Știri 22 iulie 2014
El s-a născut la 22 iulie 1951, în comuna Bara, judeţul Timiş, ca al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea.
În anul 1987, a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, din Judeţul Neamţ, cu numele Daniel şi l-a avut ca naş de călugărie pe părintele arhimandrit Ilie Cleopa.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este în ziua de 30 septembrie, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Biserica Ortodoxă va cinsti duminică pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, sâmbătă, de la ora 17.00, va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde Valea Portului – str. Traian, bd. Tomis, bd. Ferdinand, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Duminică, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală.
Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie “Acasă unde locuieşte Viaţa – Sfânta Liturghie” și va fi susţinută de Pr. Răzvan Ionescu, coordonatorul Direcției ’’Teologie și Știință’’ din cadrul Centrului ortodox de Studii și de Cercetări ’’Dumitru Stăniloae’’ din Paris.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
Conferința este organizată de Mănăstirea Ioan Casian iar intrarea va fi liberă.
80% dintre persoanele persecutate în lume sunt creștini.
Afirmația a fost făcută de președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, Cardinalul elvețian Kurt Koch.
Acesta a mai declarat că trebuie să fim curajosi pentru a denunța persecuțiile împotriva creștinilor, pentru că astăzi vedem persecuții ca în primele secole ale Creștinismului.
Un interconector de gaze între România și Bulgaria va fi operaţional după luna septembrie.
Legătura de 25 de kilometri intre Ruse si Giurgiu urma sa fie gata cel târziu la finalul anului 2013, însă acest termen a fost extins din cauza dificultăţilor tehnice.
Disputa în ceea ce privește gazele, dintre Rusia și Ucraina, din anul 2009, a determinat Bulgaria să-și conecteze reţeaua de gaze de cele ale României, Greciei, Turciei și Serbiei.
Circulaţia pe șoseaua Transalpina rămâne închisă.
Lucrările de reabilitare a şoselei nu sunt finalizate, iar pe o porţiune sunt abandonate.
Potrivit CNADNR, drumul Transalpina este închis pe sectorul cuprins între Rânca şi Obârşia Lotrului, la limita judeţelor Vâlcea şi Alba.
Limba română este vorbită oficial în peste 20 de țări.
Aceasta, împreună cu toate dialectele ei se vorbește în țări precum: Australia, Azerbaidjan, Canada, Croaţia, Cehia, Finlanda, Republica Moldova sau Statele Unite.
Astfel, limba română ocupă locul 40 într-o enciclopedie
online care prezintă date despre cele 6.900 limbi vorbite în prezent în întreaga lume.
Pe primul loc este chineza, cu peste 1,2 miliarde de vorbitori, urmată de spaniolă, cu 329 de milioane de vorbitori şi engleza cu 328 de milioane de vorbitori nativi.
Tichetele de vacanță pentru bugetari vor fi emise de anul viitor, după ce Guvernul a ajuns la un acord cu sindicatele.
Oficiali din Ministerul Turismului au declarat că aplicarea acestora din acest an ar fi generat discriminări între salariaţi.
Legea permite salariaţilor să primească tichete de vacanţă de cel mult 5400 de lei pe care le pot folosi doar pentru vacanţe în România și vor fi emise de către Autoritatea Naţională pentru Turism.
Asigurarea obligatorie a locuinței s-ar putea majora cu 100%.
Scumpirea a fost confirmată de directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, Nicoleta Radu Neacşu.
Aceasta a precizat însă, că nu poate da un procent clar al majorării.
Surse din piaţă spun că se poate vorbi despre o creştere a preţului de 100%, variantă luată în calcul și de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
O companie petrolieră va începe forajul la o nouă sondă în Marea Neagră.
Aceasta a costat aproape jumătate de miliard de dolari și este amplasată în zona perimetrului Neptun, unde specialiștii au descoperit gaze în 2012.
Estimările preliminare au arătat că zăcământul de gaze ar avea între 42 și 84 de miliarde de metri cubi.
Anunțul vine după ce, săptămâna trecută, aceeași companie petrolieră a anunțat că a găsit un important zăcământ de țiței în zona Istria, din județul Constanța.