Ştiri 12 aprilie 2011
Acesta este cunoscut şi sub numele de Sava Gotul, deoarece era originar din Dacia, în vremea când aceasta era stăpânită de goţi.
S-a născut în jurul anului 334 într-un sat din zona Buzăului. Preotul satului, Sansalas, şi preotul Gutticas, i-au fost sfetnici, sporindu-i tânărului Sava evlavia, blândeţea şi smerenia.
Prin anii 369-372, regele got Atharid a dezlănţuit o cumplită prigoană împotriva creştinilor.
Fiul unui dregător got i-a legat pe Sansalas şi pe Sava şi i-a biciuit, apoi i-au pus să mănânce din jertfe aduse idolilor.
Pentru că au refuzat, Atharid a poruncit ca Sfântul Sava să fie aruncat în râul Museos (Buzău).
La cererea Sfântului Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia a dus moaştele Sfântului Sava în Capadocia.
Săptămâna aceasta se va desfăşura la Constanţa Gala filmului ortodox.
Astfel, astăzi, de la ora 18, va fi proiectat filmul rus „Miracolul”, iar mâine, de la aceeaşi oră, va putea fi vizionată pelicula rusească „Preotul”.
De asemenea, joi, tot de la ora 18, va fi proiectat filmul „In Memoriam părintele Ilie Cleopa”.
Proiecţiile de film vor avea loc la Sala Mare din Palatul Arhiepiscopal.
Evenimentul este organizat de ASCOR Constanţa, iar intrarea va fi liberă.
Compania Lukoil a majorat, de ieri, preţurile carburanţilor, cu trei bani pe litru.
Preţul benzinei Ecto a crescut la 5,78 lei pe litru, iar cel al motorinei Ecto Super Diesel a fost majorat la 5,68 lei pe litru.Sortimentele Euroluk 95 şi Euro L Diesel au fost scumpite la 5,29 şi 5,36 lei pe litru.
De asemenea, companiile Petrom şi Rompetrol au crescut preţurile carburanţilor cu nouă bani pe litru la sfârşitul săptămânii trecute.
În urma creşterii preţurilor, unele sortimente de benzină comercializate de cele două companii au depăşit pragul de şase lei pe litru.
Guvernul nu vrea ca alimentele comercializate pe piaţă să fie inscripţionate cu buline colorate.
Motivul îl constituie faptul că, în România, există deja un cadru legal ce reglementează etichetarea produselor alimentare.
Potrivit proiectului propus de senatori, bulina verde este destinată produselor alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate.
Bulina portocalie marchează produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie, iar cea roşie produsele alimentare care conţin substanţe sau aditivi alimentari ce pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.
Opt trenuri vor fi introduse în circulaţie în perioada Sărbătorilor Pascale.
De asemenea, în perioada 21-26 aprilie, pe cele mai solicitate destinaţii, trenurile de călători vor fi suplimentate cu 40 de vagoane.
Rutele vizate de suplimentare sunt cu plecare din Bucureşti Nord către: Constanţa, Timişoara, Braşov, Oradea, Cluj Napoca, Iaşi, Galaţi, şi retur.
Potrivit CFR, în zilele de 23, 24 şi 25 aprilie, vor fi anulate unele trenuri de rang superior, precum şi unele trenuri personale regionale.
Lucrările la autostrada Cernavodă-Medgidia vor fi reluate până la sfârşitul anului, cu alt constructor.
CNADNR va scoate la licitaţie, în luna mai, proiectarea şi construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia, după ce a reziliat contractul acordat companiei franceze, iar lucrările vor începe până la finele anului.
Ministrul Transporturilor a spus că firma franceză a cerut suplimentarea valorii contractului cu 16 milioane euro, din cauza modificării traseului pe o distanţă de 14 km din lungimea totală de 20 km a tronsonului.
Ministrul a adăugat că rezilierea acestui contract reprezintă un semnal puternic dat de Ministerul Transporturilor tuturor companiilor de construcţii care lucrează în infrastructură.
Programele de televiziune îi forţează pe copii să se maturizeze mult mai devreme.
Aceasta este concluzia unui studiu aplicat unui număr de părinţi de către Ministerului Educaţiei din Marea Britanie.
De asemenea, serialele de televiziune şi reality-show-urile sunt “vinovate” de aceste atitudini resimţite în cazul copiilor.
Nouă din zece părinţi consideră că programele tv îi presează pe copiii lor să se comporte mai matur decât vârsta pe care o au. De altfel, cinci din zece părinţi spun că marcarea programelor dedicate unei alte categorii de vârstă nu este o piedică adevărată în calea vizionării lor de către oricine.
Conform studiului, părinţii chestionaţi se tem că nu îşi pot creşte copiii cum trebuie din cauza acestor programe tv şi a reclamelor mult prea explicite.
Studiul vine la o săptămână după ce o firmă britanică de modă a fost acuzată că a depăşit limitele decenţei.
CFR Marfă va disponibiliza 3.000 de angajaţi de la 1 iunie.
Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Mantescu, a declarat că CFR Marfă a început pe 8 aprilie notificarea organizaţiilor sindicale şi a Inspecţiei Muncii privind disponibilizările.
Liderul sindical a adăugat că aşteaptă în această săptămână să fie convocaţi de administraţie pentru a discuta măsurile de protecţie pentru cei disponibilizaţi.
Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, asemănător celui de la Cernobîl.
Decizia a fost luată pe baza măsurătorilor nivelului de iod şi cesiu din atmosferă.
Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a precizat însă că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10 la sută din cel măsurat în 1986, după catastrofa nucleară de la centrala din Ucraina.
Mâncarea pentru bebeluşi conţine arsenic şi alte substanţe toxice.
În urma unor studii, oamenii de ştiinţă au găsit cantităţi mici de arsenic, cadmiu, plumb şi uraniu în produsele pentru bebeluşi ale unor firme renumite.
Reprezentanţii acestor firme susţin însă că toxinele sunt în cantităţi foarte mici şi nu afectează sănătatea bebeluşilor.
Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor din Europa a anunţat că lucrează pentru a stabili noi limite ale arsenicului în mâncare, în special în cea pentru bebeluşi şi copii.