Știri 6 martie 2014
Aceasta a fost construită cu ajutorul credincioşilor din comunitate şi de la mai multe parohii din Episcopia Europei de Nord.
Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfinţii Cuvioşi Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamţ“ din oraşul Jönköping, Suedia, are sub oblăduire în jur de 200 de familii de români.
În urmă cu 40 de ani, acest oraş a fost unul dintre primele oraşe scandinave în care s-a slujit Sfânta Liturghie în limba română.
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins parteneriatul civil între persoane de același sex.
Aleșii au apelat la Vechiul Testament pentru a-și susține poziția, dar au fost și argumente de ordin social împotriva acestui proiect.
Inițiatorul proiectului Remus Cernea a citat din Biblie și a declarat astfel că “dacă dragoste nu e, nimic nu e”.
Cuvintele Apostolului Pavel – folosite în acest context – l-au deranjat pe reprezentantul Bisericii Ortodoxe, care l-a acuzat de blastfemie.
În plus, el a arătat că legiferarea relaţiilor între persoanele de acelaşi sex ar duce la “destabilizarea familiei” şi la “haos social”.
Constănţenii ar putea plăti mai puţin la întreţinere în iarna 2014 – 2015, pe tranşe de venit.
Primarul municipiului, Radu Mazăre, a declarat, ieri, că subvenţia de care beneficiază o parte dintre constănţeni va fi mai mare şi, ca atare, aceştia vor plăti mai puţin.
Mai mult, el a precizat că autoritatea locală va face tot posibilul ca mai multe familii să beneficieze de subvenţie.
Primarul Constanței a adăugat că probabil vor mai fi încă 40% faţă de cei care primesc ajutor în momentul de faţă.
Programul Rabla 2014 ar putea aduce unele noutăți.
Printre acestea se numără înscrierea cetăţenilor direct la dealer şi eliminarea colectorilor, precum şi acceptarea maşinilor mai vechi de 8 ani.
De asemenea, tichetele vor fi electronice și vor fi disponibile un număr de 20.000 de tichete de câte 6.500 de lei.
Potrivit guvernanţilor și reprezentanţilor industriei auto, anul acesta va fi ultimul în care se va ține Programul Rabla.
Polițiștii din Constanța au început să ridice mașinile parcate neregulamentar.
Agenții de la Poliția Locală din Constanța au declarat că în ultimele două săptămânii i-au atenționat pe conducătorii auto în privința ridicării autovehiculelor.
Sunt vizați cei care-și lasă mașinile pe carosabil, și blochează accesul, pe spațiul verde, pe trotuar, în locurile special destinate persoanelor cu handicap sau pe spațiile rezervate.
Contravaloarea ridicării, transportului și depozitării unui autoturism este de 600 de lei, iar amenda ajunge de la 200 la 1.000 de lei.
Copiii în vârstă de cinci ani pot merge direct la clasa I dacă au cunoștințele necesare.
Ei trebuie să treacă mai întâi testul psihosomatic, o evaluare făcută de un consilier școlar care verifică dacă cei mici știu să facă adunări și scăderi simple sau dacă au noțiunea de bine sau rău.
Aceștia trebuie să răspundă corect la cel puțin 75 la sută din teste.
Un simbol sub forma unui triunghi negru va fi inclus pe cutiile de medicamente din România.
Acest lucru este necesar pentru a-i ajuta pe pacienți și cadrele medicale să identifice produsele farmaceutice care sunt supuse unei monitorizări suplimentare, după ce au primit autorizația de comercializare.
Noul simbol va contribui la raportarea efectelor secundare pe care le cauzează anumite medicamente.
Pompierii constănţeni au primit 12 autospeciale noi.
Este vorba despre trei ambulanţe, o autospecială de cercetare nuclear – biologic – chimic – radiologic, o autospecială pentru descarcerări grele, una de intervenţii la accidente colective, trei autospeciale de stins incendii de capacitate medie şi trei cu apă şi spumă de capacitate mărită.
Valoarea tuturor echipamentelor prin proiectul derulat este de peste zece milioane de euro.
Litoralul românesc și Delta Dunării vor fi promovate la Berlin.
Asociaţia Litoral – Delta Dunării participă la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, care a început ieri şi se va încheia în 10 martie.
În cadrul strategiei de promovare a turismului românesc, piaţa germană reprezintă o piaţă prioritară.
Germania se clasează în topul primelor trei ţări emiţătoare de turişti în țara noastră.
Numărul bolilor psihice în România este în continuă creștere.
Țara noastră se află pe locul 3 într-un clasament care include 23 de ţări europene, cu 1.100 de bolnavi psihic la suta de mii de locuitori.
Pe parcursul ultimilor ani, numărul cazurilor de afecţiuni psihice înregistrate în sistemul medical aproape că s-a dublat.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că între 9 şi 10% dintre locuitorii României sunt diagnosticaţi cu depresie, provocată de problemele conjugale, financiare, dificultăţi sau disponibilizări la locul de muncă.
Jumătate dintre elevii din clasa a VIII-a au luat sub 5 la simulare.
Rezultatele testelor vor fi afişate în toate şcolile mâine şi vor fi analizate în cadrul şedinţelor cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral astfel încât să se adopte măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
La admiterea în liceu, ponderea mediei de la evaluarea naţională creşte la 75%, faţă de 50% cât a fost până acum, iar media notelor din ciclul gimnazial scade la 25%.
Cei mai mulți șomeri din România au între 40 și 50 de ani.
Reprezentanții Agenției Naționale a Forței de Muncă au declarat că vârsta și lipsa de experiență sunt motivele invocate cel mai des în cazul românilor care nu își găsesc un loc de muncă.
Cele mai multe companii preferă tineri sau oameni cu experiență într-un anumit domeniu.
Pe de altă parte, specialiștii în resurse umane spun că mulți dintre șomerii trecuți de 40 de ani nu au studii, nu cunosc o limbă străină și nu știu să folosească un calculator.