Ştiri 14 ianuarie 2014
Cu acest prilej, joi noapte de la orele 23:30, Înaltpresfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Constanţa.
Lăcaşul de cult este situat la intersecţia străzilor Ştefăniţă Vodă şi Dionisie cel Mic, în spatele „Galeriilor Soveja”.
Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă.
Tema o constituie Suprasolicitarea intelectuală la elevi şi va fi susţinută de învăţătoarea Virginia Coman şi prof. Ioan Vlăducă.
Evenimentul se va desfăşura joi, de la orele 18 la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.
Folosirea îndelungată a calculatoarelor sau smartphonurilor afectează ochii.
Aproape 70 % din persoanele adulte suferă de tensiune oculară şi vedere înceţoşată în urma folosirii în exces a calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor inteligente.
Potrivit specialiştilor, persoanele care folosesc timp de două ore, fără pauză, un dispozitiv electronic ce solicită ochii se confruntă cu dureri de spate, vedere înceţoşată şi dureri de cap.
Cercetări aprofundate au arătat că expunerea la lumina emisă de monitoare poate provoca degenerescenţă maculară şi cataractă.
Experţii recomandă poziţionarea monitorului la nivelul braţelor, menţinerea dispozitivelor portabile sub nivelul ochilor, dar şi pauzele regulate, pentru odihnirea privirii.
Antibioticele vor deveni ineficiente în viitorul apropiat.
Aceasta din cauza rezistenţei dezvoltate de organismul uman, ceea ce va duce la imposibilitatea tratării infecţiilor.
Oamenii de ştiinţă britanici au afirmat că rezistenţa la antibiotice a început sa se instaleze în anii ’70 si ’80 şi că antibioticele ar fi trebuit administrate cu mai mult discernământ.
Ei mai spun că oamenii recurg la medicamente puternice pentru a trata infecţii uşoare sau boli precum răceala, gripa şi virozele şi dezvoltă astfel rezistenţa la medicamente.
Medicii ar putea presta servicii private în spitalele de stat, de anul acesta.
Potrivit unei propuneri a Ministerului Sănătăţii, proiectul pilot ar urma să fie implementat în prima jumătate a acestui an în 12 dintre spitalele din ţară.
Deşi vor câştiga mai mult, unii medici sunt nemulţumiţi de această propunere.
Aceştia consideră că nu vor avea timpul fizic necesar să realizeze operaţii sau consultaţii medicale după ce vor munci şapte ore în spitalul public.
Drumul dintre Constanţa şi Năvodari va fi lărgit.
Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei a declarat că odată cu construirea drumului dintre Năvodari şi Ovidiu, staţiunea Mamaia va fi legată şi de Autostrada A4.
În ceea ce priveşte termenul de finalizare, constructorul a dat asigurări că drumul va fi gata în mai puţin de 18 luni.
Proiectul de lărgire a drumului Constanţa – Năvodari este primul implementat cu succes în acest an.
Actorul de comedie Mihai Fotino a trecut ieri la cele veşnice, la vârsta de 83 de ani.
Acesta era internat cu probleme cardiace la spitalul Elias din Capitală.
Maestrul Mihai Fotino s-a dedicat atât teatrului, cât și filmului și televiziunii.
Și-a petrecut 78 de ani pe scenă, cei mai mulți la Teatrul Național „I. L. Caragiale“ din București, dar și la Teatrul Național București.
Printre piesele de teatru în care a jucat se numără „Titanic vals“, „Chirița la Iași“ sau „Elixirul tinereții“.
Pentru întreaga carieră a primit numeroase distincţii, iar ultima a fost „Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – „Arta Spectacolului“.
Autovehiculele de până la 5 tone pot circula în continuare pe podul de la Agigea.
Pentru a se permite acest lucru este nevoie, însă, ca ministrul Dan Şova, să semneze un nou ordin de circulaţie pe acest pod.
Permiterea autovehiculelor cu masa totală maximă admisă de 5 tone pe podul de la Agigea ar rezolva problema navetiştilor.
Creditarea prin programul Prima Casă poate fi reluată.
Normele pentru anul 2014 au fost publicate, ieri, în Monitorul Oficial.
Finanţările se acordă doar în lei iar beneficiarii vor avea la dispoziţie un plafon de garanţii de aproximativ 2 miliarde de lei. Pe lângă cele 16 bănci care au acordat credite anul trecut, se pot înscrie în program şi alţi finanţatori.
Referendumul pentru modificarea Constituţiei va avea loc în luna mai, iar alegerile prezidenţiale în noiembrie.
Tot în mai sunt programate şi alegerile pentru Parlamentul European.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, menţionase anterior că referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, iar pragul de validare este cel din legea veche, adică 50 la sută plus unu.
În privinţa alegerilor prezidenţiale, reprezentanţi ai Guvernului au anunţat că acestea vor fi organizate pe 2 sau 9 noiembrie.
Comisia Europeană vrea sa renunţe la impunerea unor reguli stricte pentru exploatarea gazelor de şist.
Autorităţile de la Bruxelles intenţionează să adopte o recomandare care să includă un set de cerinţe minime în vederea explorării şi exploatării gazelor de şist, care nu are caracter obligatoriu.
Astfel, Comisia Europeană face un pas înapoi în privinţa legiferării gazelor de şist, în urma unor reacţii venite din partea unor state precum Marea Britanie, Polonia, România şi Estonia care doresc diversificarea resurselor de energie.
Autostrăzile şi drumurile naţionale vor fi mărginite de perdele forestiere.
Este vorba despre un program naţional ce va începe în primăvara acestui an şi care prevede, într-o primă etapă, plantări de arbori pe o lungime de 870 de kilometri.
Potrivit ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, la nivel naţional sunt necesari 1.700 de kilometri de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale şi judeţene.