Ştiri 17 decembrie 2013
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îşi sărbătoreşte ziua onomastică.
Astfel, Patriarhul României oficiază Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală.
După sf. Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia o slujbă de Te Deum, iar la final va avea loc un concert de colinde susţinut de colindători din judeţele Hunedoara şi Suceava.
Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la un spectacol de operă, dedicat Sfântului Apostol Andrei.
Acesta se intitulează “Sfântul Apostol Andrei. De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis” şi rememorează în trei acte, secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei.
Ilustraţia muzicală este asigurată de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, un grup de copii al şcolii George Enescu din Năvodari şi un grup coral al profesorilor de religie din Constanţa.
Muzica este scrisă de compozitorul Mugurel Scutăreanu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de Liviu Manolache, iar spectacolul este dirijat de arhidiaconul Iulian Dumitru.
Coordonatorul proiectului este pr. Lector univ. Valeriu Roman.
Evenimentul se va desfăşura joi, de la orele 18, la Casa de Cultură.
Intrarea va fi liberă.
Un savant a descoperit istoria Arcei lui Noe pe o veche tabliţă de lut.
Aceasta conţine texte cuneiforme şi datează de acum 3.700 de ani.
Povestea Arcei lui Noe dezvăluie faptul că ambarcaţiunea era o barcă de formă rotundă cu un diametru de aproximativ 67 de metri, construită din stuf şi bitum şi este prima tăbliţă din cele descoperite, care descrie forma bărcii.
Artefactul a fost găsit în Orientul Mijlociu de către Leonard Simmons, care activa în cadrul Forţelor aeriene britanice, între anii 1945-1948.
Spitalul Județean Constanța a fost acreditat pentru activitatea de prelevare de organe.
Aceasta este valabilă 5 ani, conform ordinului emis de ministrul Sănătăţii și publicat în Monitorul Oficial.
Acreditarea primită va clasa unitatea sanitară în topul marilor spitale din țară, dar și din străinătate.
Directorul medical al spitalului, dr. Cătălin Grasa a declarat că următorul pas este reluarea activității de transplant renal.
Numărul copiilor cu diabet a crescut alarmant în Constanţa.
Potrivit şefei secţiei de Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, dr. Doina Catrinoiu, încă nu au fost realizate statistici, însă printre cei 25.000 de bolnavi de diabet din judeţul Constanţa, sunt şi foarte mulţi copii.
De aceştia se ocupă un diabetolog pediatru, astfel că, până în prezent, nu s-au înregistrat probleme.
Deşi medicii spun că numărul bolnavilor a crescut faţă de anul trecut, nu sunt probleme în ceea ce priveşte lipsa medicamentelor sau a materialelor sanitare.
Românii care cumpără medicamente compensate vor avea nevoie de o adeverinţă de la ANAF care să ateste cuantumul pensiei.
Măsura se va implementa de la 15 ianuarie 2014.
De la acea dată, medicii de familie nu vor mai elibera reţete compensate cu 90%, pentru pacienţi cu venituri până la 700 de lei, decât cu adeverinţă de la ANAF.
Un control recent a arătat că unii pensionari beneficiau de reţete compensate deşi veniturile lor depăşeau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt traşi la răspundere.
Sprijinul acordat producătorilor de energie verde va fi micşorat de la 1 ianuarie.
Guvernul a decis că producătorii de energie eoliană vor primi, de anul viitor, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor.
Totodată, unităţile fotovoltaice vor fi recompensate cu trei certificate verzi, jumătate din nivelul actual.
Potrivit unei Hotărâri aprobate de Guvern, unităţile eoliene vor primi, până în 2017, un număr de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea.
În prezent, centralele eoliene primesc două certificate verzi până în 2017.
10.000 de constănţeni ar putea rămâne fără ajutorul la încălzire.
Este vorba despre ultimele reglementări ale Ministerului Muncii, care, la mijlocul lunii noiembrie, a trimis Primăriei Constanţa un nou „manual de instrucţiuni” în ceea ce priveşte ajutoarele de încălzire.
Astfel, au fost solicitate, în plus faţă de documentaţia deja cunoscută, şi vize de reşedinţă pentru cei care nu au în buletin adresa unde au solicitat ajutorul de încălzire.
Potrivit Primăriei Constanţa, persoanele care sunt în această situaţie pot completa dosarele până mâine, inclusiv.
Unul dintre câştigătorii premiului Nobel pentru medicină critică dur revistele ştiinţifice.
Randy Schekman susţine că revistele pun mai degrabă accentul pe abonamente decât pe stimularea celor mai bune lucrări, ceea ce duce la creşterea numărului cercetărilor eronate.
Câştigătorul Premiului Nobel pentru medicină a spus că va evita “revistele de lux”, cum ar fi Science, Nature sau Cell şi i-a îndemnat şi pe colegii săi să facă acelaşi lucru.
În replică, redactorul şef al revistei Nature, a declarat că revista a lucrat cu comunitatea ştiinţifică pentru mai mult de 140 de ani, iar sprijinul pe care l-a avut de la autori şi comentatori a reprezentat validarea de care aceasta avea nevoie.
Berlinul va percepe o taxă specială turiştilor, de la 1 ianuarie 2014.
Taxa, aprobată de parlamentul regional al landului Berlin, ar echivala cu 5% din nota achitată la hotel.
Berlinul speră ca astfel să strângă 25 de milioane de euro la bugetul local.
Cei care vizitează oraşul în interes de serviciu sunt scutiţi de taxa specială.
Hotelurile vor fi responsabile cu perceperea taxei şi cu trimiterea ei la fisc.
În prezent, mai multe oraşe germane, între care Hamburg, Bremen şi Freiburg, percep un impozit similar celui aprobat de Berlin.