Știri 27 mai 2014
Acesta era traco-roman, originar din Durostorum (Silistra de astăzi).
Ostaş al împărăţiei seculare, a refuzat să se lepede de Hristos și a fost condamnat la tăierea capului de către Maxim, guvernatorul roman al locului.
A făcut parte din acelaşi corp de armată cu alţi mărturisitori de seamă, precum Pasicrat, Valention sau Eusichie muceniciți și ei în marea persecuţie de pe vremea lui Dioclețian și Maximian.
Sfântul Iuliu a fost decapitat la Durostorum, la 27 mai 302.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul.
Acesta s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690 și a participat ca soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor din anul 1711.
A fost luat prizonier de către tătari și a refuzat să renunțe la credința în Hristos.
Dormea puţin, se ruga mult și se hrănea cu pâine și apă.
In fiecare sambata mergea la o biserică si se impartasea cu Trupul si Sângele Domnului.
A trecut la cele veşnice, în anul 1730, iar mai târziu, în anul 1773, trupul său a fost descoperit întreg și neputrezit.
În anul 1832, Osman Pasa a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, din dorința de a se răzbuna pe creştini, însă nu a ars.
După anul 1922, moaştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraş Procopie.
Creştinismul este în pericol de dispariţie în Țara Sfântă și Orientul Mijlociu.
În anul 1900, procentul creştinilor din Orientul Mijlociu era de 10%, iar potrivit ultimelor statistici din anul 2010, acesta a coborât la 5%.
Cercetătorii au pus această scădere pe seama violenței și intoleranței religioase în creştere în zonă.
Papa Francisc, aflat în Israel, a spus că în prezent creştinii “suferă în mod particular consecinţele tensiunilor și conflictelor în curs de desfăşurare” în Orientul Mijlociu.
Circulaţia rutieră în staţiunea Mamaia va fi închisă.
Astfel, mâine, între orele 11,00 şi 16,00, nu se va putea circula, în zona Cazino.
Bulevardul Mamaia va fi blocat complet în dreptul celei de-a doua pasarele pietonale, acolo unde se va lucra timp de aproximativ cinci ore.
În perioada lucrărilor, traficul rutier între Constanţa şi Năvodari se va efectua pe ruta Constanţa – Ovidiu – Lumina – Năvodari şi retur.
RATC va suspenda linia de autobuze 5R.
Astfel, de la 1 iunie, autobuzele de pe linia 5R, de la Gară în cartierul Km 5 şi retur, nu vor mai circula.
Măsura a fost luată după ce s-a constatat că au rămas foarte puţini călători pe acest traseu, ca urmare a introducerii liniei prelungite 5 – 40.
Polița RCA s-ar putea scumpi.
Conform unui proiect legislativ, experţii tehnici auto ar putea evalua toate vehiculele avariate şi asigurate cu RCA sau CASCO, ceea ce ar duce la majorarea RCA-ului.
Totodată, introducerea unui asemenea sistem ar complica procesul de soluţionare a daunelor.
Potrivit asociaţiilor asiguratorilor şi brokerilor din România, proiectul de lege încalcă principiul libertăţii contractuale şi prevederile Codului Civil în vigoare, deoarece se impune efectuarea constatării daunelor numai de către aceşti experţi.
Elevii de clasa a XII-a se pot înscrie, până pe 30 mai, la prima sesiune de Bacalaureat 2014.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a vor încheia cursurile vineri, 30 mai. Primele probe de competenţe vor începe pe 10 iunie, iar prima probă scrisă are loc pe 30 iunie.
În prezent, este în desfăşurare sesiunea specială de Bac destinată elevilor olimpici care în perioada sesiunii din vară participă la competiţii internaţionale.
Copiii între 2 și 18 ani vor fi supuși unor consultații preventive o dată pe an.
Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, măsura va fi luată pentru identificarea tulburărilor de creștere și dezvoltare și a riscurilor specifice pe grupe de vârstă și sex.
Consultațiile vor fi realizate la externarea din maternitate și la o lună – la domiciliul copilului.
Apoi, consultațiile vor fi realizate la două, patru, șase, nouă, 12,15,18 și 24 de luni, iar ulterior, până la 18 ani, vor fi făcute anual.
Emisiile de dioxid de carbon au atins concentraţii record în emisfera nordică.
Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, concentraţiile lunare de dioxid de carbon din atmosferă au depăşit pentru prima oară, în aprilie, pragul de 400 părţi pe milion în emisfera nordică.
Experții spun că, la scară globală, concentraţia de dioxid de carbon, ca medie anuală, ar trebui să atingă acest prag simbolic în 2015 şi 2016.
Acest lucru demonstrează că exploatarea combustibililor fosili este responsabilă, pe lângă alte activităţi umane, pentru creşterea continuă a concentraţiilor de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.