Știri 5 mai 2014
Slujba de sfințire a locului va fi oficiată mâine, de la ora 17.30 de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
La eveniment vor participa preoții și credincioșii parohiei „Sf. Mina” din Constanța și oficialități locale.
Casa Copiilor abandonați Sf. Cuv. Arsenie va avea 17 camere și va găzdui aproximativ 50 de copii.
Proiectul aparține Parohiei Sf. Mina din Constanța.
Bio-fizicianul Virgiliu Gheorghe revine la Constanța cu o nouă conferință duhovnicească.
Aceasta poartă tema ’’Fericire versus divertisment în epoca mass-media’’ și va încerca să analizeze cauzele pentru care depresia este în creștere, într-o epocă a distracției mediatice.
Evenimentul se va desfășura joi, de la orele 18, la Casa de Cultură și este organizat de Școala și Grădinița Brâncovenească.
Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei sunt cele mai amenințate situri culturale din Europa.
Celelalte situri culturale aflate în pericol sunt Mașinăria de scenă a Teatrului Bourla din Anvers (Belgia), cetatea din Alessandria (Italia) sau clopotele palatului național Mafra (Portugalia).
Obiectivul acestei liste este de a se conștientiza faptul că trebuie luate măsuri pentru salvarea patrimoniului cultural degradat în Europa.
Elevii se întorc astăzi la cursuri după minivacanța de 1 mai.
Până pe 20 iunie, când se termină cursurile semestrului al doilea, şcolarii, dar şi salariaţii din sectorul bugetar mai au o singură zi liberă oferită prin lege, și anume 9 iunie, când se sărbătoreşte a doua zi de Rusalii.
Apoi, între 21 iunie şi 14 septembrie este vacanţa de vară. Următoarele zile libere prevăzute de Codul Muncii sunt: Sfântul Andrei – 30 noiembrie și Ziua Naţională a României – 1 decembrie.
Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Igienei Mâinilor.
Cu acest prilej, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă personalului medical să respecte cu stricteţe regulile de igienă atunci când îngrijesc pacienţii, astfel încât şi riscul infecţiilor să fie redus.
Studiile arată că infecţiile nosocomiale sunt rezistente la antibioticele folosite pentru a le trata.
Sunt studii care arată că, din fiecare 100 de pacienţi, cel puţin şapte pot contracta o infecţie nosocomială.
De astăzi, spitalele vor fi controlate.
Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Aceste verificări au fost demarate în urmă cu câteva zile, după declanşarea scandalului în ceea ce privește decontările ilegale de operaţii la Spitalul de Arşi.
Astfel, echipe formate din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor începe, astăzi, controale în spitale din toată ţara, pentru a verifica respectarea clauzelor contractuale.
Proiectul de lege cu privire la securitatea cibernetică a fost aprobată de Guvern.
Acesta va permite operaţionalizarea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică.
La începutul lunii aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis luarea unor măsuri care să permită contracararea ameninţărilor cibernetice la adresa României, în condiţiile în care în ultima perioadă acestea s-au diversificat.
Tutunul ucide jumătate dintre fumători.
Statisticile arată că şase milioane de persoane mor, anual, la nivel mondial din cauza tabagismului.
Peste 5 milioane dintre acestea au fost fumători activ şi peste 600.000 au fost fumători pasiv.
În absenţa măsurilor de urgenţă, numărul anual al deceselor ar putea creşte la peste 8 milioane, până în anul 2030.
7 din 10 români nu-şi permit să mănânce sănătos.
Aşa arată un sondaj, potrivit căruia 19% dintre români nu se hrănesc sănătos din lipsă de timp.
Totodată, majoritatea românilor spun că sănătatea este principalul motiv pentru care sunt atenţi la ceea ce mănâncă, în timp ce 10% consideră că este important să ştim ce mâncăm.
Sondajul a fost realizat recent pe un eşantion de peste 1.000 de persoane.
Astăzi începe programul ’’Litoralul pentru toți’’.
Prețurile încep de la 159 lei de persoană pentru șase nopți.
Locurile vor fi vândute în peste 70 de agenții din toată țara, ceea ce înseamnă că cel puțin 32.000 de turiști vor putea beneficia de vacanțe pe litoral la tarife reduse.
Programul se va încheia pe 15 iunie și este derulat de Asociația Litoral-Delta Dunării, Federația Patronatelor din Turismul Românesc și Asociația Națională a Agențiilor de Turism.
Inteligenţa artificială ar putea să dezvolte arme inimaginabil de periculoase şi să elimine oamenii.
Avertizarea vine din partea fizicianului Stephen Hawking.
El consideră că lumea nu ia în serios viitorul pe termen lung al dezvoltării inteligenţei artificiale și că ar putea fi cea mai bună, dar şi cea mai rea descoperire din istoria umanităţii.
Fizicianul a mai spus că impactul pe termen scurt al inteligenţei artificiale depinde de cine o controlează.
Stephen Hawking speră ca inteligenţa artificială să ofere soluţii la încetarea războaielor, foametei şi sărăciei.
Oamenii de ştiinţă au surprins imagini ale unei materii cosmice misterioase, care conectează toate galaxiile din Univers.
Până acum această substanţă enigmatică era doar o speculaţie teoretică și era cunoscută sub denumirea de mediu intergalactic.
Materia misterioasă face parte dintr-o reţea de filamente mici și mari care se intersectează unele cu altele în imensitatea spaţiului cosmic.
Noile imagini ar putea ajuta astronomii să înţeleagă mai bine structura cosmică ce pluteşte prin Univers și modul în care ea afectează galaxiile.
Oamenii de ştiinţă aproximează faptul că Universul este compus în proporţie de 96% din energie și materie întunecată și doar 4% din materie normală.