Știri 18 aprilie 2014
În această zi biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 10, slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală, în cadrul căreia va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf în mijlocul bisericii.
De asemenea, Ierarhul nostru va oficia, de la ora 18.00, Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
Mâine, ÎPS Teodosie va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la Capela Sf. Nicolae a Penitenciarului Poarta Albă.
De la ora 23.25, Arhiepiscopul Tomisului va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.
La ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal, susţinut de către Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti miercuri pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
Cu acest prilej, marți, de la ora 18, IPS Teodosie va aduce spre închinare racla cu moaște ale Sf. Gheorghe la biserica „Sf. Mare Mc. Gheorghe” din Constanța, moment urmat de slujba Vecerniei.
Sfintele odoare sunt donate de către cardinalul Dionisie Tettamanzi, arhiepiscop emerit de Milano şi vor rămâne definitiv în locaşul de cult.
Miercuri, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Constanța alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Apoi, de la ora 14, Ierarhul nostru îi va binecuvânta pe credincioșii din localitatea Saraiu, localitate al cărui așezământ de cult este ocrotit de Sfântul Gheorghe.
ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ pentru toată țara.
Aceasta a intrat în vigoare în această dimineață și este valabilă până mâine la ora 9.
În intervalul menţionat va ploua în sudul, centrul şi estul ţării. Cantităţile de apă cumulate vor fi de 15…20 l/mp şi izolat peste 25 l/mp, în cursul zilei în Oltenia, Muntenia şi zona Carpaţilor de Curbură, iar noaptea în Moldova, vestul şi nordul Olteniei. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor atinge la rafală 55…60 km/h.
Pe podul Agigea se va circula pe trei benzi în perioada sărbătorilor Pascale și în minivacanța de 1 mai.
Anunţul a fost făcut de reprezentanţii CNADNR.
De asemenea, este permisă circulaţia autovehiculelor cu masă totală maximă mai mică de cinci tone şi a mijloacelor de transport persoane.
În schimb, limita de viteză admisă va fi, în continuare, de 50 km/oră.
Sute de kilograme de carne de miel au fost confiscate din pieţele din Constanţa.
Acestea nu erau transportate sau comercializate în condiţiile impuse de lege.
Acţiunea a fost desfăşurată pentru prevenirea neregulilor în comerţul cu produse specifice sărbătorilor pascale.
Oamenii legii recomandă constănţenilor care cumpără miei să fie atenţi să existe ştampila de la abator, ce garantează că animalele şi produsele au fost verificate de medicii veterinari.
Jandarmii vor patrula în preajma bisericilor din Constanţa în perioada Paștelui.
Peste 150 de jandarmi constănţeni, în cooperare cu Poliţia vor asigura zilnic, până pe 22 aprilie, misiuni specifice în zona lăcaşurilor de cult din Constanţa, Năvodari, Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Costineşti, Mangalia, Techirghiol şi Eforie.
De asemenea, la sediul celor două unităţi de jandarmerie au fost constituite şi echipaje auto care vor acţiona în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune.
Lista de medicamente compensate se va actualiza de luna viitoare.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vor fi compensate 17 medicamente, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor ce suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative.
Costurile pentru aceste medicamente vor fi suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Dosarul electronic de sănătate poate fi accesat.
Potrivit reprezentanţilor CNAS, fiecare pacient va avea propriul dosar electronic de sănătate, iar sistemul acestuia va contribui astfel la creşterea calităţii actului medical.
Acesta cuprinde trimiteri, reţete, consultaţii medicale, diagnostice, spitalizări și antecedente medicale.
Pacienții îşi vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia.
România va exporta energie electrică de un miliard de euro pe an în Albania.
Ministrul român al Economiei și omologul său albanez au agreat miercuri un contract de export de energie.
Cantitatea de energie care va merge la export în Albania este de 2,5 TWh pe an și echivalează cu 5% din consumul României de anul trecut.