Știri 23 aprilie 2014
Acesta s-a născut în ţinutul Capadocia, din Turcia de astăzi, într-o familie de buni creştini.
În timpul împăratului roman Diocleţian, tânărul Gheorghe s-a înrolat în armata romană, unde a fost ridicat în rangul de ofiţer în garda imperială datorită calităţilor sale alese.
În anul 303, împăratul a emis un decret de persecuţie a creştinilor, iar sfântul Gheorghe a mers de bună voie înaintea împăratului pentru a-L mărturisi pe Hristos.
Uimit de curajul acestuia, Diocleţian l-a trimis în închisoare, unde a fost aspru chinuit.
Datorită răbdării cu tărie şi curaj a torturilor, soţia împăratului, Alexandra, s-a convertit la creştinism, motiv pentru care împăratul a martirizat-o, iar apoi a dispus decapitarea Sfântului Gheorghe, la data de 23 aprilie a anului 303.
Pentru curajul cu care l-a mărturisit pe Hristos a fost supranumit „purtătorul de biruinţă”, iar în ţara noastră a fost ales ca ocrotitor al armatei, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care a dispus ca pe steagul de luptă să fie pusă icoana sfântului.
În icoane, Sfântul Gheorghe este înfăţişat călare, cu o suliţă şi cum ucide un balaur.
În România aproximativ un milion de români poartă numele Sf. Gheorghe sau derivate ale acestuia.
Totodată, astăzi este „Ziua Forţelor Terestre“, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Cu acest prilej, se organizează ceremonii militare de omagiere a jertfelor înaintaşilor şi de evocare a tradiţiilor de luptă ale unităţilor, precum şi adunări festive, simpozioane, evocări, expoziţii de carte şi foto, competiţii sportive şi aplicativ militare.
Cinstirea Sf Mc Gheorghe prilejuieste si hramul parohiei constantene Sf. Gheorghe.
Cu acest prilej, IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului a adus ieri spre închinare racla cu moaște ale Sf. Gheorghe la biserica „Sf. Mare Mc. Gheorghe” din Constanța.
Relicvele au fost donate de către cardinalul Dionisie Tettamanzi, actualmente arhiepiscop emerit de Milano şi vor rămane definitiv în locaşul constănţean.
Biserica „Sf. Gheorghe” este cunoscută în rândul credincioşilor şi datorită faptului că pictura este realizată de marele artist Nicolae Tonitza.
Astăzi, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Tot azi, de la ora 14.00, Întâistătătorul nostru îi va binecuvânta pe credincioșii din localitatea Saraiu, localitate al cărui așezământ de cult este ocrotit de Sfântul Gheorghe.
Apoi mâine, la invitaţia Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va face parte din soborul de ierarhi ce va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin.
Tot mâine, de la ora 19.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei în biserica mănăstirii Crucea din apropierea localității Crucea, așezământ monahal ce-și serbează a doua zi hramul.
Vineri, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi de la ora 9, Sfânta Liturghie arhierească la mănăstirea Dervent ce își cinstește hramul.
Apoi, se va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfințire a apei, Aghiasma Mică.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac.
Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş, cu prilejul serbării unuia dintre hramurile locaşului de cult.
Maestrul Nicolae Furdui-Iancu va susține vineri un concert pascal de muzică populară românească.
Evenimentul se va desfășura pe scena Casei de Cultură din Constanța, de la orele 19, sub tematica: „Hristos a Înviat”.
Nicolae Furdui-Iancu este un adevărat simbol al munților Apuseni și al județului Alba, prin repertoriul căruia descoperim elementele spațiului mitic românesc, stările cu care țăranul român se confruntă și evenimentele importante din viața acestuia.
Datorită meritelor culturale deosebite, Statul Român l-a răsplătit pe marele interpret cu două distincții: Crucea națională „Serviciul Credincios clasa a III-a, în anul 2002 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”, în anul 2004.
Organizatorii evenimentului sunt Școala și Grădinița Brâncovenească din Constanța și face parte dintr-un proiect mai amplu ce vizează îmbunătățirea mediului cultural constănțean.
Astăzi este Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.
Aceasta fost instituită la iniţiativa UNESCO, în anul 1995 şi este marcată anual, la nivel internaţional.
Sărbătoarea mondială este un omagiu adus scriitorilor şi promovează lectura publică, industria editorială şi protecţia proprietăţii intelectuale prin drepturile de autor.
Constănțenii nu mai au căldură în calorifere.
De ieri, RADET a oprit furnizarea energiei termice pe fondul temperaturilor nocturne ridicate înregistrate în ultima perioadă.
Reprezentanții Regiei au declarat de asemenea că şi asociaţiile de proprietari au cerut acest lucru.
Restricțiile de circulație de pe podul de la Agigea for fi ridicate.
Astfel, în intervalul 29 aprilie, ora 14.00 – 6 mai, ora 8.00, circulaţia autovehiculelor de transport persoane a căror masă este mai mare de cinci tone va fi permisă.
CNADNR anunță însă că restricţiile pentru traficul de marfă vor fi menținute în continuare.
Taxă de pod la Feteşti va fi anulată în zilele de 30 aprilie, 1 şi 4 mai.
Potrivit unui ordin de ministru publicat ieri în „Monitorul Oficial“, pentru cele trei zile, taxa de pod va fi suspendată pe ambele sensuri de mers (dinspre Bucureşti spre Constanta şi retur).
Astfel, pe 30 aprilie, taxa se suspendă între orele 12.00 – 24.00, pe 1 mai, șoferii nu vor mai achita taxa între orele 0.00 – 16.00 şi în 4 mai, taxa se suspendă între orele 7.00 – 24.00.
Elevii încep de astăzi școala.
Copiii îşi vor continua cursurile până în 20 iunie.
După această dată şi până în 14 septembrie, se vor afla în vacanţa de vară.
Pentru elevii claselor a 12-a, cursurile se vor încheia în 30 mai, iar pentru cei din clasa a 8-a se vor termina în 13 iunie.