Ştiri 10 decembrie 2013
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 17, slujba Vecerniei la biserica Sf. Spiridon din cartierul Inel II.
De asemenea, joi, de la ora 8.30, Ierarhul nostru împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
După slujbă, va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia aniversării zilei de naştere a Ierarhului Tomisului.
Astăzi este Ziua internaţională a Drepturilor Omului.
La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Aceasta stipulează că toţi oamenii s-au născut cu drepturi egale şi inalienabile şi cu libertăţi fundamentale.
Tema Zilei internaţionale a drepturilor omului din acest an este ’20 de ani de muncă pentru Drepturile Voastre’.
Este vorba despre marcarea a 20 de ani de când, în cadrul Conferinţei mondiale cu privire la drepturile omului, desfăşurată la Viena, Adunarea Generală a decis crearea postului de Înalt Comisar pentru Drepturile Omului.
ANM a emis o informare meteo de intensificări ale vântului.
Aceasta este valabila până la ora 20.
În intervalul menţionat, vântul va avea intensificări cu viteze ce vor atinge şi izolat vor depăşi la rafală 60…70 km/h în Dobrogea şi estul Munteniei, dar şi în Moldova unde trecător va mai ninge slab.
În Carpaţii Meridionali şi de Curbură ninsorile vor fi viscolite, iar vântul va sufla tare, cu peste 80…90 km/h.
Constanţa va avea cel mai modern spital de plămâni din ţară.
În cadrul lucrărilor de renovare s-au efectuat recompartimentarea şi reorganizarea spaţiilor din zona de sud-est a mansardei de la etajul II, a Pavilionului Pneumologie II adulţi, dimensionări ale sălii de reabilitare, grupuri sanitare, cabinet medical, posibilităţi de racordare la instalaţia termică şi sanitară şi realizarea circuitelor funcţionale ale secţiei.
Conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa susţine că astfel sutele de pacienţi afectaţi de TBC vor fi ajutaţi să îşi recâştige un loc în societate şi o stare de sănătate mai bună.
Inaugurarea centrului va avea loc la începutul anului viitor.
O cincime din carnea de pui vândută în Marea Britanie conţine apă şi aditivi.
Este vorba în special despre pieptul de pui îngheţat, care ar fi injectat cu foarte multă apă şi aditivi alimentari.
Procesatorii de carne susţin ferm că apa şi aditivii injectaţi fac puiul să fie “mai suculent”.
Autorităţile care monitorizează siguranţa alimentară afirmă că este ilegal să injectezi puiul cu apă.
Ele afirmă că sunt companii care injectează apă în proporţie de 18-20%, dar altele ajung să adauge şi 40%, pentru a menţine preţurile mici.
Merele româneşti sunt mai bune decât cele italieneşti, poloneze sau turceşti.
Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum” a comparat mai multe loturi de mere din soiurile ionatan şi Golden provenite din România, Italia, Polonia şi Turcia, iar rezultatele testelor de laborator au demonstrat superioritatea mărului naţional.
Astfel, s-a constatat că ionatanul românesc este cu 20% mai dulce decât ionatanul polonez, iar cantitatea de minerale şi de substanţe nutritive este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la ionatanul polonez.
România se află pe locul 7 în Europa la producţia de mere.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat bugetul asigurărilor sociale.
Parlamentul a adoptat săptămâna trecută, bugetul de stat şi pe cel al asigurărilor sociale.
Şeful statului a precizat, în mai multe rânduri, că va respinge Bugetul în condiţiile în care acesta conţine creşterea accizei la carburant.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Guvernul va introduce acciza de 7 eurocenţi doar la benzină, însă la motorină va încerca să obţină o amânare de 3 luni.
Comisia Europeană a precizat că este de acord să analizeze propuneri alternative venite din partea Guvernului care susţin creşterea economică.
Guvernul nu va mai impozita venituri din jocuri de noroc.
Argumentul este faptul că autorităţile nu pot afla câştigul acestora.
În prezent, veniturile obţinute de persoanele fizice din jocuri de noroc sunt considerate venituri impozabile şi cuprind câştigurile realizate ca urmare a participării la jocuri de noroc.
Modificarea va fi operată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.
O expunere prelungită la particule fine de praf are un efect nefast asupra sănătăţii.
Cercetătorii olandezi au descoperit că, pentru fiecare creştere de cinci micrograme pe metru cub a concentraţiei de astfel de particule, riscul de a muri dintr-o cauză naturală sporeşte cu 7%.
Această diferenţă de poluare cu cinci micrograme pe metru cub se observă între o axă urbană foarte frecventată de maşini şi un loc situat la distanţă de trafic.
Oamenii care vorbesc prea mult la telefonul mobil sunt mai puţin fericiţi.
De asemenea, persoanele care îşi petrec constant timpul pe reţelele de socializare au tendinţa de a fi mai nefericite şi mai anxioase decât ceilalţi oameni.
Astfel, în loc să îi facă pe oameni să se simtă mai aproape de prieteni, telefonul mobil le creştea gradul de anxietate, deoarece majoritatea se simţeau obligaţi să păstreze legătura cu ceilalţi prin apeluri, sms-uri şi postări pe reţelele de socializare.
Aproape un sfert dintre europeni prezintă pericol de sărăcie sau excluziune socială.
Aşa arată un raport al Uniunii Europene, potrivit căruia anul trecut, 24,8% din întreaga populaţie europeană, se aflau în pericol de sărăcie sau excludere socială.
Bulgaria, România şi Letonia se află în top pe lista ţărilor cele mai expuse acestor situaţii, urmate de Grecia, Lituania şi Ungaria.
La polul opus se află Olanda şi Cehia, Finlanda, Suedia şi Luxemburg.
Datele au inclus persoane care se află în riscul de a trăi în sărăcie, sunt afectate de deprivare materială severă sau trăiesc în gospodării cu intensitate foarte redusă a muncii.