Știri 24 iunie 2014
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil binevesteşte preotului Zaharia că şotia sa, Elisabeta, va da naştere pruncului Ioan, care va deveni Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, precum şi de momentul propriu zis al naşterii Sfântului şi Marelui Prooroc.
Denumită popular şi Drăgaica sau Sânzienele, sărbătoarea face parte dintr-o serie de sărbători creştine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat personalităţii Sfântului Ioan Botezătorul, ca: Naşterea, Soborul, Tăierea capului, precum şi cele trei aflări ale cinstitului său cap.
Această sărbătoare se ţine fix cu şase luni înaintea Naşterii Domnului, adică pe 24 iunie deoarece conform mărturiilor biblice, Sfânta Fecioară a rămas însărcinată cu Pruncul Iisus la data când Elisabeta, mama Sfântului Ioan, era însărcinată în luna a şasea.
Deşi are o bază biblică, sărbătoarea este atestată de-abia în secolele 4-5, deoarece trebuie să ţinem cont şi de perioada persecuţiilor care nu a permis dezvoltarea creştinismului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba vecerniei în această seară, de la orele 18, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Apoi, Ierarhul nostru va săvârși o slujbă de tundere în monahism.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte şi aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Ziua de astăzi aduce aminte de momentul în care moaştele Sfântului au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către domnul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, şi aşezate în biserica MIRĂUŢILOR, pe atunci catedrală mitropolitană.
Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, precum şi moaştele Sfântului Ioan, care au fost readuse acasă în anul 1783.
La începutul Primului Război Mondial, sfintele moaşte au fost duse la Viena unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română.
Ziua de astăzi este sărbătorită cu mare cinste şi în Arhiepiscopia Sucevei, deoarece este şi hramul catedralei Arhiepiscopale de acolo.
Constănțenii sunt invitați la o conferință-dezbatere.
Tema se numește „Cancerul nu e o boală – este o reacţie disperată a organismului” și constituie mărturia unui om care s-a vindecat de cancer şi care va fi prezent la Constanţa.
Astfel, profesorul şi nutriţionistul, Adrian Radu va conferenția alături de dr. Floarea Damaschin.
Evenimentul se va desfășura joi de la orele 18, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.
Constănțenii sunt invitați la un concert dedicat Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Acesta va fi susținut de corul de cameră Krysostomos din Finlanda.
În deschidere va cânta corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
Evenimentul se va desfășura duminică, 29 iunie, de la ora 18:30 la Casa de Cultură din Constanța.
Concertul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Ambasada Finlandei.
Intrarea va fi liberă.
Şoferii îşi pot recupera, oficial, banii pe taxa de poluare.
Conform unui document publicat recent în Monitorul Oficial, aceștia îşi vor putea primi banii de la stat pe parcursul a cinci ani, prin plăţi eşalonate.
În urmă cu două luni, Guvernul a stabilit că taxa auto poate fi recuperată de şoferii care au plătit-o prin calea instanţei de judecată.
După ce au câştigat, ulterior, ei vor trebui să depună la Fisc mai multe acte pentru a-şi putea primi banii.
Diplomele asistenţilor medicali vor fi recunoscute şi în străinătate.
Aceştia pot obţine recunoaşterea calificărilor profesionale în spaţiul european în urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei pe durata de 1 an.
Ministerul Sănătăţii, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Ministerul Educaţiei au obţinut recunoaşterea calificărilor profesionale.
În acest fel, diplomele vor fi recunoscute în statele membre, fără ca aceştia să mai fie supuşi altor teste teoretice sau stagii de adaptare în ţările unde doresc să profeseze.
Voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat luni Legea Voluntariatului.
Astfel, tinerii care vor alege să lucreze fără bani în folosul comunităţii vor primi certificate de competenţe.
Legea arată că voluntariatul poate fi desfăşurat, printre altele, în domenii precum arta şi cultura, sportul, educaţia şi cercetarea, protecţia mediului sau sănătatea.
Actrița Tamara Buciuceanu Botez a primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de decorare pentru “remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă artista în promovarea artei teatrale”.
Decoraţia acordată actriţei Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă cea mai înaltă distincţie a statului român.
Tamara Buciuceanu, supranumită “doamna comediei româneşti”, a jucat în peste 25 de filme și a avut roluri importante în teatru în piese precum “Coana Chiriţa”, “Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, “Scaunele”, “Cumetrele” sau “Doctor fără voie”.
Pesticidele cresc riscul naşterii de copii cu autism şi retard.
Un studiu american arată că o femeie însărcinată care trăieşte în apropierea unei ferme unde sunt folosite pesticide întâmpină un risc cu 66% mai ridicat de a aduce pe lume un copil cu autism.
Oamenii de ştiinţă au descoperit şi faptul că riscurile de autism sunt mai ridicate în cazul în care mamele intră în contact cu substanţele pesticide în al doilea, respectiv al treilea trimestru de sarcină.
Avertismentul specialiștilor este că femeile însărcinate trebuie să evite orice contact cu produsele chimice folosite în agricultură.