Știri 20 mai 2014
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, slujba Vecerniei la Biserica Sf. Maria din zona Far, de la ora 17.30.
Slujba va fi urmată de o procesiune cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Acesta va pleca de la biserica Sf. Maria până la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – I, pe următorul traseu: B-dul 1 Mai– B-dul 1 Decembrie 1918 – Str. I. Ghe. Duca – Str. Ţepeş Vodă – Str. Ştefan Mihăileanu – biserica „Sf. Împăraţi”.
Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica Sfinţii Împăraţi, de la ora 8.45.
În ţara noastră numeroase lăcaşuri de cult îşi vor sărbători hramul.
Printre acestea se numără şi biserica sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa şi Mânăstirea Sfânta Elena de la mare, de lângă localitatea Costineşti.
Constănţenii sunt invitaţi la Festivalul Naţional de Artă Corală.
Acesta va cuprinde o secţiune de muzică religioasă şi alta de folclor şi se va desfăşura miercuri, de la orele 17.30, la Casa de Cultură.
Concertele vor fi susţinute de corala Armonia şi corul Teodoxa, ale Arhiepiscopiei Tomisului, de Grupul bizantin Sfântul Ierarh Vasile cel Mare al parohiei Sf. Vasile din Constanţa, precum şi de Corul Mihai Vulpescu al protopopiatului Călărași.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Casa de Cultură și Universitatea Ovidius.
Intrarea va fi liberă.
Sinodul Mitropolitan s-a întrunit la Reședința Patriarhală.
Ședința a început ieri și se desfășoară sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Timp de două zile, vor fi analizate mai multe subiecte printre care cel mai important este formularea de observații cu privire la textul regulamentului instanțelor de disciplină și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.
Tot în cadrul ședinței va fi instituit și Ordinul mitropolitan „Sfântul Neagoe Basarab” și Crucea„Maria Brâncoveanu”.
Biserica susține că homosexualitatea este o cădere și o boală a persoanei umane, și nu un mod natural de viață sau o alegere.
Afirmația apare în declarația în ceea ce privește homosexualitatea, a Sfântului Sinod al Ciprului, în contextul primei parade gay din istoria Ciprului ce se va desfășura pe 31 mai.
Sfântul Sinod condamnă acțiunile din cadrul paradei, deoarece acestea vin în contradicție cu Cuvântul lui Dumnezeu.
Declarația a apărut la cererea mai multor credincioși care s-au simţit provocaţi din cauza publicității recente și activității homosexualilor în insulă.
Patriarhul Ecumenic condamnă actele de manifestare a violenței religioase.
Patriarhia Ecumenică a asistat la recentele manifestări de violență religioasă împotriva femeilor din Africa de Nord.
Aceasta condamnă direct și fără echivoc răpirea, în Nigeria, a zeci de femei tinere, care sunt supuse forțat să îmbrățișeze Islamul.
Potrivit Sanctității Sale Bartolomeu, ceea ce se întâmplă în Nigeria și Sudan, este un act dublu de fărădelege: în primul rând, aceasta este o rușine împotriva umanității și în al doilea rând o defăimare a lui Dumnezeu, Caruia marile religii ale lumii I se închina în calitate de Creator Divin al tuturor formelor de viață.
Patriarhia Ecumenică îndeamnă la rugăciune pe toti credincioșii ei, pentru încetarea violențelor.
Românii nu mai au voie să își repare mașinile în parcare.
De asemenea, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, parcările de bloc pot fi amenajate la o distanţă de cel puţin cinci metri de ferestrele imobilului.
Totodată, platforme destinate pentru depozitarea deşeurilor menajere vor fi amenajate la distanţă de minim 10 metri de ferestrele locuinţelor, vor fi împrejmuite, vor fi prevăzute cu sistem de spălare şi sifon de scurgere racordat la canalizare, şi va fi întreţinută în permanență stare de curăţenie.
O nouă disciplină va fi introdusă în şcoli din toamnă.
Federaţia Română de Şah a semnat ieri un acord cu Ministerul Educaţiei pentru ca, din anul școlar 2014-2015, şahul să fie introdus în şcoli ca materie opţională.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că Federaţia Internaţională de Şah va dota 500 de şcoli din mediul rural cu table, piese, manuale şi tot echipamentul necesar pentru studierea şahului.
Mai multe cartiere din Constanța vor rămâne fără apă caldă.
Astfel, până la ora 19, RADET nu va furniza apă caldă în zonele Tomis III, Brotăcei, City Park Mall, Tomis Nord, Boema.
Scrisoarea medicală va fi obligatorie din 1 iunie.
Medicii din spitale şi policlinici vor da pacienţilor, la externare, scrisoare medicală pentru doctorul de familie, şi nu fiţuici scrise de mână.
De asemenea, medicii din privat pot redacta astfel de acte dacă au contract cu o casă de asigurări de sănătate.
Colegiul Medicilor din România ia în calcul o perioadă de graţie de şase luni pentru implementarea scrisorii medicale, timp în care doctorii să nu fie sancţionaţi pentru nerespectarea acestei reguli.
Toate datele pacienților vor fi introduse în Sistemul Informatic Unic Integrat.
Astfel nu va mai fi necesară interogarea acestora despre valoarea pensiei sau a salariului, deoarece acest fapt deteriorează relaţia medic – pacient.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu a declarat că ideea realizării biletului de trimitere electronic, a prescripţiei fracţionate şi a facturii electronice, este una de bun augur.
Aproximativ 6 milioane de români folosesc zilnic internetul.
Potrivit datelor Biroului Român de Audit Transmedia, internauții sunt din ce în ce mai puţin interesați de știri, inclusiv de cele din zona auto și sport.
În schimb,aceștia caută jocuri online și site-uri de divertisment.
În cadrul studiului, au fost publicate rezultate de audiență pentru peste 150 de site-uri, obținute în perioada 1 decembrie 2013 – 28 februarie 2014.
Doi din trei români sunt îndatoraţi, iar în jumătate din cazuri sumele datorate depăşesc 5.000 de lei.
Conform unui sondaj, două treimi dintre debitori au împrumutat bani de la bănci, iar 20% de la rude.
De asemenea, peste 40% dintre români consideră că banii contează cât să aibă un trai decent, iar mai mult de o treime dintre respondenţi spun că îşi doresc să aibă mai mulţi bani decât au în prezent.
Studiul a fost realizat online în perioada 1-12 mai pe un eşantion de aproape 5.000 de persoane.
Memoria „genetică” a evenimentelor traumatice se poate transmite până la a treia generaţie.
La această concluzie au ajuns cercetătorii elvețieni, care au efectuat o serie de teste asupra şoarecilor de laborator în urma cărora au identificat mecanismul care transmite frica din tată-n fiu.
Ei au descoperit că frica intensă sau stresul lasă urme atât asupra celor care o trăiesc cât și asupra fiilor și nepoţilor acestora.
Potrivit specialiștilor, porţiuni ale micro-ARN-ului, care are un rol genetic important, sunt afectate de evenimentele traumatice pe care le trăim.