totodată, miercuri, în intervalul 8.30 – 20.00, nu vor avea apă rece consumatorii din cartierul Tomis I, Tomis II şi Spitalul Judeţean Constanţa.
Elevii ar putea fi obligaţi să intoneze imnul naţional.
O propunere legislativă care prevede ca imnul naţional să fie intonat zilnic în şcoli, ca drapelul României să fie arborat permanent pe sediile instituţiilor, precum si sancţiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a acestuia a fost depusa de mai mulţi senatori.
Potrivit acestora, în judeţul Mureş au fost semnalate, de-a lungul timpului, situaţii repetate de nerespectare a simbolurilor naţionale.
Spălatul pe dinţi previne bolile respiratorii.
Aşa susţine preşedintele Academiei Americane de Parodontologie, Donald Clem.
Potrivit acestuia, dinţii sănătoşi asigură o sarcină fără probleme, după ce studiile au demonstrat că există o legătură strânsă între gingivită şi naşterile premature, dar şi deteriorarea memoriei.
O instanţă din Germania a decis că toţi cetăţenii români au dreptul la indemnizaţii sociale.
Aceştia au dreptul la indemnizaţii în conformitate cu principiul nediscriminării între cetăţenii europeni.
Pe 11 octombrie, aceeaşi instanţă a luat o decizie în favoarea unei familii de români care dăduse în judecată landul german Renania de Nord-Westfalia pentru că refuzase acordarea indemnizaţiilor sociale.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice reclama făcută avortului.
Totodată, legea reglementează alte probleme de sănătate. Legea federală a fost adoptată de către Duma de Stat din Rusia, pe 15 noiembrie, şi a fost aprobată de către Consiliul Federaţiei, pe 20 noiembrie.
Un nou site oficial a fost lansat pe Internet, de către Patriarhia Rusă în apărarea maternităţii şi a copilăriei.
Site-ul include secţiuni destinate informării, provocărilor actuale, evenimentelor şi analizelor.
De asemenea, conţine o listă de numere de telefon, care pot fi apelate în diverse situaţii dificile, o bază de date cu întrebări despre familie, o audiotecă, o videotecă şi o bibliotecă pe aceleaşi probleme.