Ştiri 3 decembrie 2013
Acesta s-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde devine preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde va vieţui pe rând la mânăstirile Dagomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti va chema pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe va primi mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, va păstori cele două mânăstiri până la mutarea sa către Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.
Astăzi va avea loc sfinţirea locului pentru construirea unui paraclis în localitatea Nicolae Bălcescu.
Evenimentul se va desfăşura de la ora 12 şi vor participa Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Locul unde se va construi viitorul paraclis este pus la dispoziţie de Constantin Grecu.
În fiecare zi, 600.000 de români iau antibiotice.
Potrivit specialiştilor, un consum exagerat de antibiotice pune în pericol, tratamentul unor infecţii cu anumiţi germeni.
De asemenea, medicii recomandă ca populaţia să nu îşi autoadministreze antibiotice rămase de la un tratament anterior, să nu solicite medicului sau farmacistului prescrierea, respectiv eliberarea de antibiotice şi să întrebe dacă e necesară administrarea de antibiotice, de exemplu într-o viroză respiratorie.
Autobuzele 44, 51 şi 48 circulă astăzi deviat.
Astfel, între orele 9,00 şi 18,00, liniile 44 şi 51 vor merge de la Poarta 2- Port, pe strada Traian, pe b-dul Tomis, b-dul Ferdinand, strada I.G. Duca, pe sensul de mers spre Casa de Cultură.
De asemenea, linia 48 va merge de la Poarta 2 Port, pe strada Traian, b-dul Tomis, b-dul Ferdinand – b-dul I.C. Brătianu, pe sensul de mers spre Palas.
Chevron a reluat operaţiunile de explorare a gazelor de şist la Pungeşti.
Acestea au fost suspendate temporar din cauza protestelor unor localnici si a unor ONG-uri.
Managerul Chevron Romania a declarat în urmă cu o lună, că operaţiunile de la Pungeşti vor fi reluate doar atunci când vor fi îndeplinite toate condiţiile de siguranţă.
Primele 32.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Constanţa.
Pentru ca toţi pacienţii din categoria de risc să fie imunizaţi mai sunt necesare însă de încă 100.000 de mii de doze.
Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, vaccinul protejează împotriva a trei tulpini: două de tip A și una de tip B.
Medicii atrag atenţia că nu pot vaccina pacienţii care sunt deja răciţi.
În plus, ei afirmă că durează aproximativ două săptămânii până când vaccinul devine eficient.
Suplimentele cu vitamina D pot preveni cancerul la sân.
Potrivit unor studii efectuate de cercetătorii canadieni, aceste suplimente luptă de asemenea împotriva acestei maladii.
Astfel, pacientele care aveau un nivel suficient de vitamina D în organism prezentau un risc de două ori mai mic de a muri de cancer la sân decât pacientele care aveau un deficit al acestei vitamine.
De asemenea, specialiştii îndeamnă femeile cu vârsta de peste 20 de ani să ia suplimente zilnice cu vitamina D pentru a reduce riscul îmbolnăvirii de cancer la sân.
Rata de ocupare şi salariile femeilor în România sunt semnificativ mai mici decât ale bărbaţilor.
De asemenea, ponderea femeilor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială este mai mare decât cea a bărbaţilor.
Aceste concluzii se arată în textul viitoarei Strategii cu privire la egalitatea de şanse.
Anul trecut, în România, rata de ocupare a populaţiei cu vârstă de muncă a fost de 64%.
Procentul bărbaţilor care lucra era de 72%, în timp ce al femeilor era de doar 56,4%.
Patru noi puncte de control al rovinietei au intrat în funcţiune.
Potrivit CNADNR, de la 1 decembrie, au fost puse în funcţiune patru noi puncte fixe de control pentru verificarea rovinietei în judeţele Timiş, Călăraşi, Tulcea şi Brăila.
Astfel, din această lună vor fi funcţionale 33 puncte fixe de control pentru verificarea rovinietei, la care se adaugă încă 14 puncte mobile.
Comisia Europeană a interzis folosirea a trei pesticide.
Măsura a intrat în vigoare de la 1 decembrie pe motiv că pesticidele sunt nocive pentru populaţia de albine.
Decizia este valabilă în toate ţările membre ale UE deoarece rata de mortalitate a populaţiilor de albine atinge o cotă alarmantă, de 30% pe an.
Interdicţia care va rămâne în vigoare aproximativ doi ani, are menirea să încetinească declinul rapid al coloniilor de albine de pe continent.
În Ungaria, nu se vor mai vinde ţigări în mall-uri şi benzinării de anul viitor.
Potrivit unui decret al Guvernului ungar, magazinele din locurile vizate pot continua să opereze până la 30 mai 2014.
Ungaria a introdus un monopol de stat asupra vânzării cu amănuntul de tutun în iulie, cu scopul de a interzice accesul copiilor la acest tip de produse.