Ştiri 10 ianuarie 2014
Acesta s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, astăzi în judeţul Bacău şi a primit din botez numele de Alexandru.
La vârsta de 20 de ani şi-a părăsit familia şi a mers la Mănăstirea Căldăruşani, unde a fost tuns în monahism şi a primit numele de Alipie.
După doi ani a plecat la Muntele Athos, s-a aşezat la Schitul românesc Lacu, apoi patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte.
După o vieţuire de aproape 20 de ani în Muntele Athos, Cuviosul Antipa, s-a reîntors în Moldova pentru a strânge ajutoare în vederea terminării lucrărilor de zidire a Schitului românesc Prodromu.
În anul 1865 s-a aşezat la Mănăstirea Valaam, iar după 17 ani de aspră vieţuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa a trecut la cele veşnice şi a fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam.
Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă şi Sfântul Munte Athos.
Sfântul Cuvios Antipa a fost trecut în rândul sfinţilor de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.
Creştinii ortodocşi îl vor cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieţii de Obşte.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului îşi va cinsti ocrotitorul spiritual.
Astfel, Ierarhul nostru va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
După slujbă, va fi oficiat un Te Deum de mulţumire.
Examenul de bacalaureat va fi simulat în premieră şi de elevii claselor a XI-a.
Simularea evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în perioada 18-20 februarie, iar cea a bacalaureatului, între 3 şi 7 martie.
La bacalaureat toate probele vor fi scrise, iar rezultatele vor fi afişate în 14 martie.
Contribuţiile la asigurările sociale pentru angajatori vor scădea cu 5% de la 1 iulie.
Anunţul a fost făcut ieri de ministrul de finanţe, Daniel Chițoiu.
Acesta a declarat că reducerea CAS-ului cu 5% este un angajament politic iar măsura este permisă de buget.
În prezent, CAS-ul pentru angajatori este de 20,8%.
Pâinea nu va mai conţine e-uri din 15 ianuarie.
Potrivit unui Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor publicat în „Monitorul Oficial“, de la această dată, produsele de panificaţie nu mai pot conţine coloranţi, cu excepţia E 150.
Potrivit noilor reguli, la comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte: denumirea produselor; denumirea furnizorului; cantitatea netă; preţul de vânzare cu amănuntul exprimat în lei şi ingredientele cu efecte alergene cuprinse.
Străinii pot cumpăra terenuri agricole din România fără restricţii de la 1 ianuarie.
Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Prevederile cu privire la liberalizarea pieţei funciare din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dată de la care străinii sunt liberi să cumpere teren în România.
În absenţa legii, românii nu au drept de preempțiune la cumpărare.
Ministrul a precizat că legea va fi modificată astfel încât să fie aprobată cât mai repede.
Şi statul american Alaska va legaliza consumul de marijuana în scop medical.
În acest stat, peste 45 de mii de cetăţeni au semnat petiţia de legalizare a consumului de canabis.
Astfel, proiectul urmează a fi pus pe ordinea de zi într-o discuţie publică cu guvernatorul statului Alaska.
Reamintim că la începutul acestei săptămâni, guvernatorul statului New York a anunţat că va autoriza folosirea marijuanei în scopuri medicale.
Cafeina poate pune în pericol sănătatea dacă este consumată în cantităţi mari.
Autorităţile americane din domeniul sănătăţii atrag atenţia că această substanţă se găseşte şi în ceai sau ciocolată, nu numai în cafea.
Cafeina este un stimulator al sistemului nervos şi cardiovascular şi acţionează împotriva senzaţiei de oboseală, deoarece determină un spor de energie.
Prin urmare, consumată în cantităţi moderate, această substanţă naturală are efecte benefice dar dacă se consumă în exces poate avea acelaşi efect ca şi drogurile uşoare.
Profesorii îşi vor primi salariile cu întârziere.
Din cauza unor modificări contabile cerute de Ministerul Finanţelor, personalul didactic auxiliar şi nedidactic din învăţământ va primi salariile cu o întârziere de 7-10 zile.
Măsura a provocat nemulţumire în rândul profesorilor, care nu au fost anunţaţi din timp.
Peste o treime din hainele din magazinele romaneşti sunt contrafăcute.
Declaraţia aparţine ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii Maria Garpini, care atrage atenţia că şi în magazinele foarte luxoase pot fi haine de firmă contrafăcute.
Ea îi sfătuieşte pe cumpărători ca atunci când intră într-un magazin de haine să controleze două etichete.
Pe lângă eticheta mare, de carton, cumpărătorul trebuie să caute în interiorul haine, unde fabricantul este obligat prin lege să pună o etichetă textilă, imprimată sau ţesută, pe care trebuie să scrie obligatoriu componenţa fibroasă şi mărimea.
Proprietarii de câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele, până la finalul anului.
Datele vor fi preluate de veterinari, iar informaţiile vor fi păstrate de Colegiul Medicilor Veterinari.
Medicii veterinarii vor avea obligaţia sa introducă în sistem codul microcipului, datele proprietarului şi informaţii cu privire la tratamente şi vaccinuri.
Legea mai prevede ca proprietarii să sterilizeze câinii care nu sunt de rasă.