Știri 21 octombrie 2014
Aceştia sunt: Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinţii Părinţi Mărturisitori şi Mucenici Ioan şi Moise Măcinic.
Detalii ne oferă Angelica Biruţă de la Radio Trinitas.
Biserica Ortodoxă va cinsti duminică pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
Cu acest prilej, vineri, de la ora 17, la biserica sf. Dumitru din Constanța va fi întâmpinat Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
Apoi se va înconjura biserica cu moaștele Sf. Constantin cel Mare, Sf. Doctori Cosma și Damian, Trifon, Sf. Varvara, Sf. Modest, Sf. Iacov Iviritul, Sf. Filimon, Sf. Noul Teodor și Sf. Teoctista șI ulterior va fi săvârșită Taina Sf. Maslu.
Sâmbătă, de la ora 17, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la această biserică.
România participă la un proiect de construire a unui instrument pentru detectarea şi monitorizarea particulelor minuscule suspendate în aer, denumit “lidar”.
Noul “lidar”, primul de acest gen din Europa, are ca rol să contribuie la misiunea sateliţilor Agenţiei Spaţiale Europene care se concentrează asupra atmosferei.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică de la Măgurele va conduce noul proiect Multiply.
Românii reciclează mai mult de jumătate din deșeurile de ambalaje.
Aceste date apar în Raportul de specialitate valabil pentru perioada 2004 – 2014.
În ultimii 10 ani, românii au reciclat aproximativ 2,6 de milioane de tone de deșeuri de ambalaje.
Aceasta înseamnă un aport financiar de 280 milioane de lei.
Copiii români sunt cei mai nefericiți dintre bogați.
Potrivit unui studiu al UNICEF, România ocupă ultimul loc cu privire la starea personală de bine a copiilor.
În calculul gradului de fericire, specialiștii au introdus cinci dimensiuni esențiale, precum: situația materială a familiei, sănătatea și siguranța, educația, comportamentele și riscurile, locuința și mediul înconjurător.
Psihologii și specialiștii în educație confirmă importanța well-being-ului pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor în familie, societate și școală.
La momentul actual românii nu sunt familiarizați cu acest concept, care se referă la starea personală de bine, în funcție de care avem ulterior rezultate în plan familial, social și profesional.
Tichetele pentru pensionarii care merg la tratament vor fi acordate diferit.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii, Rovana Plumb, care a declarat că dacă o persoană are nevoie de tratament pe o perioadă mai lungă de timp, aceasta nu trebuie să îl întrerupă, ci trebuie să continue tratamentul, conform recomandărilor medicilor.
În prezent, prioritate pentru obținerea unui bilet de tratament balnear subvenționat au pensionarii care nu au mai beneficiat, în ultimii doi ani, de această formă de sprijin.
Manualele digitale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit de pe site-ul Ministerului Educației.
Potrivit reprezentanților ministerului, sub imaginea ce reprezintă prima copertă a fiecărui manual se află şi varianta ce poate fi descărcată în format pdf.
Accesul pe platforma www.manuale.edu.ro este liber pentru oricine doreşte să utilizeze materialele didactice.
Elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului şcolar.
Ministerul Sănătăţii a lansat, ieri, Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a declarat că în prezent, costurile foarte ridicate ale îngrijirii pacienţilor sunt acoperite doar parţial de casele de asigurări de sănătate.
Pentru derularea acestui program, Ministerul Sănătății a alocat 200 de milioane de lei și se estimează ca peste 100 de mii de pacienți vor beneficia în fiecare an de cele 5 acțiuni prioritare.
Astfel, anual se vor acoperi următoarele segmente de activitate sau patologii: Anestezie – Terapie Intensivă, Infarct Miocardic Acut, Moarte Subită, Accident Vascular Cerebral Acut şi Traumă.
Băuturile acidulate accelerează procesul de îmbătrânire.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii americani ai Universității California din San Francisco.
Oamenii de știință au descoperit că cei care beau zilnic o doză de suc acidulat ajung să aibă celulele cu 4 ani mai îmbătrânite decât ar fi normal.
Ingredientul care grăbește procesul îmbătrânirii îl reprezintă fosfații, aflați nu doar în băuturile acidulate, ci și în carnea procesată, în prăjituri și pâine.
Ajutorul pentru încălzire oferit de Primărie a fost majorat.
Aleşii locali au aprobat o majorare cu 10% a subvenţiei la căldură.
De asemenea, au crescut si plafoanele până la 1.800 de lei pe membru de familie și 2.100 de lei la persoanele singure.
Primarul Radu Mazăre a precizat însă că subvenţia este valabilă doar pentru lunile noiembrie şi decembrie.