Știri 30 aprilie 2014
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45 Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Dionisie Exiguul din localitatea constănțeană Târgușor.
Nouă ierarhi ortodocşi români din diaspora au fost decoraţi ieri de Preşedintele Traian Băsescu.
Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel.
Preşedintele României a ţinut să sublinieze faptul că Biserica Ortodoxă Română este singura instituţie care îi ţine uniţi pe conaţionalii noştri din afara graniţelor ţării.
La rândul său, Patriarhul a mulţumit statului român pentru sprijinirea misiunii Bisericii Ortodoxe Române în diaspora.
Arheologii spanioli au descoperit cea mai veche imagine a lui Iisus Hristos.
Ei au găsit într-un vechi oraş egiptean o structură subterană dintr-un mormânt pe ai cărei pereţi era pictată imaginea lui Iisus Hristos.
Mormântul, care datează din secolele 6 – 7, a fost decorat cu imagini realizate în stil coptic egiptean sau picturi ale unui grup care aparţinea primilor creştini.
Spitalul Judeţean de Urgență Constanța va asigura asistența medicală în perioada minivacanței de 1 mai.
Specialiştii din cadrul unității sanitare se aşteaptă la o avalanşă de pacienţi din cauza numărului mare de turişti veniţi pe litoral.
De asemenea, unitatea sanitară va suplimenta stocul de medicamente şi materiale sanitare deoarece medicii de familie vor avea cabinetele închise în această perioadă.
Totodată, serviciul de ambulanţă Constanţa va avea program normal de lucru.
Peste 700 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi pe litoral de 1 Mai.
În perioada 30 aprilie – 5 mai, peste 300 de jandarmi se vor afla în misiune în Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Limanu, 2 Mai şi Vama Veche.
De asemenea, peste 400 de poliţişti se vor afla la datorie în judeţ şi în staţiuni și în special în zonele aglomerate.
Angajaţii CFR Marfă disponibilizaţi vor primi între 18 şi 24 de salarii compensatorii.
Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Dan Șova.
El a adăugat că acestea vor fi acordate în funcție de vechimea în muncă.
Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internațional, în cadrul companiei CFR Marfă ar fi necesară disponibilizarea a 2.500 de persoane.
Ghișeele SPIT vor fi închise pe 1 și 2 mai.
Reprezentanţii SPIT spun că măsura respectă prevederile legale şi că programul cu publicul va fi reluat luni, 5 mai, după cum urmează: ghişeele unice din str. Sulmona, str. Atelierelor, str. Alexandru Lăpuşneanu, str. Badea Cârţan şi str. Nicolae Grindeanu vor fi deschise publicului marţi, miercuri şi vineri între orele 8.30 şi 16.30, iar joi între 8.30 şi 18.30.
Castelul Peleș a fost inclus într-un top al celor mai frumoase locuri din lume.
Clasamentul cuprinde și alte edificii importante, care impresionează prin arhitectură, cum ar fi castelul Neuschwanstein din Germania, sanctuarul Lajas ori Taj Mahal-ul.
Castelul Peleș a fost construit din dorința regelui Carol I al României, are 160 de camere, iar turnul central măsoară 66 de metri înălțime.
Prețul gazelor ar putea crește din nou de la 1 iulie.
Calendarul de liberalizare prevede o creștere de 2% a prețului gazelor pentru populație, însă ANRE analizează dacă este cazul să existe o astfel de ajustare a tarifelor.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț a arătat că 75% din piața gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceștia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.
Programul ”Rabla” începe astăzi pentru persoanele juridice.
Administrația Fondului pentru Mediu va acorda pentru aceste categorii 3.000 de vouchere.
Firmele și instituțiile publice care vor să caseze mașini mai vechi de 8 ani pentru înnoirea parcului auto pot depune dosarele la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, până la 1 septembrie.
Programul “Școală după școală” nu se poate organiza în spații închiriate de la personalul didactic.
Inițiativa legislativă a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru învățământ a Senatului.
Inițiatorii spun că personalul didactic și nedidactic al unităților de învățământ condiționează activitatea școlară de participarea elevilor la unele programe “Școala după școală” și de prețul plătit pentru aceste servicii neautorizate.
Proiectul va fi dezbătut de Senat în calitate de Cameră decizională.