Știri 28 octombrie 2014
Acesta a trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod a decis canonizarea sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.
Părintele profesor Dumitru Radu a trecut la Domnul.
Unul dintre cei mai mari profesori de teologie sistematică din Biserica Ortodoxă Română a murit în seara zilei de 27 octombrie.
Preotul profesor universitar Dumitru Radu s-a născut pe 29 octombrie 1926, în localitatea Cepari-Cărpiniş, din județul Argeş.
A fost profesor de Teologie sistematică la Institutul Teologic Universitar din București și la Facultatea de Teologie ortodoxă din Constanța.
A fost delegat să participe la diferite întruniri cu caracter ecumenic peste hotare și a participat la revizuirea textului „Bibliei”, ediția 1979.
De asemenea, a făcut parte din comisia de întocmire a lucrării „Învățătura de credință ortodoxă”.
Dintre lucrările de referință redactate de pr. Dumitru Radu, amintim: „Caracterul ecleziologic al Sfintelor Taine și problema intercomuniunii”, „Fundamentele teologice ale fenomenologiei narative” și „Repere morale pentru omul contemporan”.
Dumnezeu să-l odihnească!
Creştinii din Tanzania sunt ameninţaţi de islamiști.
Un bărbat creștin a fost ucis și un altul a fost grav rănit, atunci când extremiștii islamiști înarmaţi i-au atacat cu arme, într-o biserică din nord-vestul Tanzaniei.
Conform presei internaționale, membrii bisericii au primit amenințări din partea extremiștilor, care promiteau că vor reduce numărul creștinilor, în zona principala musulmană.
Taxele şi impozitele nu vor creşte anul viitor.
Anunțul a fost făcut ieri de Premierul Victor Ponta care a adăugat că declaraţiile politice care spun altceva nu se bazează pe nimic concret.
Proiectul noului Cod fiscal, aflat în lucru, are în vedere menţinerea prevederilor din Codul fiscal aflat în vigoare referitoare la impozitarea mijloacelor de transport şi terenurilor şi nu există nicio intenţie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%.
Manualele tipărite pentru clasa I şi a II-a vor ajunge în şcoli în perioada 15-25 noiembrie.
În partea a doua a acestei săptămâni vor fi semnate contractele cu editurile câştigătoare.
În prezent, ministerul centralizează solicitările inspectoratelor şcolare din întreaga ţară.
Pentru abecedar, contestaţia depusă de una dintre edituri a blocat procedura.
Consiliul pentru Soluţionarea Contestaţiilor urmează să dea o decizie săptămâna aceasta.
România deține gaze suficiente pentru această iarnă.
Pentru sezonul rece 2014-2015, sectorul reglementat va avea la dispoziție 11,5 milioane MWh, iar cel industrial – 8,2 milioane MWh.
Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, România are constituite stocuri de gaz natural într-un volum de 2,8 miliarde de metri cubi, cu un miliard de metri cubi mai mult față de obligațiile legale prevăzute pentru perioada de iarnă.
Bebelușii care se nasc la Spitalul Clinic Județean Constanța vor fi testați cu un aparat special pentru depistarea precoce a surdității.
La fiecare o mie de copii, cel puţin 2 se nasc cu probleme auditive grave.
Din păcate, mulți dintre aceștia nu sunt diagnosticați la timp iar tratamentul se dovedește a fi ineficient.
De astăzi, însă, toţi bebeluşii care se vor naşte la Spitalul de Urgenţă Constanţa vor fi testaţi cu un aparat special pentru depistarea precoce a hipoacuziei donat de Asociaţia “Audio Sofia” din Bucureşti.
Tinerii instituţionalizaţi sunt vulnerabili, slab pregătiţi pentru piaţa muncii şi neîncrezători.
Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii a analizat posibilităţile pe care tinerii cu vârste cuprinse între 17 şi 26 ani le au după ce părăsesc sistemul de plasament.
Studiul a arătat că tinerii instituţionalizaţi au un nivel scăzut al deprinderilor de viaţă independentă, sunt uşor de manipulat, au un nivel scăzut de toleranţă şi consideră că lumea le este datoare pentru situaţia de dificultate în care se află, iar oferta de îngrijire şi protecţie din partea centrului li se cuvine.
Potrivit studiului, România are o legislaţie înalt protectivă a drepturilor copiilor instituţionalizaţi, iar tinerii aflaţi în această situaţie sunt conştienţi de drepturile conferite de lege, însă nu acceptă că au şi obligaţii.
Pensionarii britanici sunt mai săraci decât cei din România.
Potrivit unui nou raport, 15 țări stau mai bine decât Marea Britanie atunci când este vorba despre nivelul de sărăcie în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani.
În plus, 16% dintre pensionarii britanici trăiesc într-o relativă sărăcie, în timp ce în România proporţia acestora este de 15,4%, iar in Letonia de 14%.
Cel puţin 1,5 milioane de persoane cu vârste peste 50 de ani au fost nevoite să renunţe la locul de muncă în ultimii opt ani din cauza unei combinaţii de şomaj, sănătate precară sau pensionare anticipată forţată.
Organizaţiile umanitare au cerut guvernului să facă mai multe pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie.
Riscul unor ierni extrem de aspre a crescut considerabil în Europa.
Cauza o reprezintă reducerea cantităţii de gheaţă din zona arctică din ultimul deceniu.
Potrivit cercetătorilor japonezi, topirea accentuată a gheţurilor din Marile Arctică, Barents şi Kara a majorat de două ori posibilitatea ca aerul rece din zona arctică să ajungă în Europa şi Asia.
Cercetarea vine în sprijinul afirmaţiilor oamenilor de ştiinţă de la Naţiunile Unite care au explicat faptul că temperaturile mai ridicate înregistrate pe Terra în ultima perioadă vor provoca furtuni mai severe și vor schimba caracteristicile anotimpurilor.
În consecinţă, cu cat încălzirea globală va fi mai accentuată, cu atât mai puternice vor fi furtunile și mai reci perioadele de iarnă.